Hirdetés
Hirdetés

Százéves hájas

SZERZŐ: Mester Zoltán
2012. július 14.
Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség él, ezek között 12 nemzeti kisebbség, illetve 1 etnikai kisebbség, a cigányság. Elhatároztuk, hogy felkeressük őket és megnézzük, hogy az identitásuk hogyan tükröződik vissza a tányérból. Palotabozsokon járunk, ahol ma is a dunai svábok egyik legaktívabb közössége él.
Hirdetés

Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség él, ezek között 12 nemzeti kisebbség, illetve 1 etnikai kisebbség, a cigányság. Elhatároztuk, hogy felkeressük őket és megnézzük, hogy az identitásuk hogyan tükröződik vissza a tányérból. Palotabozsokon járunk, ahol ma is a dunai svábok egyik legaktívabb közössége él. 
„Ez drágám, ez itt a saures. Nem, ennek nincsen magyar neve” - rázza a fejét Liszi néni, azaz Obert Ferencné, született Ritzl Erzsébet. A tűzhelyen fortyogó, paprikás ételt talán a savanyú leveshez, vagy a pájslihoz lehet leginkább hasonlítani. Mégsem az, köti az ebet a karóhoz Liszi néni. Hagyományosan disznóöléskor készítik a svábok (igaz, egyre ritkábban és egyre kevesebben), friss belsőségekből és szigorúan meghatározott állati részekből származó húsból.

fotók: Miklóska Zoltán

És ez nem is tűnik lehetetlennek, amikor Liszi nénivel ebéd után kitesz az asztalra egy megsárgult füzetet, amibe még nagyanyja kezdte el lejegyezni a svábok süteményit száz évvel ezelőtt. Ezt folytatja Liszi néni, és használják majd lányai és unokái is. Így öröklődnek olyan titkok és praktikák, mint a tökéletes hájas tészta titka, hogy a liszthez a víz mellett sok fehér bort kell önteni.

Cikksorozatunk első részében a sokacokkal foglalkoztunk és Bubreg Istvánnal sokac babot készítettünk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram