Hirdetés
Hirdetés

"Egy dolgot kezdünk elfelejteni, és ez az étel" – csillagos séf kirohanása a toplisták ellen

SZERZŐ: Lami Juli
2017. november 3.
Christian Puglisi, a koppenhágai egy Michelin-csillagos Relae tulajdonos-séfje dühös hangvételű posztban ment neki az állandó toplistázásoknak, díjaknak és értékelési rendszereknek, és elsősorban azt hangsúlyozta, hogy elege van az állandó megmérettetésből, ami erre az iparágra egyre inkább jellemző.
Hirdetés

Az Instagramon közzétett posztot valószínűleg az inspirálhatta, hogy Puglisi, akinek az étterme különben jelenleg a 39-ik helyet foglalja el a World's 50 Best listán, 69-ik lett a Best Chef Awards listáján (az első helyet Joan Roca szerezte meg).
Instagram posztjának szövege így szól magyarul:
"Ide nézzetek. Megszavaztak (legalábbis azt hiszem) a világ 69. legjobb séfjének. Nagyon remélem, hogy le se sz@rjátok ezt. Megmondjam, miért? Mert nem is kell. Halálosan elegem van ebből az állandó megmérettetésből, pontozásból, és listázásból, ami eluralkodott ebben az iparágban. Úgy látszik, már nincs olyan hónap, hogy ne jönne ki valami lista, amin rajta kell lenni. 50 legjobb étterem, 100 legjobb étterem, 50 legjobb pizza, a 300 legbefolyásosabb 30 év alatti, a világ legjobb séfje... nem lennék meglepve, ha a következő a világ 100 legjobb ramenezője vagy az 50 legjobban öltözött séf listája lenne (azt úgyis minden évben Quique Dacosta nyerné meg, szóval hamar megszűnne), esetleg a 100 legjobb séf az Instagramon, vagy akár a legjobb séftetoválások toplistája. Ez az egész kezd kicsit nevetséges lenni, úgyhogy hadd figyelmeztessek mindenkit valamire, amit talán elfelejtettünk. Ez pedig az étel. Amit egy étteremben készítenek el. Ez nem sport, nem politika. Nem szavazatokon, nem pontszámokon múlik. Ez az ételről, az életről, a főzésről szól. Szerintem semmi értelme a főzés nagyszerű művészetét folyamatosan megversenyeztetni az elismerésekért, a pontokért és a lájkokért. SEMMI szükség erre. Szereted, amit csinálsz/eszel/főzöl? Muszáj ezt összehasonlítani mással, hogy nagyobb legyen az értéke? Nem! Csak élvezni kell a pillanatot. Éljünk a jelenben! Ez szubjektív! Néha kell egy kis idő, hogy az ember megértse valaminek az összetettségét, és nem kell mindent pontszámokkal egyszerűsíteni. És igeeeeen, értékelem, hogy én és az éttermem sokat köszönhet ezeknek az értékeléseknek. Először kimondottan izgalomba jött az egóm, wow, benne vagyok a top 100-ban. Aztán viszont arra gondoltam, hogy ki és milyen alapon veszi a bátorságot, hogy összehasonlítson egymással több ezer séfet, akikben adott esetben semmi közös nincsen. Ha jól emlékszem, nem indultam semmiféle választáson. Emberek vagyunk! Embereket nem lehet pontszámokkal ellátni!!! Ezeknek az ötleteknek a négy fal között kell maradniuk, valami marketingcég falai között. Ebből elég!"

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram