Hirdetés
Hirdetés

Szkepszistől az áhítatig: Bourdain Ferran Adriànál az ElBulliban

SZERZŐ: diningguide
2018. április 25.
2001-et írunk. Anthony Bourdain stábjával kulináris kalandra indul Spanyolországba, a saját finanszírozású (!) forgatás középpontjában pedig Ferran Adrià áll. Ez már önmagában egy ínyencfalat, nem igaz?
Hirdetés

A kalandokat rögzítő anyag a Decoding Ferran Adrià, azaz Ferran Adrià fejében (a szerk. fordításában) címet kapta, és végül ennek nyomán készült el Bourdain No Reservations, magyarul Anthony Bourdain – fenntartások nélkül – címen ismert sorozata. Függöny fel!
A 17 évvel ezelőtti felvételre most bukkantunk rá az internet bugyraiban, ahogyan azt mondani szokás. A színfalak mögötti felvételeknek köszönhetően beleshetünk a világ valaha létezett egyik – ha nem "a" – legjobb éttermébe, és hacsak egy picit is, de betekintést nyerhetünk Adrià gondolataiba. Egészen

megható, ahogyan a vacsora során Bourdain arcán a kezdeti szkepticizmus átadja helyét a gyermeki örömnek.

Ráadásul számos fogást részletekbe menően bemutat és véleményez is. Vétek lenne nem megosztani szellemes megjegyzéseit az általa egy időben „foam dude”-nak, azaz „habos csávónak” nevezett Adria egyes fogásairól.

17 éve


Az El Bulli menüsorának felvezetőjeként szolgáló zöld fenyővíz frappé articsókachips-szel tálalva megnyerő kezdetnek bizonyult, de Bourdain csak később melegedett be igazán (a teljesség igényei nélkül). Néhány ételleírást csak a fogások érdekességfaktora miatt idéztünk meg – néhol azonban Bourdain igazán megcsillantja a maga teljes mértékben eredeti stílusát.

Egy kocka a filmből, a kép minőségét is ez magyarázza

Csodálatosan áttetsző nyers tonhalvelő kaviárral

„Mint egy csúcsminőségű Edo stílusú sushi – egy másik bolygóról.”

Tintahalas-kókuszos ravioli

„A két tintahal-párna felrobban az ember szájában, és váratlanul mindent beterít a kókuszízű folyadék.”

Cseresznye sonkával

„Erőteljes Iberico-zsír íz.”

Parmezánfagylalt-szendvics

„Egy komfortétel szélsőséges kifordítása önmagából.”

Almakaviár

„Gyönyörű és mennyei almaesszencia-cseppecskék kaviáros dobozban tálalva. Kaviárnak néz ki, de alma íze van. Egyszerre pompás és egy durva tréfa.”

Egy apró hal vattacukorváza

„Egy kicsi sült hal édes cukormázas selyemgubó formában...

Olyan, mint egy ehető porcica az ágy alól.

Lebegő raviolitöltelék

„Tészta és bárminemű burok nélkül. A borsó ravioli egy, a fizika törvényeinek látszólag ellentmondó alkotás, amelyben a folyékony halmazállapotú zsenge bébiborsók saját magukba vannak becsavarva... a zöldborsó folyékony esszenciája.”

Répa levegő

Intenzív ízvilágú répás-mandarinos hab üvegtálban tálalva.

Foie gras jeges por foie gras consomméval

„A fagyott foie fras por megőrzi szerkezetét egy tál meleg consomméban... Ez ellentmond a fizika törvényeinek.”

Languszta rozmaringgal

„A friss languszta saját mártásában érkezik. A rozmaringot csak szagolni kell, enni nem.”

Kétméteres parmezán spagetti

„Egy igen hosszú szál sajtízű, carbonara spagetti módjára feltekerve.”

Üveggolyóleves

„Finom kávégyöngyök és rózsavíz lebegnek licsilevesben.”

Átváltozás

„Ámulatba ejtő kenyér, amely tulajdonképpen minden nyom nélkül illan el a nyelvről.”

Hógolyók

„Frissen hullott hó benyomását keltő citromsorbet-forgács epres-citromos-rózsás töltelékkel.

Elragadó emléket állít a hófedte napoknak.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram