Elindult a Bocuse szezon. Megvan, kik versenyezhetnek a magyar döntőben február elején.

December 3-án vasárnap lezajlott a Bocuse d’Or magyar selejtezője. A jelöltek két turnusban versenyeztek, délelőtt és délután is öt-öt séf dolgozott a versenykonyhában. A konyhai zsűriben – Lutz Lajos, Ruprecht László, Vomberg Frigyes és Szabó Kevin mellett – Széll Tamás is helyet kapott, aki elmondta, hogy semleges érzésekkel néz a versenyre, nem érzi sem azt, hogy de jó lenne versenyezni, sem azt, hogy milyen jó konyhai zsűrinek lenni. Azt is hozzátette, hogy főleg a rendetlenség és a nem éppen precíz konyhai munka látványa zavarja a szemét, de összeségében azért jó látni, hogy újra pezseg az élet a boxokban.

A versenyzőknek a főtémához borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát, a vegetáriánus tányérhoz pedig risotto rizst, fürjtojást és gombát kellett használni. Ezeken kívül a Bocuse d’Or nemzetközi versenyszabályzata által meghatározott irányelvek szerint használhattak fel minden mást. A kóstoló zsűriben egy nemzetközi szaktekintély, Christian Meyer is helyet kapott, mellette Hamvas Zoltán, Szulló Szabina, Nyíri Szása, Sárközi Ákos, Harmath Csaba, Vajna Tamás és Bíró Lajos döntött a végleges sorrendről. Az eredményhirdetéskor Széll Tamás a rendezett munka fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta, “ha nincs rend a konyhában, nincs rend a fejekben sem”. Sárközi Ákos arról beszélt, mennyire látszik a tányérokon az az inspiráció, amit Széll Tamás eredményei jelentenek, és mekkora fejlődést látnak a két évvel ezelőtti versenyhez képest. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a kóstolás fontosságáról nem szabad megfeledkezni. A zsűri nem tett közzé pontszámokat, így a döntősök nevét mi is ABC sorrendben közöljük.

A döntőben ők versenyeznek majd egymással:

Elek Richárd

Garai Ádám

Haraszti Zsolt

Pohner Ádám

Veres István

Volenter István

Gratulálunk minden résztvevőnek!

A döntő 2018. február 8-án lesz, a SIRHA Budapest keretein belül.