Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Budapest legjobb szendvicsei

Nyakunkba vettük a várost, hogy ellessük, hogyan érdemes ehhez a műfajhoz hozzáállni. Több mint 25 helyen jártunk, meglepően jó variációkba haraptunk, csalódás alig akadt. A lista végén egy valódi meglepetés.

Mindenekelőtt egy kis matematika: Szendvics = péksütemény + töltelék. Ennek a kettőnek a halmaza teszi ki a besorolási számot, de nevezzük néven a szempontokat:

1. A halmaz (péksütemény):

  • lehetőség szerint természetes kovászból készüljön és kerülje az adalékanyagokat (zacskóból kivett E999-t tartalmazó szivacskenyér kizárva)
  • egyediség (ne a pöttyös aljú változat)
  • szerettük, ha saját maguk sütik, és ne adjisten, ha dagasztják, kelesztik
  • de ha nem, akkor jó nevű pékségből származzon (nem feltétlenül a „hagyomány útját” értjük ez alatt)
  • megfogott minket az extra feltét (és itt nem a füstölt sajtos rúdra gondolunk a croissant közepében)
  • és a külcsín is lényeges (kakaós csiga színes cukorkával való meghintése tilos)
2. B halmaz (beltartalom):
  • előny volt az őstermelőktől való beszerzés: aznap, frissen
  • kiemelkedett, ha minél több dolgot készítettek saját maguk (tubusos majonéz a halálunk)
  • érződött, ha akkor rakták össze a szendvicset, amikor megrendeltük, és nem egy órák óta a pultban fonnyadó salátalevél fogadtak bennünket
  • a látványkonyha effekt – mint mindenkinél – minket is az orrunknál tudott vezetni (ismerjük az a kápráztató trükköt, amikor a nyers húst az ember szeme láttára vágják fel)
  • beindítottak az izgalmas ízek (édes-sós párosítás)
3. A+B metszete:
  • imádtuk, ha egymásnak lettek kitalálva (pl:mákos bagel krémsajtos eperrel – de ez csak a mi fejünkben)
  • fontos volt a két halmaz megfelelő aránya
4. A+B uniója:
  • kéretik a szendvicset nem hűtőben tartani, mert nincs rosszabb a hideg kenyérnél...köszönjük
5. Halmazokon kívül:
  • a görbe tükörből megtudtuk, hogy a szendvicsevőkre - azaz ránk - mi igaz: „Sajnos még a sonkás-sajtos verziót viszik a legjobban” – kaptuk el egy helyen
  • szerettük, hogy az alkotók büszkék szendvicseikre, így sok háttérinformációt is elkotyogtak mesterműveikről
1. Bélszínes-majonézes céklás szendvics – Bock Bisztró


fotó: A szerző felvétele

Evvel az alkotással gondba voltunk a rangsorolásnál. Úgy éreztük, hogy a sok szendvics közt, ez inkább egy főétel, mellékesen egy kis kenyérrel. De mivel Bíró Lajos „szedjük szét és rakjuk össze”-mániáját jól ismerjük, és nagyon szeretjük, gyomrunkra hallgatva befutó lett. És igen, ízlelőbimbóink meghazudtoltak: nem számított nekik, hogy a bevezetőben leírt szöveg („milyen fontos a helyben sütött kenyér” ) itt nem teljesen érvényesül. Na, de soha nem ettünk ennyire jól eltaláltan átsütött bélszínt. Már ejtettünk is ki a szánkon az elcsépelt szavakat: „olvad a szánkban”. A majonézes cékláról így már nem is szeretnénk nyálas ódákat zengeni!. Tökéletes! Az egész kreációt frissen készítik, semmi se áztat el semmit, és semmi sem szárad ki. A kedvesség, ami meg plusz szolgáltatásként jár a reggeli mellé, még inkább megdobja a bélszín omlósságát, és a cékla édességét.

Ára: 2400 Ft

2. Húspatika – Húspatika


fotó: A szerző felvétele

A Húspatika „Húspatika” szendvicse elsősorban a beltartalma miatt érdemelte ki 2. helyét. Mindjárt jól indulunk: egy fiatal úriember kiveszi a nyers mangalicatarját a húspultból, levág belőle egy jókora szeletet, és isteni fűszerekbe burkolva felrakja sülni. A sok szaftot egy félbevágott paillasse-os kenyérrel fogja fel, amit helyben sütnek ki, és tényleg ott van a top kenyerek közt. Szóval egy isteni, természetes kovásszal készült kenyérben, egy még istenibben fűszerezett mangalicatarja vagy karaj, és ropogós káposztasaláta joghurtos öntettel. Szerintünk tökéletes párosítás, és a kép alapján látszik, hogy az arányokkal sincs baj. Habár ilyen húsból biztos bármennyi elfogyna!

Ára: 890 Ft -15 cm, 1390 Ft-30 cm

3. Camembertes szendvics – á table!


fotó: A szerző felvétele

Az á table! ebbe a camembertes szendvicsbe mindenből a lehető legkiválóbb minőséget pakolja bele, és ettől lesz olyan különleges: a leglágyabb, legédeskésebb camembert-t, olyan paradicsomot, amit alapesetben csak Olaszországban kap az ember, és még a salátára is odafigyelnek, hogy ne a legáltalánosabb jégsalátával béleljék ki. És akkor még szó sem esett a baguette-ről: saját maguk készítik az elejétől a végéig, természetes kovásszal, adalékanyagok nélkül, többfajta lisztből. Egy löttyentésnyi olívaolajjal is tökéletes reggeli lenne, hát még így! A camembertes szendvicsek egy üvegpult mögött sorakoznak, ötletes csomagolásban, de megkóstolva, olyan mintha éppen akkor készítették volna!

Ára: 1190 Ft

4. Porchetta szendvics (sok-sok rukkolával) – Sarki Fűszeres


fotó: A szerző felvétele

Ez a porchettás szendvics kicsit olyan, mintha visszacsöppennénk a boldog békeidőkbe (még a környezet is rásegít erre): egy igazi „tekercses” kifli sonkával, persze a 21. századhoz igazítva. A kiflibe vaj helyett a legfinomabb olívaolaj kerül, a sonka porchetta, melyből előttünk vágnak le egy szeletet, és olyan finom, hogy utána biztos, hogy vásárolunk belőle 10 dekát. Mindezt feldobják még egy kis rukkolával (képen madársalátával). A non plusz ultra, hogy mindezt Budapest egyik legjobb vajas kiflijében adják, amit minden nap frissen a László Pékségből szállítanak. Ez bizonyítja, hogy egy jó szendvicshez nem kellenek nagy faksznik! Csak jó minőségű alapanyagok, és a sonkás kifli a toplista 4. helyére kerül.

Ára: 980 Ft

5. Holsteiner kenyér pohárban – Bagatellini


fotó: A szerző felvétele

Íme egy szendvics, amely külsejével is úttörő! Először ez fogott meg bennünket, és nem gondoltuk volna, hogy ízre annyira különlegeset tud mutatni, de tévednünk kellett, mert azt már tudtuk, hogy a Holsteiner kenyerük legyőzhetetlen (tömörségével, többfajta lisztjével és magjaival), de, hogy egy paradicsomszósz ilyen is tud lenni, erre tényleg nem számítottunk. Mint kiderült, füstölt paradicsomból készítik, ez adja különlegességét. Került bele még egy kis krémsajt is. Mondani sem kell, hogy minden saját készítésű, a kenyerük is. A „szendvicsek” már készen sorakoznak a pultban, de olyan gyorsan elkapkodják őket, hogy mindig tökéletesen frisseket találunk. Az üvegpoharas szendvicset még elvitelre is lehet kérni, raknak rá egy csinos kis fedőt is.

Ára: 800 Ft (+ 300 Ft elvitelre)

6. Grillcsirkés piadina – Déryné


fotó: A szerző felvétele

Ennél az ízek tökéletes harmóniáját szerettük a legjobban. Olyan, mintha a pékségük direkt ennek a szendvicsnek találta volna ki ezt a lapos, olasz kenyérlepényt (természetesen adalékanyagok nélkül, természetes kovásszal), melybe olajbogyódarabok bújnak meg, tökéletes párost alkotva a frissen készült, szaftos grillcsirkével. Na, de ami a belsőt még tökéletesebbé teszi, az az általuk készített fűszeres paradicsomcsatni! Utánozhatatlan szendvics egy kis rukkolával és olívaolajjal. És itt tényleg elmondható az arányok teljes összhangja. Úgy volt jó, ahogy volt.

Ára: 1250 Ft

7. Harisszás csirke – Delibaba


fotó: A szerző felvétele

Már eleve nagyon sokat vártunk a Delibabától, hiszen a műhely deklarált célja, hogy csakis a legjobb alapanyagot szállító termelőktől szerezze be az árút, amit minden esetben fel is tüntet a rendelési lapon. Felcsigázott bennünket a sóban eltett citrombefőtt, ami a harisszapasztába kerül. Nagy elvárásokkal haraptunk a szendvicsbe és azonnal megnyugodtunk, nem kellett csalódnunk. A fehér baguette (Dérynétől) a sok szállítás ellenére friss, a harisszás – mondanunk sem kell ezek után, hogy a paszta házi készítésű - csirkecomb éppen kellően csípős, és a sóban eltett citrombefőttől még különlegesebb lett. A grillezett pritamin és a jégsaláta még egy kis frissességet visz az egészbe. Kiszállítása során is érződött, hogy szívén viselik a sorsát, olyan útmutatókat adtak hozzá, mintha saját gyermekük lenne. Ez így van rendjén.

Ára: 890 Ft (+szállítási költség kerület függvényében)

8. Tonhalas bagel – Dzsem


fotó: A szerző felvétele

Először azt gondoltuk, hogy ez is csak egy a sok tonhalas bagel közül, de megdöbbenésünkre a megszokott trió: majonézes tonhalsaláta, paradicsom, saláta is maradandó élményt tudott nyújtani. A szezámos bagelt Franciaországból hozatják és helyben sütik ki (külön is meg lehet vásárolni, amit meg is kell tenni, mert szerintünk Budapest egyik legjobb bagelj), a tonhalsalátájukat házilag készítik. A szendvicsek a pultban sorakoznak, de mindig frissek, mert figyelnek rá, hogy annyit készítsenek, ami azonnal elfogy. A bagel ropog, ahogy kell és krémes a tonhalsaláta.

Ára: 540 Ft

9. Padlizsánkrémes ciabatta – Budai Pékség


fotó: A szerző felvétele

A péksüteményt a Marmonstein pékség szállítja minden reggel, innentől kezdve igazából nem is kéne folytatnunk. Kerül bele házi padlizsánkrém, friss paradicsom és ropogós jégsaláta. Mindenképpen panini formában kérjük, ami 2 perc alatt kész, és friss, ropogóssá teszi a ciabattát, ami remek kontrasztot alkot a puha, krémes padlizsánkrémmel. Lehet, hogy elfogultak vagyunk, de a textúrák játéka mindig elkápráztat bennünket. A kedves kiszolgálás pedig még szebbé teszi a napot.

Ára: 550 Ft

10. Orwell panini – Café Panini


fotó: A szerző felvétele

Az Orwell szendvics nagy előnye, hogy egyrészt paniniről van szó, másrészt, hogy ebben az esetben is minden a tökéletesség jegyében fogant. És ez nemcsak afféle pr-duma. A paninit frissen rakják össze, és sütik meg, így olyan, mintha a ciabattát is most sütötték volna. (Egyébként nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen a kenyeret szintén a Marmonstein pékség készíti kizárólag a Panini részére természetes kovásszal, ami picit olyan mintha a kávézó saját ciabattája lenne, hiszen máshol nem találkozhatunk vele.) És a benne lévő: kiváló minőségű karaj, házilag készített mézes-mustáros szósz, olvadt sajt és vaj. Ha helyben fogyasztjuk, saláta is jár hozzá, saját készítésű balzsamecetredukcióval.

Ára: elvitelre - 790 Ft, helyben – 890 Ft

+1 Savoyai sonkás baguette aszalt szilvával – Chez les Francais


fotó: A szerző felvétele

Úgymond lapzárta után érkezett a hír! Francia kezek által helyben készített francia szendvics, francia alapanyagokból. Minden megvan benne, úgy, ahogy kell. Savoyai sonka egyenesen Franciaországból, házi vinaigrette, ami egyszerűen felülmúlhatatlan (egyszerre édes-sós-csípős), eredeti francia Brie de Meaux-szal, termelőktől vásárolt salátával és paradicsommal. És még az édes-sós harmóniáról is gondoskodnak: aszalt szilva is kerül bele. A baguette természetesen helyben sül, kívül a lehető legropogósabb, belül a lehető legpuhább. Folyamatosan sütik, így mindig kapni langyosat is. Annyira autentikus a hely, hogy nem árt, ha konyítunk valamit a francia nyelvhez is.

Ára: Még az árát sem tudták, valószínűleg dekára fog menni


A lista itt távolról sem ér véget. Dizájnmenza 11-től folytatja egészen kimerülésig.


Címkék: Bock Bisztró, Bíró Lajos, Déryné, Sarki fűszeres, Húspatika, a table!, Delibaba Szendvicsműhely, street food, Bagatellini, Budai pékség, Café Panini, Chez les Francais, Dzsem
Gurulj apám, gurulj!

Bimbo, a kirúgott pék állandóan berúgott haverjával vesz egy büfékocsit, mely végtelen szerencsétlenkedésük ellenére a dubliniak kedvence lesz. Foci, nagycsalád, sör és a végén egy bepanírozott, használt pelenka. Megvan A furgon című régi, ír komédia? Mára a büfékocsik világszerte elterjedtek, és egyre népszerűbbek, főleg „őshazájukban”, az USA-ban. »

Street food szempontól

Piacon enni régi gyakorlat. Gyors, személyes és megbízható módja az étkezésnek. Mintha az ételek, melyeknek illata a standhoz csalt, sokszor jobban esnének kordéról, alkalmi asztalról vagy kioszkból, mint elegáns étteremben rendelve. »

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy felsorolásunk olyan street food-elemeket tartalmaz, melyek alkalmasak a nyugalom megzavarására. Olyan mértékben kapcsolódnak ugyanis egy városhoz, országhoz vagy életérzéshez, hogy az olvasásuk is könnyedén felkelti az étvágyat és ezzel együtt az utazási kedvet is. Szubjektív listánkban az utca top 10 étele. »

Oldalak:  >|

« Vissza a Toplisták rovatba


A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink