Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
A Larusban bejárják Franciaországot

A Larusban bejárják Franciaországot

Az év egyik legizgalmasabb gasztronómiai programsorozata kezdődik februárban, a Larus Étteremben, a Gesztenyéskert mellett. »

Teszt: Alabárdos

Teszt: Alabárdos

Séftükör

Bicsár Attila már a kanapén fekszik. Gasztropszichológusa akarva-akaratlanul: Ted Aprajev. »

Első benyomás: <br>Oinos

Első benyomás:
Oinos

Cseréptörés - Első benyomás

A Rákóczi téren az ősszel nyílt egy olasz étterem, a csarnok épületében, tágas kirakataival a térre néz. Autentikus olasz étteremnek mondja magát, az étlap is erről tanúskodik. Pizza-választékkal természetesen. A neve Oinos. »

Első benyomás: <br>Fricska

Első benyomás:
Fricska

Már régóta váratott magára egy figyelmeztető fricska a jóllakottan megállapodott, babérjaikon trónoló önelégült magyar vendéglősökre, egy ébresztő fricska, nem agresszív, nem tolakodó, de azért csípős fricska, hogy ébresztő hölgyeim és uraim: van még min javítani, van még mit tanulni. »

Első benyomás: <br>Mandarin

Első benyomás:
Mandarin

Jelentős lépés a Mandarin bisztró megjelenése, kiváltképp azért, mert példamutató lehet az ázsiai, kínai konyha értékálló közvetítésében. »

Teszt: <br>Rév Csárda

Teszt:
Rév Csárda

Halászok hamisítatlan halászleve készül a Rév Csárdában. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

7 ígéretes vidéki étterem

Nem mintha fővárosi felsőbbségből szemlélnénk ezeket az éttermeket, csak annyit jegyzünk meg, hogy a kétségtelen országos sivárságból, érdektelenségből az utóbbi években egyre több hely emelkedik ki. Az alábbi listában nem szerepelnek az évek óta az ország legjobbjai közt szereplő nagyágyúk.


7 ígéretes vidéki étterem | Illusztráció/fotó: Révész Kata

Vállalva a kockázatot, az újítást övező gyakori értetlenséget nemzetközi mércével is igényes kulináris teljesítménnyel bizonyítják, hogy igenis van, ha nem is sok, de használható alapanyag, vannak újító szellemű séfek, tulajdonosok, akik a szívükön viselik a magyar gasztronómia hagyományait. Nyilván ez akkor teljesedhet csak ki, ha a helyi vendégek is és nem csak az utazók igazolják ezeket a törekvéseket. Az lenne ideális, ha a környékbeli termelők, a helyi piacok képesek volnának maradéktalanul ellátni ezeket a gasztronómiai műhelyeket. Az alábbi listában nem szerepelnek az évek óta az ország legjobbjai közt szereplő nagyágyúk, inkább a nemrég nyílt, nemrég felfedezett helyeket igyekeztünk összeszedni.


Kővirág

A Balaton-felvidék egyik megkövesedett gyöngyszeme, a vidéki, házias konyha lelkiismeretes megvalósítója. Nagy előnye, hogy családi vállalkozás, és ez a vendéglátásnak ténylegesen a bennfentes családias vonásait erősíti. Válogatott alapanyagokból türelemmel elkészített házias fogások, otthonos érzés, a repeta sem volna idegen ettől a felfogástól. A házias arculathoz nem ártana némi biztonságos technológiai többlet… »

Rókusfalvy

Figyelemre méltó kitartás, és jelentős siker a borászatban, ami vonzóvá teszi a fogadót Etyeken és környékén. A konyha teljesítménye felnőni látszik a borászatban elért látványos eredményekhez. Családias, megbízható ételek, barátságos ár/érték arány. Pihentetően nyugodt, letisztult fogadó stílus. A fővárostól 20 percnyire a tavaszváró teraszon a Rókusfalvy borászat éllovas fehér borával, a fahordós Sauvignon Blanc-nal a kézben napfénytől pezsdülő dimbes-dombos panoráma tárul a szemünk elé… »

Anyukám Mondta

Ha már így hívnak egy encsi vendéglőt, akkor ott valamit tudniuk kell a vendéglátásról. Család, bizalom és a kemence, meg anyuka, aki megmondja, hogy miként készüljön az étel. Van itt házi gnocchi, nota bene egész jó, kellemesen olvadós, többnyire a megfelelő burgonyából készítve, azt nem tudom, hogy a kemencében sütik-e héjában a burgonyát és csak liszt hozzáadásával gyúrják a légies gombóckákat, de úgy tűnt, hogy értik a dolgukat. De van itt csülök és libalakodalmas, az ország legjobb pizzája, és mindenekelőtt lelkiismeretes alapanyag-felhozatal, aminek beszerzése magunk között szólva, arrafelé nem is lehet olyan könnyű feladat… »

Walter

Bátorság, amikor egy falusi vendéglő nem a mindent egy generál ízre összemosó reménytelen utat választja, hanem hazai alapanyagokból, tradicionális receptek alapján készít ételeket. Valljuk be, van ennek kockázata, mindjárt az alapvetésben, hogy kifogástalan minőségű hazai alapanyagból főz, mert vagy tényleg ezt teszi, és akkor belefuthat kisebb-nagyobb, inkább nagyobb minőségi hibákba, vagy titkon távolabbi agrártájak felé fordítja tekintetét. Ahogy ismerem az életet, ez is előfordulhat… de mindegy, a nyúlcomb, a kucsmagomba biztos hazai, és kihagyhatatlan. És a vadkacsamell-filé szintén sikeres darab, pedig annak a fránya madárnak éppen a melle táján a legkötöttebb az izomzata, de a Walter fogadóban megszelídítik… »

Chianti

Veszprém egyik lakótelepén elbújtatva található ez a mini Olaszország, ami láthatólag nagyon bejön a helyieknek és a nem véletlenül idetévedőknek egyaránt. Innovatív kreációk, trendi megjelenítések jellemzik a hagyományos magyar ételeket, például a lazacgaluskával kínált zelleres krumplilevest vagy a diós polentával kísért céklahabos őzcombot. De van az étlapon klasszikus spagetti carbonara és sokféle pizza is. Néhány jól eltalált fogás szerepel a havi ajánlatban és egy viszonylag hosszú menü hagyományos magyar alapanyagokból készült fogásokkal, amelyek modern, könnyített változatban jelennek meg. Az olasz ételek és pizzák hozzák a tőlük megszokott minőséget. A Chiantiban láthatólag ki vannak találva a dolgok. Nagy odafigyeléssel, kitartással becsülik meg az ide járó törzsközönséget. »

Solier

Fodor Sándor távozásával is a helyi igények és a progresszivitása ötvözésével kísérletezik a gödöllői kávéház és étterem. A tulajdonos, Szoljár Csaba, mesterségére nézve cukrász, így ezen a vonalon is nagyot alakítanak. A már közismert slágerek mellett, mint a Solier krémes, időről időre egész különleges kreációkba lehet belefutni. Legutóbb a gödöllői Barokk Év megnyitójára készített két, 18. századi receptek által ihletett tortába. »

Brill

Békéscsaba nem a gasztronómiai pezsgésről ismert, van mégis egy étterem, ahol küldetésnek tekintik a város és a régió igényes konyhaművészetének feltámasztását. A séf, Palotai Csaba, dolgozott már Párizsban, Londonban, Manchesterben. Jó néhány évet töltött Budapesten az Oscar, a Callas, Pierot és a 21 Magyar étterem séfjeként. Valódi feltűnést mégis a viharsarokba költözése keltett, mikor végre délkelet Magyarországon is elindult a 21. századi éttermi kultúrára jellemző munka. »

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Valentin-napra üljünk be a Szürke ötven árnyalatára vagy tekerjük vissza a Nimfomániást, aztán menjünk el inni, koktélozni és kevertessük ki a fiúkkal a szürke száz árnyalatát. »

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. (Természetesen ennél jóval több, olyan kitűnő hely van, ahonnan el lehet vinni pohárban szuper leveseket, gondoljunk csak a nemrég nyílt Hokedlire vagy a Delibabára, de ezek elsősorban nem erre fókuszálnak. Ezért maradtak ki a listából.) »

1500 forint körül

A Dining Guide étteremkalauz új kiadásában összegyűjtöttük Budapest legjobb street food helyeit. Most a hamburgerezők élvonalát mutatjuk be, főleg a mérsékeltebb árkategóriára fókuszálva. »

7 hozzászólás
Rendezés időrend, hasznosság szerint
06/24 - 07:46:52

kisniki,

köszönjük az ajánlásokat

szerk.

hasznos (524) | haszontalan (460) | sértő
6. kisniki
06/23 - 17:23:39

...ha viszont mást lehet csak ajánlani, akkor Fertőbozon a Bozi Rozi csárda mindig friss sült kacsája kihagyhatatlan!

hasznos (458) | haszontalan (467) | sértő
5. kisniki
06/23 - 17:21:04

aWollner étterem Sopron? Már ha lehet ajánlani magunkat.... Nemzetközi szinten már kaptunk elismerést, de szívesen hallanánk-olvasnánk itthoni véleményeket is.

hasznos (433) | haszontalan (444) | sértő
06/23 - 10:29:24

Hapci

köszönjük a tippet és Fodort is módosítottuk.

szerk.

hasznos (574) | haszontalan (483) | sértő
3. Hapci
06/23 - 10:10:34

Ebbe a hétbe beférne a Bagatell (Kecskemét) is. Kb. az első helyre...

Más: Fodor Sándor már nem a Solier séfje, május óta az Onyxban dolgozik.

hasznos (586) | haszontalan (580) | sértő
06/22 - 15:07:12

zoltan!
egyik régi adósságunk, hogy megnézzük a pannonhalmi éttermet (hamarosan). sok jót hallottunk róla, de még nem teszteltük, ezért nincs a listán.
köszönjük.
szerk.

hasznos (602) | haszontalan (519) | sértő
06/22 - 12:57:19

Szerintem kimaradt a Pannonhalmi Viator Étterem.
Személy szerint nagyon ajánlom! http://www.viator.co.hu/

hasznos (489) | haszontalan (512) | sértő
Oldalak: 1

« Vissza a Toplisták rovatba


A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10+2 koktélbár

Top 10+2 koktélbár

Nem csak (sőt!) szerelmeseknek

Túl a bizarr színű, apró kis ernyőkkel pompázó, ’90-es évekbeli csodákon, ma már számtalan helyen tudunk jobbnál jobb mixeket választani. S ha akarjuk, már kategóriák szerint is szelektálhatunk. »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Libazúza vadas krémben

Libazúza vadas krémben

Jahni László (Kistücsök) receptje

Hogyan néz ki a vadas, ha egy kicsit Márton-napra van hangolva. A Kistücsök étterem megmutatja. »

Vadas

Vadas

Patrióta kisvendéglő receptje

A Patrióta étterem vezetőinek nincs túl sok pozitív emléke a „vadas"-ról. Felrémlik a szálasra főtt, fogba tapadó marhahús, az édes-lisztes "bevonóképes" mártás és az állaga alapján mozsárágyú lövedéknek is alkalmas zsemlegombóc. A Nyakleves után a Patrióta kisvendéglő gondolja újra a vadast. »

Préselt gyöngytyúk színes karfiol-<br>rizottóval

Préselt gyöngytyúk színes karfiol-
rizottóval

Alabárdos étterem főhajtása

Ahhoz, hogy Molnár Gábor eljusson Lyonba, először a hazai selejtezőben kellett jól, első helyen szerepelnie. 2014. március 12-én az Alabárdos és az Arany Kaviár séfjét utasította maga mögé. Bicsár Attila és az Alabárdos csapata ezzel a tányérral hajt fejet Gábor teljesítménye előtt. »

Mochi

Mochi

Funky Pho desszertje

A mochi egy kókusztejes, rizslisztes massza, amelynél fontos eltalálni a tökéletes állagot: ha túl lágy, a minimális esztétikai élményt is mellőzve nyúlik-folyik, amerre lát, ha túl szilárd, akkor kellemetlen lisztes íze van. »

“Vagy teljes gőzzel vagy sehogy”

“Vagy teljes gőzzel vagy sehogy”

Diákokkal beszélgettünk a Bocuse d’Or kapcsán a szakácsszakma mai helyzetéről, a motiváltságról, a szenvedélyről és a szakma iránti elkötelezettségről, valamint a harmadik commis-k szerepéről Molnár Gáborék felkészülése alatt. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink