Az első osztály utasai nem csak kiváló vacsorákat kaptak, a túlélési esélyük is nagyobb volt.

1912. április tizenkettedikének estéjén a Titanic első osztályának elegáns vendégei privát fogadáson vettek részt a hajó éttermében. Mai értékén számítva 50 ezer dollárt fizettek előre nem sejthető vesztükért (vagyis mintegy 14 millió forintnyi összeget az egész útért), elvárható volt a különleges bánásmód és a kifogástalan szolgáltatás.

A Titanic legexkluzívabb étterme, a The Ritz – iwriteforkids.files.wordpress.com

A másodosztályon is kiváló volt az étterem, kifogástalan volt a terítés és a felszolgálás, de a választék és a pompa kisebb volt, mint az első osztályon. Az F-fedélzeten, ahol a köznép utazott, egyszerű, laktató egytálételekkel csillapíthatta éhét, aki nem tudott vagyonokat szánni a díszvacsorákra.

Pár nappal később gazdag és szegény egyaránt az életéért küzdött. Április 15-én hajnalban a Titanic jéghegynek ütközött, és süllyedni kezdett. Vitatott, hogy pontosan hány ember lelte halálát a hullámsírban, az áldozatok száma 1490 és 1517 közöttire tehető.

A Titanic A la carte étterme / Kép: Wikipedia

Mrs. Walter Douglas, a tragédia túlélője szerint az utolsó vacsora a lehető legelegánsabb és legszínvonalasabb, a tenger pedig ekkor még tükörsima volt. Senki nem számított arra, hogy reggelre a Titanic megszűnik létezni. Több, mint 2200-an tartózkodtak a Titanicon a végzetes estén, és összesen 705 utas menekült meg, ez a hajó vendégeinek és személyzetének körülbelül harmada volt. Az első osztályon utazók közül a nők 94%-a, a férfiak 31%-a élte túl a katasztrófát.

Milyen lehetett az utolsó vacsorájuk, mikor még nem is sejtették, mi vár rájuk néhány óra múlva?

A végzetes estén ez a menüsor szerepelt az étlapon:

Előétel
Hideg büféfalatok
Osztriga

Levesek
Erőleves
Árpakrémleves

Második fogás
Posírozott lazac mousseline mártással és uborkával

Harmadik fogás
Filet Mignon
Sült csirke lyoni módra
Töltött cukkini zöldségekkel

Negyedik fogás
Bárány mentaszószban
Kacsasült almaszósszal
Marhabélszín chateau burgonyával
Krémes sárgarépa
Főtt rizs
Főtt burgonya

Ötödik fogás
Roston sült fürj zsázsával

Hatodik fogás
Romaine punch (vagy római puncs) koktél

Hetedik fogás
Hideg spárga vinaigrette mártással

Nyolcadik fogás
Libamájpástétom
Zellerkrém

Kilencedik fogás
Waldorf puding
Őszibarack Chartreuse-zselében
Csokoládés-vaníliás eklerfánk
Francia fagylalt