Hirdetés
Hirdetés

Szakma kontra Andy Hayler - válasz a kritikákra

SZERZŐ: nabelekzs
2015. június 23.
Andy Haylert a világ legnagyobb étteremszakértőjeként tartják számon, 1994 óta kóstol és kritizál, ő az egyetlen, aki a világ összes (jelenleg 112) 3 Michelin-csillagos éttermében járt és evett. Júniusban Budapestre jött a Világevők című film bemutatójára, amelynek ő az egyik főszereplője, és ha már Magyarországon járt, kóstolt is. Az encsi Anyukám mondta, a budapesti Olimpia, és két egycsillagos étterem, a Borkonyha és az Onyx, valamint a Kollázs teljesítményéről írt kritikát. A séfeket is kérdeztük, mi a véleményük az "ítéletekről".
Hirdetés

Andy Hayler egy szigorú, saját pontozási rendszert épített fel, ahol maximum 20 pontra értékeli az éttermeket (kizárólag az ételeket, az atmoszféra és a szerviz nem javít vagy ront), bár ez egy eszményi pontszám, ennyit ugyanis sosem adott még senkinek. Nem befolyásolja a csillagok vagy sapkák száma, hiszen van olyan 3 csillagos étterem, amelyet csak 15 pontra értékelt.
Olimpia 13/20, kiemelt ár-értékarány

Ádám Csaba

Ádám Csaba


Az Ádám Csaba vezette Olimpiáról Hayler összességében pozitívan írt - volt olyan étel, ami viszonylag rossz értékelést kapott (kecskesajt málnaecetes endíviafagylalttal, 10/20), ami a klasszikus francia konyhát preferáló kritikusnak túl sok volt, de azért szerepelt az étlapon olyan fogás is, amely kiemelkedő 14 pontot ért. Hayler az Olimpiában ebédmenüzött. Az Év konyhafőnökét, Ádám Csabát kérdeztük, mit szól a kritikához.

“Én is utánanéztem és tőle is megerősítést kaptam, hogy végtelenül klasszikus ízvilágú ember. Az Olimpia pedig ugyebár a másik véglet. Pont ezért sem hittem volna, hogy írni fog rólunk. Ennek tükrében azt gondolom, jó kritikát kaptunk.  Már-már szándékosan szembe megyünk azzal az iránnyal, ami a kedvence. Attól volt lenyűgözve - mint gyakorlott étterembe járó, hogy látja - mennyi munkánk van a tányérokban. Ez természetesen nagyon jólesik. Attól meg végképp kivolt, hogy ezt ennyiért adjuk.”

Borkonyha 14/20

A Borkonyha krémje

A Borkonyha krémje


Az egycsillagos Borkonyha is meggyőzte Haylert, 13 pontnál nem adott rosszabbat, az argentín marhahátszín pedig kiemelkedő 15 pontot ért. Elégedett volt a borkínálattal, a barátságos, segítőkész személyzettel, de az kiderült, hogy a pattogós cukorka nem a kedvence, amely mindkét (egyébként 14 pontos) desszertnél felbukkant. Egy furcsa, nem szívesen látott családtaghoz hasonlítja, aki folyton felbukkan az összejöveteleken: eleinte csak kínos, másodszorra már határozottan bosszantó. Sárközi Ákos így reagált a kritikákra:

“Hétfőn voltak nálunk. Nagyon nehéz aznap alapanyagot szerezni, gondolkodtam, mit fogok neki adni. Akkor kellett hirtelen kitalálnunk, de persze nem készültünk rá. Beszéltünk pár mondatot, kedves és elégedett volt mindennel, pozitív volt. Örülök, ha kritizálnak, mert ebből tudunk fejlődni. Tetszett a konyha stílusa, elégedett volt a borokkal, de láttuk, hogy akadtak hibák. A 14 pont annak tudatában, hogy 3 csillagos helyeknek is adott már ennyit, mindenféleképpen pozitív. Az Anyukám mondtának meg különösen örülök, szeretjük őket mi is, felnézek rájuk.“

Onyx 14/20

Szulló Szabina és Széll Tamás

Szulló Szabina és Széll Tamás


Az Onyx meglepő módon kapott hideget-meleget Haylertől. Amellett, hogy a marhapörköltet 16 (!) ponttal értékelte és kiemelte a színvonalas kiszolgálást, volt olyan fogás, amely csak 13 pontot érdemelt (desszert). A étteremkritikus nehezményezte a borok árait és azt, hogy nem tudott étlapról rendelni, mivel ebédre érkezett. Persze hozzátette, legközelebb vacsorára foglal, hogy többet tudjon kóstolni. Széll Tamás mondta el a kritikáit a kritikáról:

“Az értékelésből egy apró dolgot kihagyott, hogy egy kisgyerek is volt velük. Kinéztek egy ételt az étlapról, azt kérték leturmixolva. Ez a konyhára nem jutott be, a felszolgáló csípőből mondta, hogy sajnos nem lehet, viszont ajánlott többféle pürét, krémet püré hússal, házi pappardellét, ami gyerekeknek is gond nélkül fogyasztható és szívesen elkészítjük, bár nincsenek étlapon. Azt gondolom, ebből indult ki. Bejárta a világ 3 csillagos éttermeit, tudhatná, hogy ilyen esetekben a felszolgálóval és a konyhával bármilyen megoldást tudunk találni. Ebédkor is tud az étlapról választani, a boros kritikát pedig nem is kommentálnánk. Nagyon örülünk a többi tesztelt étteremnek, az Anyukám mondtának különösen.”

Anyukám mondta 14/20

Dudás Szabolcs és Szilárd

Dudás Szabolcs és Szilárd


Hayler Mádon is járt a Szepsy családnál, majd ellátogatott Encsre, az Anyukám mondtába a Dudás testvérekhez. A kritikából érezhető, hogy mind a konyha, mind az alapanyagok minősége - az olasz paradicsomoktól kezdve a magyar eperig - lenyűgözte. Kiemelte a kiváló ár-érték arányt, a 14 pontos értékeléssel pedig a két csillagos étterem mellé emelte az Anyukám mondtát. A Dudás testvérek meséltek az ebédről:

“Mondta a Jókuti a Gourmet-n, hogy jön majd hozzánk Hayler, én meg mondtam, hogy menj a fenébe, a nyakunkra küldöd. Hétköznap jött, előtte Tokajba ment Szepsyékez, hozzánk ebédre jöttek. A főprogramjában nem voltunk benne.Csinált fotót, elmondta pár mondatban a véleményét, de onnantól már nem volt kommunikatív, nem nagyon lehetett vele haverkodni. A kritikának persze nagyon örültünk, annyira nem lepődtünk meg, mert mondta hölgy, akivel jött, hogy tetszett neki. Gondoltam is, hú de jó, megúsztuk. Aztán a Jókuti hívott, hogy na találd ki melyik tetszett neki a legjobban.”

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram