Bár nekünk a pitéről többnyire a nagyi klasszikus almás pitéje ugrik be elsőre, sok más nemzet szíve inkább a húsos verziók láttán kezd el hevesebben dobogni.

Elsősorban az angolszász országokban, különösen Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon vált a nemzeti identitás részévé: errefelé kevés olyan élethelyzet adódhat, ami közben ne lehetne egy húsos pitét elmajszolni.

Mint street food és mint főfogás

A tenyerünkben is elférő, kisebb méretű pitéket jártunkban-keltünkben is bekaphatjuk, azonban a sarki pubban vagy étteremben körettel, hagyományos fogásként is fogyaszthatjuk.

Angolszász nyelvterületen egyébként nem csak a pite (’pie’) elnevezés lehet becsapós, hanem a puding is. A black pudding (vagyis fekete puding) elnevezésű étel esetében se desszertre gondoljunk. Ez az étel ugyanis sült vérrel és belsőségekkel készül, és leginkább a mi véres hurkánkra hasonlít.

Bár manapság a hét bármelyik napján ehetjük, a húsos pitét régebben többnyire hétfőn fogyasztották. Nem ritkán az úgynevezett Sunday Roast, vagyis

a tradicionális, vasárnapi sült húsos ebéd maradéka került bele.

A pite méreteit, a tölteléket, illetve a tésztát illetően számtalan variáció létezik. Lássuk, melyek a legnépszerűbb változatok!

A juhászok pitéje: sheperds’ pie

Az egyik legismertebb húsos pitefajta a szó szoros értelmében nem is pite, ugyanis nem tésztával készül. Ha nem szeretnénk otthon tésztakészítéssel bíbelődni, ezt az ételt nekünk találták ki. Ahogyan a nevéből is következik, bárányhússal készül. A darált húsból készült ragura egy vastag réteg krumplipüré kerül, amit sütőben sütnek ropogósra. Akinek sosem elég a jóból, az még sajtot is szórhat a tetejére.

Olvasta már ezt a cikkünket? Hogyan lesz igazán igazán lágy a krumplipüré?

Sheperds’ pie

És a “gulyások pitéje”: cottage pie

Ez a piteváltozat kinézetre ugyanolyan, mint a juhászok pitéje: tészta nélkül készül, és krumplipüré réteg kerül a tetejére. Bárány helyett azonban darált marhahús kerül bele.

Cottage pie

Steakes pite

Aki az előző két, darált hússal készült verzióval szemben szeretne kisebb-nagyobb húsdarabokat viszontlátni a töltelékben, annak a steakes pitét (‘steak pie’) ajánljuk. Az étel nevében szereplő steak elnevezés azonban nem azt jelenti, hogy a leveles vagy omlós tésztakéreg egy nagy szelet steaket rejtene, inkább felkockázott marhahúsdarabokra kell gondolni. A receptek a húsos raguba sokszor stout típusú barna vagy fekete sört is ajánlanak (pl. Guinness). Főfogásként fogyasztva gyakran nyakon öntik gravy mártással, köretként zöldborsó és krumplipüré jár mellé.

Ha valaki nem riad meg némi belsőségtől, annak a steakes pite marha-, bárány- vagy disznóvese hozzáadásával készült verziójával sem lesznek gondjai. Bár az úgynevezett steak & kidney pie-tól elsőre sokan idegenkednek, az angolok szerint az összetevők remekül kiegészítik egymást.

Steak & kidney pie

Képek forrása.