Hirdetés
Hirdetés

Szárnyas társ a túlvilágon: Kultikus pulykák az ősi Mexikóban

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 20.
Több elmélet is létezik a pulykák háziasításáról, az új kutatások azonban egyértelműen ellent mondanak az elképzelésnek, miszerint a spanyol hódítók domesztikálták volna az Amerikában fellelt vadpulykákat. A Krisztus előtti századokban élt pulykák maradványait is vizsgáló kutatásból kiderült, hogy a régi Mexikóban már az emberek által termesztett növényeken éltek a mai pulykák ősei – vagyis háziasított állatok voltak.
Hirdetés

"Pulykacsontokat ritkán találni a térségben egykoron élő népek szemétgödreiben, az általunk tanulmányozott pulykákat nem ették meg, néhányat templomokban, emberi tetemek sírjaiban találtunk, valószínűleg társnak szánták a túlvilági életben. Ez beleillik a kor ismert ikonográfiájába, amelyben a pulykát istenként festették meg és szimbólumként jelent meg a naptárban" – magyarázta Aurélie Manin, a Yorki Egyetem kutatója.

A spanyol hódítás előtti Codex Yoalli Ehēcatl, más néven Codex Borgia pulykaábrázolása / Wikipedia Commons


A régészeti bizonyítékok azt sugallják, hogy a szarvas- és a nyúlhús volt a legnépszerűbb étel a prekolumbiánus népek körében, a pulykákat csak szimbolikus, kulturális szerepük miatt tartották – tette hozzá a kutató.
Ily módon a pulykák voltak az egyik első háziállatok. Bár az emberek a világ ezen a részén körülbelül már tízezer éve folytatnak mezőgazdálkodást, mégis a kutyán kívül a pulyka volt az első olyan állat, amelyet irányításuk alá vontak a közép-amerikai térségben — idézte Camilla Spellert, a tanulmány egyik szerzőjét a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Peter Lloyd / Unsplash


Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a házi pulykák az ősi Mexikóból származnak, az aztékok és a maják nemcsak étkezési céllal, hanem kulturális jelentőségük miatt tarthatták az állatokat, amelyeket különböző szertartásoknál, áldozatok bemutatásánál is használtak.
A Yorki Egyetem, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet, Washington Állami Egyetem és a Simon Fraser Egyetem kutatói 55 pulyka maradványait tanulmányozták a Kr.e. 300 és Kr.u. 1500 közötti korból. A leletek a mai Mexikó középső részétől Costa Rica északi területéig húzódó térségben kerültek elő.
Az ősi madarak DNS-ét vizsgálva a kutatók megállapították, hogy az európai pulykák ezektől a mexikói elődöktől származnak. A kutatócsoport mérte a pulykacsontok szénizotóp arányát is, ebből próbálták megállapítani a szárnyasok étrendjét. Azt találták, hogy a pulykák már akkor is emberek által termesztett növényeket, például kukoricát fogyasztottak.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Amerikai história: Miért nem finom a hálaadási pulyka?
Az MTI hírének felhasználásával.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram