A fekete kel, a chiamag és a kókuszvíz már tavalyi hó. Lássuk, mely élelmiszerek hozzák el nekünk az egészséget az új évben. Íme 2017 szuperélelmiszerként újragondolt alapanyagai a szakértők szerint.

Lila ennivalók
A zöldségből lilaság lesz. Az élelmiszerek színe gyakran jelzi a tápanyagtartalmukat, és a lila szín az antocianin jelenlétére utal, ami kiváló antioxidáns. Úgyhogy próbáljuk ki a lila karfiolt, együnk bodzabogyót és lila édesburgonyát.

Adaptogének
Az adaptogén élelmiszerek (általában gyógynövények) azok, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését: szükség szerint lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alulműködő szerveinket, az optimálisan működőket pedig nem változtatják, azaz alkalmazkodnak (adaptálódnak) a szükségeletekhez. Ilyen csodálatos növény például a fokhagyma, a ginzeng vagy az édesgyökér. Legjótékonyabb hatásuk a stressztűrő képesség javítása.

Görögdinnyemagok
A dinnyemaggal eddig csúnyán bántunk: kipiszkáltuk a dinnyéből vagy kiköptük. De most rájöttek, hogy ha szépen megpirítjuk őket, akkor nemcsak finom, de nagyon tápláló kis rágcsálnivalót kapunk. Tele vannak ugyanis fehérjével, B-vitaminnal, magnéziummal és egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakkal. Szórjuk meg vele a salátánkat, és ropogtassuk el.

28c0ee8

Földimandula

Kicsi, ráncos, a mandulánál kisebb gumó, Észak-Afrikából származik, az arabok vitték be Spanyolországba, ahol ma is sokan készítenek földimandula-tejet. Zsír- és kalóriaszegény, viszont komoly kálium-, E-vitamin- és vasforrás, valamint telítetlen zsírsavakban is gazdag. Nyersen, pirítva, rágcsálnivalóként ehetjük, de őrölve lisztként is felhasználható.

Kecskehús
Észak-Afrikában nagyon szeretik a kecskehúst, de 2017-ben már nálunk is hangsúlyosabb szerepet kaphat. Zsírszegény, viszont fehérjében igen gazdag, vastartalma pedig magasabb, mint a marha- vagy a bárányhúsé, így a vérszegénységben szenvedők különösen örülhetnek neki. Sőt, bármilyen furcsa, de még etikus választás is, ugyanis a kecskét elsősorban a teje miatt tartják, a hímeket ezért – akik nem tudnak tejet adni – sok kecskefarmon születésükkor elpusztítják. Így viszont jó ideig eléldegélhetnek.