Hirdetés
Hirdetés

Szomorú múlt, derűs jelen: ez a soul food

2017. november 16.
Úgy is fogalmazhatunk, hogy a soul food ugyanaz a gasztronómiában, mint ami a soul music a zenében. Az elnevezés a '60-as évek fekete polgárjogi mozgalmak idején kezdett igazán teret hódítani, sok afroamerikai ugyanis a zene mellett a gasztronómiai tradíciókban találta meg elveszettnek érzett gyökereit. Az USA déli államainak gasztronómiája sokkal gazdagabbnak és változatosabbnak tűnik, mint […]
Hirdetés

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a soul food ugyanaz a gasztronómiában, mint ami a soul music a zenében. Az elnevezés a '60-as évek fekete polgárjogi mozgalmak idején kezdett igazán teret hódítani, sok afroamerikai ugyanis a zene mellett a gasztronómiai tradíciókban találta meg elveszettnek érzett gyökereit.
Az USA déli államainak gasztronómiája sokkal gazdagabbnak és változatosabbnak tűnik, mint az ország többi részének amerikai konyhája. Ez a ténylegesen meglévő kulináris tradícióknak köszönhető. A francia hagyományokkal rendelkező Louisiana állam konyhájával nemrégiben már foglalkoztunk, a soul food pedig a déli államokban élő afroamerikai lakosság étkezési hagyományaiból táplálkozik, és az eredete a rabszolgatartás korára vezethető vissza.
Olvasta már cikkünket a témában? Ízek dixielandre hangolva: a cajun és a kreol konyha
Az ételek kifejezetten egyszerűek, ugyanakkor táplálóak, és nem éppen kalóriaszegények.

Az autentikus alapanyagok között olyan összetevőket találunk, amelyekhez a fizetés nélkül dolgozó rabszolgák is hozzá tudtak jutni,

elsősorban kukorica (kukoricalisztből kenyeret is sütöttek), bab, rizs, illetve olyan húsdarabok, amelyekhez az uraságnak már nem fűlött a foga. Sertéscsülök, sertésköröm, sertéspofa, sertésfül, valamint belsőségek. A receptekben gyakran találkozunk még földimogyoróval, az afrikai eredetű okra nevű zöldséggel, édesburgonyával, padlizsánnal, illetve banánnal.
Jelenleg a legtipikusabb soul food fogás már nem a sertés "lepattanó" részeit, hanem rántott csirkecombot tartalmaz, ami mellé leggyakrabban sajtos makaróni, valamint a collard greens nevű párolt káposztaféle jár, és kukoricalisztből készült kenyeret szolgálnak fel hozzá.
Emellett olyan, számunkra kissé furcsa fogásokkal is találkozhatunk, mint például a juharsziruppal leöntött, rántott csirkés gofri. Az étel eredete a legenda szerint

a '30-as évek Harlemének jazzmuzsikusaihoz köthető, akik egy átmulatott éjszaka után egy étkezés alkalmával szerették volna letudni a vacsorát és a reggelit is...

A soul food manapság az USA-ban szinte mindenhol megtalálható az éttermi palettán. A soul food fogások népszerű comfort foodnak számítanak: megmelengetik a szívet és a lelket; otthon is könnyen elkészíthető, egyszerű ételekként pedig sokakban régi, kedves gyerekkori emlékeket idéznek meg.
Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram