A futuristák, a század eleji olasz avantgárd művészeti mozgalom tagjai az élet minden területén modernizációra vágytak, és ebben az étkezés megreformálása is kulcsszerepet játszott. Fenekestül fel akarták forgatni a korabeli hagyományos gasztronómiát, mely véleményük szerint idejétmúlttá vált, és monotóniába süppedt.

A mozgalom szellemi atyja Filippo Tommaso Marinetti volt, aki 1930. december 28-án publikálta a torinói La Gazzetta del Popolo című lapban a futurista konyháról szóló kiáltványát. Bár heves ellenállást váltott ki a korabeli olasz közvéleményből, mégis számtalan eleme visszaköszön a modern csúcsgasztronómiában.

Lássuk, a kiáltvány mely elképzelései nyertek időközben teret a gasztronómiában!

  • A terített asztalon harmóniára törekedjünk, amely terjedjen ki az evőeszközökre, tányérokra, poharakra, valamint az ételek ízére és színére!

  • Fektessünk nagy hangsúlyt az ételek eredetiségére és a kötetlen ízkombinációkra!

  • Az étel legyen szemet gyönyörködtető látvány, amely már kóstolás előtt beindítja az ember fantáziáját!

  • A kést, a villát és a hagyományos tálalási módokat felejtsük el!

  • Minden fogást egy vele harmonizáló parfüm előzzön meg!

  • A menü összeállításakor bátran használjunk fel zenei és költészeti elemeket!

  • A felszolgált ételek történeteket meséljenek el, mint például egy szenvedélyes szerelmi kaland vagy egy távol-keleti utazás élményét.

  • Bátran vessünk be modern technológiai eszközöket a konyhában, az ismert alapanyagokat teljesen új formába öntve.

El tudjuk képzelni, hogy a 20. század első felében ezek az elképzelések mennyire előremutatónak, sőt forradalminak hathattak. Nem meglepő, hogy Marinetti hagyományos olasz konyha elleni hadjárata nem tette kimondottan népszerűvé hazájában.

A futuristák ugyanis az olaszok tésztaételek iránti rajongásával is leszámoltak volna.

A mozgalom egyik úttörő alakja, Jules Maincave francia séf a gasztronómiai tradíciók helyett a merész ételpárosításokban hitt. Íme egy kis ízelítő ételkreációiból: báránysült garnélaszósszal, borjú abszinttal, banán Gruyère sajttal, illetve hering eperzselével.

A mozgalom által rendezett híres „légbankettek” (olaszul aerobanchetti) a technika bűvöletében létrehozott gasztronómiai performanszok voltak. A repülőgépet formázó asztalokat alumíniumlapok borították, asztalterítőt nem használtak. Az ételeket fémtányérokon szolgálták fel. Ezt követően Marinetti ünnepélyesen bejelentette, hogy a vendégek 8000 méter magasan repülnek. Az olyan ételek, mint például a Tirrén-tengeri algahab vagy az ezüstszínű tortabevonóval készült, „fémes” sült csirke mellé „üzemanyag” is dukált: benzintartályokból felszolgált, habzó Lambrusco.

Csak azt sajnáljuk, hogy nem láthatunk fotókat az egykori avantgárd vacsorákról!

Marinetti életművéhez hozzátartozik évtizedes együttműködése is a Ducéval, sőt a fasiszta eszme alapjainak lerakásában is tevékenyen részt vett.

A Finedininglovers cikke alapján.