A Bottura és felesége, Lara Gilmore által létrehozott civil szervezet, a Food for Soul nemrégiben nyitotta meg a legújabb refettoriót, ezúttal Párizsban. Az ételpazarlás ellen életre hívott kezdeményezéssel Botturáék globálisan akarnak tenni a jó ügy érdekében, de mindemellett arra is jut idejük, hogy felkaroljanak civil törekvéseket Olaszországban is.
Ilyen az autista fiatalok és családjaik támogatása céljából létrehozott Il Tortellante is, amely 2016 óta működik Modenában, az Osteria Francescana és a Bottura család otthonául is szolgáló olasz városban. A Bottura-házaspárnak van egy különleges bánásmódot igénylő fia, Charlie, és délutáni elfoglaltság után kutatva találtak rá a kezdeményezésre. Az Il Tortellante háza táján modenai asszonyok, az ún. Rezdore tanítja meg a fiataloknak a töltött tészták készítésének csínját-bínját. A tortellini (vagy cappellacci) az az étel, amit Bottura és minden Emilia-Romagna régió-beli magával vinne egy lakatlan szigetre is. Az elkészült tésztát a gyerekek hazavihetik.
Az autizmust csak az elmúlt évek során ismerték el hivatalosan felnőttkori fogyatékosságként Olaszországban, így az Il Tortellante tevékenysége kiemelt jelentőséggel bír. Bottura szerint az Il Tortellante jövőképet ad a fiatalok számára. A gimnázium után sok gyerek nem tudna mit kezdeni magával, így a kezdeményezés a fiatalok és családjaik számára egyaránt a remény szimbólumává vált. De nem csak a fiatalok profitálnak a "tortellinisuliból”: a jótékony tevékenység a Rezdore közösségének tagjait is elfoglalja, óriási könnyebbség az autista fiatalok szüleinek, ráadásul hagyományőrző és közösségteremtő ereje miatt a város egész életére pozitív hatással van.
A kezdetek kezdetén tíz fiú tanulta a mesterséget, de jelenleg folyik egy épület restaurációja, amely egy tésztalaboratóriumnak és egy boltnak ad majd helyet, ahol a házi tésztát értékesítik majd. Az emberi kapcsolatokra és az integrációra épülő értékteremtő projekt Bottura szavaival élve
falakat bont le egy olyan világban, ahol egyre-másra falakat emelnek.