Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Budapest legjobb szendvicsei

Nyakunkba vettük a várost, hogy ellessük, hogyan érdemes ehhez a műfajhoz hozzáállni. Több mint 25 helyen jártunk, meglepően jó variációkba haraptunk, csalódás alig akadt. A lista végén egy valódi meglepetés.

Mindenekelőtt egy kis matematika: Szendvics = péksütemény + töltelék. Ennek a kettőnek a halmaza teszi ki a besorolási számot, de nevezzük néven a szempontokat:

1. A halmaz (péksütemény):

  • lehetőség szerint természetes kovászból készüljön és kerülje az adalékanyagokat (zacskóból kivett E999-t tartalmazó szivacskenyér kizárva)
  • egyediség (ne a pöttyös aljú változat)
  • szerettük, ha saját maguk sütik, és ne adjisten, ha dagasztják, kelesztik
  • de ha nem, akkor jó nevű pékségből származzon (nem feltétlenül a „hagyomány útját” értjük ez alatt)
  • megfogott minket az extra feltét (és itt nem a füstölt sajtos rúdra gondolunk a croissant közepében)
  • és a külcsín is lényeges (kakaós csiga színes cukorkával való meghintése tilos)
2. B halmaz (beltartalom):
  • előny volt az őstermelőktől való beszerzés: aznap, frissen
  • kiemelkedett, ha minél több dolgot készítettek saját maguk (tubusos majonéz a halálunk)
  • érződött, ha akkor rakták össze a szendvicset, amikor megrendeltük, és nem egy órák óta a pultban fonnyadó salátalevél fogadtak bennünket
  • a látványkonyha effekt – mint mindenkinél – minket is az orrunknál tudott vezetni (ismerjük az a kápráztató trükköt, amikor a nyers húst az ember szeme láttára vágják fel)
  • beindítottak az izgalmas ízek (édes-sós párosítás)
3. A+B metszete:
  • imádtuk, ha egymásnak lettek kitalálva (pl:mákos bagel krémsajtos eperrel – de ez csak a mi fejünkben)
  • fontos volt a két halmaz megfelelő aránya
4. A+B uniója:
  • kéretik a szendvicset nem hűtőben tartani, mert nincs rosszabb a hideg kenyérnél...köszönjük
5. Halmazokon kívül:
  • a görbe tükörből megtudtuk, hogy a szendvicsevőkre - azaz ránk - mi igaz: „Sajnos még a sonkás-sajtos verziót viszik a legjobban” – kaptuk el egy helyen
  • szerettük, hogy az alkotók büszkék szendvicseikre, így sok háttérinformációt is elkotyogtak mesterműveikről
1. Bélszínes-majonézes céklás szendvics – Bock Bisztró


fotó: A szerző felvétele

Evvel az alkotással gondba voltunk a rangsorolásnál. Úgy éreztük, hogy a sok szendvics közt, ez inkább egy főétel, mellékesen egy kis kenyérrel. De mivel Bíró Lajos „szedjük szét és rakjuk össze”-mániáját jól ismerjük, és nagyon szeretjük, gyomrunkra hallgatva befutó lett. És igen, ízlelőbimbóink meghazudtoltak: nem számított nekik, hogy a bevezetőben leírt szöveg („milyen fontos a helyben sütött kenyér” ) itt nem teljesen érvényesül. Na, de soha nem ettünk ennyire jól eltaláltan átsütött bélszínt. Már ejtettünk is ki a szánkon az elcsépelt szavakat: „olvad a szánkban”. A majonézes cékláról így már nem is szeretnénk nyálas ódákat zengeni!. Tökéletes! Az egész kreációt frissen készítik, semmi se áztat el semmit, és semmi sem szárad ki. A kedvesség, ami meg plusz szolgáltatásként jár a reggeli mellé, még inkább megdobja a bélszín omlósságát, és a cékla édességét.

Ára: 2400 Ft

2. Húspatika – Húspatika


fotó: A szerző felvétele

A Húspatika „Húspatika” szendvicse elsősorban a beltartalma miatt érdemelte ki 2. helyét. Mindjárt jól indulunk: egy fiatal úriember kiveszi a nyers mangalicatarját a húspultból, levág belőle egy jókora szeletet, és isteni fűszerekbe burkolva felrakja sülni. A sok szaftot egy félbevágott paillasse-os kenyérrel fogja fel, amit helyben sütnek ki, és tényleg ott van a top kenyerek közt. Szóval egy isteni, természetes kovásszal készült kenyérben, egy még istenibben fűszerezett mangalicatarja vagy karaj, és ropogós káposztasaláta joghurtos öntettel. Szerintünk tökéletes párosítás, és a kép alapján látszik, hogy az arányokkal sincs baj. Habár ilyen húsból biztos bármennyi elfogyna!

Ára: 890 Ft -15 cm, 1390 Ft-30 cm

3. Camembertes szendvics – á table!


fotó: A szerző felvétele

Az á table! ebbe a camembertes szendvicsbe mindenből a lehető legkiválóbb minőséget pakolja bele, és ettől lesz olyan különleges: a leglágyabb, legédeskésebb camembert-t, olyan paradicsomot, amit alapesetben csak Olaszországban kap az ember, és még a salátára is odafigyelnek, hogy ne a legáltalánosabb jégsalátával béleljék ki. És akkor még szó sem esett a baguette-ről: saját maguk készítik az elejétől a végéig, természetes kovásszal, adalékanyagok nélkül, többfajta lisztből. Egy löttyentésnyi olívaolajjal is tökéletes reggeli lenne, hát még így! A camembertes szendvicsek egy üvegpult mögött sorakoznak, ötletes csomagolásban, de megkóstolva, olyan mintha éppen akkor készítették volna!

Ára: 1190 Ft

4. Porchetta szendvics (sok-sok rukkolával) – Sarki Fűszeres


fotó: A szerző felvétele

Ez a porchettás szendvics kicsit olyan, mintha visszacsöppennénk a boldog békeidőkbe (még a környezet is rásegít erre): egy igazi „tekercses” kifli sonkával, persze a 21. századhoz igazítva. A kiflibe vaj helyett a legfinomabb olívaolaj kerül, a sonka porchetta, melyből előttünk vágnak le egy szeletet, és olyan finom, hogy utána biztos, hogy vásárolunk belőle 10 dekát. Mindezt feldobják még egy kis rukkolával (képen madársalátával). A non plusz ultra, hogy mindezt Budapest egyik legjobb vajas kiflijében adják, amit minden nap frissen a László Pékségből szállítanak. Ez bizonyítja, hogy egy jó szendvicshez nem kellenek nagy faksznik! Csak jó minőségű alapanyagok, és a sonkás kifli a toplista 4. helyére kerül.

Ára: 980 Ft

5. Holsteiner kenyér pohárban – Bagatellini


fotó: A szerző felvétele

Íme egy szendvics, amely külsejével is úttörő! Először ez fogott meg bennünket, és nem gondoltuk volna, hogy ízre annyira különlegeset tud mutatni, de tévednünk kellett, mert azt már tudtuk, hogy a Holsteiner kenyerük legyőzhetetlen (tömörségével, többfajta lisztjével és magjaival), de, hogy egy paradicsomszósz ilyen is tud lenni, erre tényleg nem számítottunk. Mint kiderült, füstölt paradicsomból készítik, ez adja különlegességét. Került bele még egy kis krémsajt is. Mondani sem kell, hogy minden saját készítésű, a kenyerük is. A „szendvicsek” már készen sorakoznak a pultban, de olyan gyorsan elkapkodják őket, hogy mindig tökéletesen frisseket találunk. Az üvegpoharas szendvicset még elvitelre is lehet kérni, raknak rá egy csinos kis fedőt is.

Ára: 800 Ft (+ 300 Ft elvitelre)

6. Grillcsirkés piadina – Déryné


fotó: A szerző felvétele

Ennél az ízek tökéletes harmóniáját szerettük a legjobban. Olyan, mintha a pékségük direkt ennek a szendvicsnek találta volna ki ezt a lapos, olasz kenyérlepényt (természetesen adalékanyagok nélkül, természetes kovásszal), melybe olajbogyódarabok bújnak meg, tökéletes párost alkotva a frissen készült, szaftos grillcsirkével. Na, de ami a belsőt még tökéletesebbé teszi, az az általuk készített fűszeres paradicsomcsatni! Utánozhatatlan szendvics egy kis rukkolával és olívaolajjal. És itt tényleg elmondható az arányok teljes összhangja. Úgy volt jó, ahogy volt.

Ára: 1250 Ft

7. Harisszás csirke – Delibaba


fotó: A szerző felvétele

Már eleve nagyon sokat vártunk a Delibabától, hiszen a műhely deklarált célja, hogy csakis a legjobb alapanyagot szállító termelőktől szerezze be az árút, amit minden esetben fel is tüntet a rendelési lapon. Felcsigázott bennünket a sóban eltett citrombefőtt, ami a harisszapasztába kerül. Nagy elvárásokkal haraptunk a szendvicsbe és azonnal megnyugodtunk, nem kellett csalódnunk. A fehér baguette (Dérynétől) a sok szállítás ellenére friss, a harisszás – mondanunk sem kell ezek után, hogy a paszta házi készítésű - csirkecomb éppen kellően csípős, és a sóban eltett citrombefőttől még különlegesebb lett. A grillezett pritamin és a jégsaláta még egy kis frissességet visz az egészbe. Kiszállítása során is érződött, hogy szívén viselik a sorsát, olyan útmutatókat adtak hozzá, mintha saját gyermekük lenne. Ez így van rendjén.

Ára: 890 Ft (+szállítási költség kerület függvényében)

8. Tonhalas bagel – Dzsem


fotó: A szerző felvétele

Először azt gondoltuk, hogy ez is csak egy a sok tonhalas bagel közül, de megdöbbenésünkre a megszokott trió: majonézes tonhalsaláta, paradicsom, saláta is maradandó élményt tudott nyújtani. A szezámos bagelt Franciaországból hozatják és helyben sütik ki (külön is meg lehet vásárolni, amit meg is kell tenni, mert szerintünk Budapest egyik legjobb bagelj), a tonhalsalátájukat házilag készítik. A szendvicsek a pultban sorakoznak, de mindig frissek, mert figyelnek rá, hogy annyit készítsenek, ami azonnal elfogy. A bagel ropog, ahogy kell és krémes a tonhalsaláta.

Ára: 540 Ft

9. Padlizsánkrémes ciabatta – Budai Pékség


fotó: A szerző felvétele

A péksüteményt a Marmonstein pékség szállítja minden reggel, innentől kezdve igazából nem is kéne folytatnunk. Kerül bele házi padlizsánkrém, friss paradicsom és ropogós jégsaláta. Mindenképpen panini formában kérjük, ami 2 perc alatt kész, és friss, ropogóssá teszi a ciabattát, ami remek kontrasztot alkot a puha, krémes padlizsánkrémmel. Lehet, hogy elfogultak vagyunk, de a textúrák játéka mindig elkápráztat bennünket. A kedves kiszolgálás pedig még szebbé teszi a napot.

Ára: 550 Ft

10. Orwell panini – Café Panini


fotó: A szerző felvétele

Az Orwell szendvics nagy előnye, hogy egyrészt paniniről van szó, másrészt, hogy ebben az esetben is minden a tökéletesség jegyében fogant. És ez nemcsak afféle pr-duma. A paninit frissen rakják össze, és sütik meg, így olyan, mintha a ciabattát is most sütötték volna. (Egyébként nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen a kenyeret szintén a Marmonstein pékség készíti kizárólag a Panini részére természetes kovásszal, ami picit olyan mintha a kávézó saját ciabattája lenne, hiszen máshol nem találkozhatunk vele.) És a benne lévő: kiváló minőségű karaj, házilag készített mézes-mustáros szósz, olvadt sajt és vaj. Ha helyben fogyasztjuk, saláta is jár hozzá, saját készítésű balzsamecetredukcióval.

Ára: elvitelre - 790 Ft, helyben – 890 Ft

+1 Savoyai sonkás baguette aszalt szilvával – Chez les Francais


fotó: A szerző felvétele

Úgymond lapzárta után érkezett a hír! Francia kezek által helyben készített francia szendvics, francia alapanyagokból. Minden megvan benne, úgy, ahogy kell. Savoyai sonka egyenesen Franciaországból, házi vinaigrette, ami egyszerűen felülmúlhatatlan (egyszerre édes-sós-csípős), eredeti francia Brie de Meaux-szal, termelőktől vásárolt salátával és paradicsommal. És még az édes-sós harmóniáról is gondoskodnak: aszalt szilva is kerül bele. A baguette természetesen helyben sül, kívül a lehető legropogósabb, belül a lehető legpuhább. Folyamatosan sütik, így mindig kapni langyosat is. Annyira autentikus a hely, hogy nem árt, ha konyítunk valamit a francia nyelvhez is.

Ára: Még az árát sem tudták, valószínűleg dekára fog menni


A lista itt távolról sem ér véget. Dizájnmenza 11-től folytatja egészen kimerülésig.


Címkék: Bock Bisztró, Bíró Lajos, Déryné, Sarki fűszeres, Húspatika, a table!, Delibaba Szendvicsműhely, street food, Bagatellini, Budai pékség, Café Panini, Chez les Francais, Dzsem

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. (Természetesen ennél jóval több, olyan kitűnő hely van, ahonnan el lehet vinni pohárban szuper leveseket, gondoljunk csak a nemrég nyílt Hokedlire vagy a Delibabára, de ezek elsősorban nem erre fókuszálnak. Ezért maradtak ki a listából.) »

1500 forint körül

A Dining Guide étteremkalauz új kiadásában összegyűjtöttük Budapest legjobb street food helyeit. Most a hamburgerezők élvonalát mutatjuk be, főleg a mérsékeltebb árkategóriára fókuszálva. »

Budapesti tippek koránkelőknek

a Dining Guide étteremkalauz új kiadását 20% kedvezménnyel!

»

Oldalak:  >|

« Vissza a Toplisták rovatba


A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Csokoládé<br>-torta

Csokoládé
-torta

Mizsei János (MÁK) készítette

A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát. »

Kétsajtos-sütőtökös torony <br>pirított pucér dióval

Kétsajtos-sütőtökös torony
pirított pucér dióval

A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, dióságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. »

Bayer Péter

Bayer Péter

Mi a helyzet az erdélyi gasztronómiával? A Danubius Health Spa Resort Bradet konyhafőnöke mesél. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink