Hirdetés
Hirdetés

Vegán pizza hiányérzet nélkül – ilyen a Vegażżi

SZERZŐ: diningguide
2018. április 27.
A Vegażżi névre keresztelt vegán pizzás tavaly az egyik Vegan Food Festen debütált, egy ideje azonban már állandó helyen is állomásozik. Az Anker't-ben a hét négy napján találjuk nyitva. Elmentünk, megnéztük.
Hirdetés

Az a szókapcsolat, hogy vegán és pizza, önmagában még nem olyan nagy szám, hiszen

az egyik legősibb nápolyi pizza, a pizza marinara minden erőlködés nélkül is vegán étel.

A pizzatésztára sima marinara szósz kerül, valamint egy kis fokhagyma és bazsalikom, és távol marad minden állati eredetű összetevő. Egy pizzéria azonban nyilvánvalóan nem áll meg a lábán sajt, sonka, és más földi javak nélkül, így a vegán verziójában pótolni kell, ami hiányzik. A Vegażżinak az az egyik legnagyobb erőssége, hogy nem hiánypótlás felől közelít, hanem teljes élményt kíván adni. Vegánsága nem fosztóképző, hanem pluszt ad neki – mégpedig egyediséget.
Azt nem mondjuk, hogy a Vegażżi egyedülálló találmány a világon, viszont olyat mutat, amit korábban csak Berlinben, Amszterdamban és más menő, a vegánságra nyitott nagyvárosokban kóstolhattunk.
Az Anker'tben található dizájnos kis fabódéban fatüzelésű kemence működik, a nápolyi pizza tésztasütési szabályainak megfelelően. A tészta minimum 48 órás kelesztési idővel készül, majd kézzel nyújtják, és 60-90 másodpercig sütik a kb. 480-500 Celsius fokra felhevített kemencében, így az eredmény egy nagyon könnyed, levegős, viszont ropogós tészta. A liszt és a paradicsomszósz Olaszországból érkezik, a feltétek és a pestók azonban itthon készülnek.
Visszatérve a marinarára, bár ez egy nagyon egyszerűnek tűnő pizza, akárcsak a margherita, mégis – pontosabban éppen ezért –

ezeken a klasszikusokon lehet a legjobban érezni a tészta esetleges hiányosságait.

Ahogyan Enrico Cerea, a Dining Guide top100 Étterem Kalauz idei ítésze fogalmazott, egy ilyen egyszerű olasz étel kiváló fokmérője egy konyha minőségének. Elmondta azt is, hogy egy egyszerű paradicsomos tészta (amely három Michelin-csillagos éttermének egyik emblematikus fogása) mutatja meg egy étterem igazi tudását, hiszen abban a séf "meztelen", nincs semmi mellébeszélés, semmi elfedés, semmi filter. Így van ez a marinara vagy margherita pizzával is. Semmi gourmet feltét, csak a tészta. A Vegażżi átmegy a teszten, mert valóban nagyon jó tésztát produkál a pizzaszakács, no meg a kemencéjük.
Itt meg kell jegyeznünk, hogy korábban is kóstoltuk pizzáikat a különböző kitelepüléseken, és azok egyértelműen nem hozták a mostani minőséget. Akkor még egyszerűen nem éreztük átütőnek az ízeket. Mindig jó látni, ha egy hely teljesítménye nem a nagyot szóló, erős indítás után lanyhul (hányszor tapasztaljuk!), hanem szépen felépíti magát, és éppenhogy javít a színvonalon. Bízunk benne, hogy a Vegażżi otthonra lelt az Anker'tben, és most már állandó és stabil minőséget produkál majd.


Ami a hús és sajt helyetti összetevőket illeti, a mozzarella rizstejből készül, kimondottan finom, kifejező ízű és állagú – ami egy (majdnem) mozzarella esetében nem elhanyagolandó! –, és bőven került is belőle a pizzánkra. A húsokat gabonakolbász, valamint szójagranulátum hivatott pótolni, így akár Bolognese vagy magyaros pizzák is születhetnek a vegán műhelyben. Minden hónapban különleges ajánlattal is kedveznek a visszatérő vendégeknek, pont most búcsúzik a Non Pesce, azaz a nem halas pizza, amelyen hamis tonhalkrém, csicseriborsó, fekete olajbogyó, citrom és friss olívaolaj volt hivatott életre kelteni a tengeri életérzést.
Összességében elmondható, hogy a Vegażżi megállná a helyét bármelyik európai nagyvárosban, és jó választás nemcsak vegánok számára. Bár ottjártunkkor egy gyerek éppen hisztériás rohamot kapott a pizzáján tornyosuló friss rukkolától, a vendégek nagy része örül a friss, ízletes zöldségeknek, amelyek tényleg kreatív módon kerülnek a tésztára (édes gesztenyés, zsályás sütőtökpürés, szarvasgombaolajas feltéteket is találhattunk még nem is olyan rég). A személyzet kedves volt, és kifejezetten tájékozott, örömmel meséltek az összetevők titkairól. A hely szerdán és csütörtökön délután 4-től este 10-ig, szombaton és vasárnap pedig délután 4-től éjjel 2-ig tart nyitva.
Annyi cudar év után egy újabb, végre nem csalódást okozó vegán street foodossal lett gazdagabb Budapest.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram