A Forbes online magyar kiadásában tegnap megjelent egy írás Tényleg ez lehet Magyarország legjobb étterme címmel. A cikk valóságalapot nélkülöző állításaival kapcsolatban több komoly aggályunk is felmerült, ami miatt szükségét érezzük a reakciónak. 

A cikkben az alábbi megjegyzés szerepel:

„Az éttermet a Gault Millau étteremkalauz legutóbb 15 pontra értékelte a 20-ból, ez kiemelkedően jó és kreatív konyhát jelent. A legutóbbi hazai Dining Guide a Costes után az ország második legjobb éttermeként jegyezte (de e két kalauzt a szakma nagyobb része nem tartja igazán mérvadónak, mivel bírálói magyar személyek, akik több esetben nem tekinthetők objektívnek és pártatlannak).”

Az étteremtesztelések objektív mivoltára vonatkozó állítás valótlanságára alább részletesen is reagálunk.

A Forbes.hu cikkírójának másik megjegyzése a hazai szakma Dining Guide-dal kapcsolatos véleményére vonatkozik. Meglátásunk szerint a cikk szerzője a hazai vendéglátó szakma véleményét nem előlegezheti meg ebben a formában.

Az évente megjelenő országos étteremkalauzunk életében komoly fordulópontot jelentett 2015, amikor az új tulajdonosi körnek köszönhetően kidolgoztunk egy új tesztelési rendszert, alapul véve nemzetközi sztenderdeket. Pénzügyi és emberi erőforrásokat nem kímélve új hazai tesztelőcsapatot állítottunk fel, a gasztronómiához értő, de nem ezen a területen dolgozó, vagyis független tesztelőkkel. Az ő anonim tesztelőmunkájuknak köszönhetően áll fel az országos top 20 étterem listája, e helyek között a meghívott külföldi gasztronómiai szaktekintélyek úgyszintén anonim tesztelései során áll fel a végleges sorrend. Az ország legjobbjainak tesztelései sem egy-egy tesztétkezéssel, hanem többszöri látogatással zajlanak, a minél kiegyensúlyozottabb eredmények érdekében.

Az elmúlt három év során folyamatosan sikerült erősítenünk a meghívott külföldi szakértőkből álló csapatot is, idén többek között a három Michelin-csillagos Da Vittorio étterem séf-tulajdonosa is tesztelt Magyarországon, de segít a végső sorrend felállításában a nyugdíjba vonult Michelin-ellenőr, Fausto Arrighi is, aki 36 éven át dolgozott a Michelin Guide-nak.

Magyarországon jelenleg egyedülállóan nagy anyagi és energiaráfordítással dolgozunk azon, hogy egy független, objektív, kizárólag szakmai alapokon felállított listát hozzunk létre évről évre.

Ezt olyannyira komolyan vesszük, hogy a Dining Guide felelős kiadójához köthető 67 Étterem, valamint a Dining Guide gasztronómiai szakértőjéhez, Gianni Annonihoz köthető Trattoria Pomo D’Oro nem is szerepelhet helyezettként a listában, hiszen ezt összeférhetetlennek tartanánk a kalauz készítésének alapelveivel.

Azért is tartjuk érthetetlennek a Forbes cikkét, mert a Decanter magazin újságírója meghívásra érkezett Magyarországra, egy egyszeri benyomás és nem körültekintő tesztelés, széles merítés alapján hozta meg ítéletét. Meglátásunk szerint, ha a Forbes újságírója valóban pártatlan lenne, ezt a kérdést is megfogalmazhatta volna: Objektív-e a brit Decanter ítélete egy helyről, ha azt nem titokban teszteli?

Nem feltételezzük, hogy a Forbes munkatársa tájékozatlan (a Dining Guide a tesztelési rendszeréről, szakmai munkájáról minden évben a legnagyobb fórumokon, többek között az Indexen és a híradóban tájékoztatja a szakmát és a nagyközönséget egyaránt). Azt sem feltételezzük, hogy a magazin szerzője valótlan állításaival a Dining Guide szakmai hitelét kívánná rontani. Bízunk benne, hogy a Forbes Magyarország belátja tévedését, és helyreigazítják megalapozatlan és sértő állításukat a munkánkat illetően.

Hisszük, hogy a magyar Forbes magazin munkatársainak is vezérelve, hogy megfeleljenek a szakmai és etikai követelményeknek, ezért a Dining Guide a mai napon levélben fordult a lap főszerkesztőjéhez és kiadóvezetőjéhez a cikk helyesbítéséért.

Korábbi cikkeink a Dining Guide Étteremkalauza kapcsán:

A vendég szent, és ez nem csillagok kérdése – Interjú Enrico Cereával

Hat dolog, amit a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Gáláról tudni érdemes

Így tesztelte a magyar éttermeket a Michelin-csillagos séf – Nicola Portinari

Giancarlo Perbellini: “A régióra jellemző jegyeket kellene még jobban erősíteni”