Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

7 ígéretes vidéki étterem

Nem mintha fővárosi felsőbbségből szemlélnénk ezeket az éttermeket, csak annyit jegyzünk meg, hogy a kétségtelen országos sivárságból, érdektelenségből az utóbbi években egyre több hely emelkedik ki. Az alábbi listában nem szerepelnek az évek óta az ország legjobbjai közt szereplő nagyágyúk.


7 ígéretes vidéki étterem | Illusztráció/fotó: Révész Kata

Vállalva a kockázatot, az újítást övező gyakori értetlenséget nemzetközi mércével is igényes kulináris teljesítménnyel bizonyítják, hogy igenis van, ha nem is sok, de használható alapanyag, vannak újító szellemű séfek, tulajdonosok, akik a szívükön viselik a magyar gasztronómia hagyományait. Nyilván ez akkor teljesedhet csak ki, ha a helyi vendégek is és nem csak az utazók igazolják ezeket a törekvéseket. Az lenne ideális, ha a környékbeli termelők, a helyi piacok képesek volnának maradéktalanul ellátni ezeket a gasztronómiai műhelyeket. Az alábbi listában nem szerepelnek az évek óta az ország legjobbjai közt szereplő nagyágyúk, inkább a nemrég nyílt, nemrég felfedezett helyeket igyekeztünk összeszedni.


Kővirág

A Balaton-felvidék egyik megkövesedett gyöngyszeme, a vidéki, házias konyha lelkiismeretes megvalósítója. Nagy előnye, hogy családi vállalkozás, és ez a vendéglátásnak ténylegesen a bennfentes családias vonásait erősíti. Válogatott alapanyagokból türelemmel elkészített házias fogások, otthonos érzés, a repeta sem volna idegen ettől a felfogástól. A házias arculathoz nem ártana némi biztonságos technológiai többlet… »

Rókusfalvy

Figyelemre méltó kitartás, és jelentős siker a borászatban, ami vonzóvá teszi a fogadót Etyeken és környékén. A konyha teljesítménye felnőni látszik a borászatban elért látványos eredményekhez. Családias, megbízható ételek, barátságos ár/érték arány. Pihentetően nyugodt, letisztult fogadó stílus. A fővárostól 20 percnyire a tavaszváró teraszon a Rókusfalvy borászat éllovas fehér borával, a fahordós Sauvignon Blanc-nal a kézben napfénytől pezsdülő dimbes-dombos panoráma tárul a szemünk elé… »

Anyukám Mondta

Ha már így hívnak egy encsi vendéglőt, akkor ott valamit tudniuk kell a vendéglátásról. Család, bizalom és a kemence, meg anyuka, aki megmondja, hogy miként készüljön az étel. Van itt házi gnocchi, nota bene egész jó, kellemesen olvadós, többnyire a megfelelő burgonyából készítve, azt nem tudom, hogy a kemencében sütik-e héjában a burgonyát és csak liszt hozzáadásával gyúrják a légies gombóckákat, de úgy tűnt, hogy értik a dolgukat. De van itt csülök és libalakodalmas, az ország legjobb pizzája, és mindenekelőtt lelkiismeretes alapanyag-felhozatal, aminek beszerzése magunk között szólva, arrafelé nem is lehet olyan könnyű feladat… »

Walter

Bátorság, amikor egy falusi vendéglő nem a mindent egy generál ízre összemosó reménytelen utat választja, hanem hazai alapanyagokból, tradicionális receptek alapján készít ételeket. Valljuk be, van ennek kockázata, mindjárt az alapvetésben, hogy kifogástalan minőségű hazai alapanyagból főz, mert vagy tényleg ezt teszi, és akkor belefuthat kisebb-nagyobb, inkább nagyobb minőségi hibákba, vagy titkon távolabbi agrártájak felé fordítja tekintetét. Ahogy ismerem az életet, ez is előfordulhat… de mindegy, a nyúlcomb, a kucsmagomba biztos hazai, és kihagyhatatlan. És a vadkacsamell-filé szintén sikeres darab, pedig annak a fránya madárnak éppen a melle táján a legkötöttebb az izomzata, de a Walter fogadóban megszelídítik… »

Chianti

Veszprém egyik lakótelepén elbújtatva található ez a mini Olaszország, ami láthatólag nagyon bejön a helyieknek és a nem véletlenül idetévedőknek egyaránt. Innovatív kreációk, trendi megjelenítések jellemzik a hagyományos magyar ételeket, például a lazacgaluskával kínált zelleres krumplilevest vagy a diós polentával kísért céklahabos őzcombot. De van az étlapon klasszikus spagetti carbonara és sokféle pizza is. Néhány jól eltalált fogás szerepel a havi ajánlatban és egy viszonylag hosszú menü hagyományos magyar alapanyagokból készült fogásokkal, amelyek modern, könnyített változatban jelennek meg. Az olasz ételek és pizzák hozzák a tőlük megszokott minőséget. A Chiantiban láthatólag ki vannak találva a dolgok. Nagy odafigyeléssel, kitartással becsülik meg az ide járó törzsközönséget. »

Solier

Fodor Sándor távozásával is a helyi igények és a progresszivitása ötvözésével kísérletezik a gödöllői kávéház és étterem. A tulajdonos, Szoljár Csaba, mesterségére nézve cukrász, így ezen a vonalon is nagyot alakítanak. A már közismert slágerek mellett, mint a Solier krémes, időről időre egész különleges kreációkba lehet belefutni. Legutóbb a gödöllői Barokk Év megnyitójára készített két, 18. századi receptek által ihletett tortába. »

Brill

Békéscsaba nem a gasztronómiai pezsgésről ismert, van mégis egy étterem, ahol küldetésnek tekintik a város és a régió igényes konyhaművészetének feltámasztását. A séf, Palotai Csaba, dolgozott már Párizsban, Londonban, Manchesterben. Jó néhány évet töltött Budapesten az Oscar, a Callas, Pierot és a 21 Magyar étterem séfjeként. Valódi feltűnést mégis a viharsarokba költözése keltett, mikor végre délkelet Magyarországon is elindult a 21. századi éttermi kultúrára jellemző munka. »

Gurulj apám, gurulj!

Bimbo, a kirúgott pék állandóan berúgott haverjával vesz egy büfékocsit, mely végtelen szerencsétlenkedésük ellenére a dubliniak kedvence lesz. Foci, nagycsalád, sör és a végén egy bepanírozott, használt pelenka. Megvan A furgon című régi, ír komédia? Mára a büfékocsik világszerte elterjedtek, és egyre népszerűbbek, főleg „őshazájukban”, az USA-ban. »

Street food szempontól

Piacon enni régi gyakorlat. Gyors, személyes és megbízható módja az étkezésnek. Mintha az ételek, melyeknek illata a standhoz csalt, sokszor jobban esnének kordéról, alkalmi asztalról vagy kioszkból, mint elegáns étteremben rendelve. »

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy felsorolásunk olyan street food-elemeket tartalmaz, melyek alkalmasak a nyugalom megzavarására. Olyan mértékben kapcsolódnak ugyanis egy városhoz, országhoz vagy életérzéshez, hogy az olvasásuk is könnyedén felkelti az étvágyat és ezzel együtt az utazási kedvet is. Szubjektív listánkban az utca top 10 étele. »

7 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
06/24 - 07:46:52

kisniki,

köszönjük az ajánlásokat

szerk.

hasznos (311) | haszontalan (228) | sértő
6. kisniki
06/23 - 17:23:39

...ha viszont mást lehet csak ajánlani, akkor Fertőbozon a Bozi Rozi csárda mindig friss sült kacsája kihagyhatatlan!

hasznos (272) | haszontalan (260) | sértő
5. kisniki
06/23 - 17:21:04

aWollner étterem Sopron? Már ha lehet ajánlani magunkat.... Nemzetközi szinten már kaptunk elismerést, de szívesen hallanánk-olvasnánk itthoni véleményeket is.

hasznos (258) | haszontalan (260) | sértő
06/23 - 10:29:24

Hapci

köszönjük a tippet és Fodort is módosítottuk.

szerk.

hasznos (345) | haszontalan (257) | sértő
3. Hapci
06/23 - 10:10:34

Ebbe a hétbe beférne a Bagatell (Kecskemét) is. Kb. az első helyre...

Más: Fodor Sándor már nem a Solier séfje, május óta az Onyxban dolgozik.

hasznos (311) | haszontalan (305) | sértő
06/22 - 15:07:12

zoltan!
egyik régi adósságunk, hogy megnézzük a pannonhalmi éttermet (hamarosan). sok jót hallottunk róla, de még nem teszteltük, ezért nincs a listán.
köszönjük.
szerk.

hasznos (332) | haszontalan (292) | sértő
06/22 - 12:57:19

Szerintem kimaradt a Pannonhalmi Viator Étterem.
Személy szerint nagyon ajánlom! http://www.viator.co.hu/

hasznos (311) | haszontalan (319) | sértő
Oldalak: 1

« Vissza a Toplisták rovatba


A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink