Hirdetés
Hirdetés

Tengerpart, nagy húsok, mangó és kókusz – Kovács Lázárt Marbellán keressük

SZERZŐ: diningguide
2018. május 23.
Kovács Lázár az utóbbi években a Chaine des Rôtisseurs ifjúsági szakácsversenyeken zsűrizett, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagjaként, valamint halas street food projektje, a Hal&Chips, valamint a budai Vadrózsa Étterem kapcsán hallhattunk róla. Most Costa del Sol elegáns üdülővárosában, Marbellán nyílik hamarosan étterem Lázár Chef  irányítása alatt.
Hirdetés

Majdnem másfél évtizeden át az Alabárdoshoz volt köthető a neve, és persze a temérdek tévés szerepléshez. Tavaly a Budapest II. kerületi Vadrózsa Étterem executive séfjeként dolgozott, miközben a Hal&Chips food truck vállalkozásból franchise-t csinált. Ezen a nyáron is több autójuk fellelhető a Balaton mentén.
Lázár Chefnek most pedig egy olyan lehetősége adódott, amin nem sokat töprengett, és ami miatt az egész családjával a dél-spanyol tengerpartra költöznek.A sztori kicsit meseszerű: még jó tíz éve, a washingtoni nagykövetségen töltött idő alatt ismerte meg azt az üzletembert, aki akkor azt mondta neki, hogyha Európában nyit éttermet, őt fogja hívni séfnek. Némi víz lefolyt azóta a Dunán, de az illető állta a szavát, Kovács Lázár jelenleg a marbellai étterem kialakításán dolgozik – nyitás hamarosan.
Az étterem neve még nem végleges, de esélyes, hogy a Posidonia Banús lesz a befutó. A Posidonia egy helyi algafajta, Puerto Banús pedig Marbella híres kikötője.
"Étteremben, kávézóban, tapasbarban gondolkodunk, a munkálatok pikantériáját pedig az adja, hogy a spanyol munkatársaim egyáltalán nem beszélnek angolul, én viszont spanyolul nem,

úgyhogy marad a gasztronómia nemzetközi nyelve, amin szót érthetünk..."

– fogalmaz némi humorral Kovács Lázár, aki igen hamar megtanulta a mañana, vagyis a holnap szót is a helyiektől, utalva a laza mediterrán hozzáállásra.
Arról kíváncsiskodtunk nála, hogy mennyire áll kézre neki a spanyol konyha: "Anno a Receptklubbal fél éven át forgattunk Spanyolországban, és vagy 100 adást itt vettünk fel, tehát volt alkalmam belemélyülni a helyi ízekbe. Persze most jövök csak rá, hogy mennyivel színesebb és mélyebb világ ez, mint akkor hittem."
A turistaparadicsom egyébként étteremparadicsom is egyben, mintegy 700 vendéglátóhelyen lehet enni a környéken. Nemrég nyílt Nobu közelben, de a csúcsséf Dani Garcíának is van erre étterme, a Bib Gourmand ajánlással üzemelő BiBo Marbella. Egy kis érdekesség, hogy Dani Garcíával fel is vette Lázár a kapcsolatot, és körvonalazódik egy kis együttműködés is. García közelben működő szakácsiskolájának tananyagában megjelenhet a magyar konyha, reméljük, hogy

Dani Garcíával egy jó gulyást is összeraknak majd.

"A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy háromféle közönségnek kell megfelelnem. A helyieknek, a turistáknak és az év egy részében időszakosan itt élő külföldieknek. Fine diningról most szó nincs, nagy húsok, grill, faszén adja az alapot. A célom igazán jó, intenzív ízeket megalkotni, és rengeteg friss alapanyagot használni, amihez minden adott Dél-Spanyolországban."
Üzeni továbbá, hogy nem, nem disszidált, folyamatosan jár majd haza – aki pedig Costa del Sol ezen részén jár, mindenképpen keresse fel Marbellán "a magyar séf" éttermét!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram