Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Nobu szilveszteri vacsora

Nobu szilveszteri vacsora

Ünnepelje az Újévet a Nobu dél-amerikai hangulattal és ízekkel fűszerezett Szilveszteri vacsoráján élő latin zenével, 7 fogásos különleges menüvel, pezsgővel és éjfél utáni sushizással. »

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Halászlé, töltött káposzta a Pest-Budától

Rendelj karácsonyi fogásokat otthonra a Pest-Budától! »

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

A Locavore-ban MINDEN EGY HELYEN

Ízek, látkép és kulinária a Tabán tetején! »

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ha Cegléd, akkor Monaco étterem

Ne féljünk az ismeretlentől!

A néhány hónapja alapjaiban megújuló Monaco Étterem Ruprecht László kreatív séffel mutatta meg az eldugott mezővárosnak, hogy van helyük a gasztropalettán. »

Első benyomás:<br>Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás:
Ciao Pizzeria & Rosticceria

Első benyomás - olaszt tankolni

„Menjünk ebédelni az olaszhoz, a benzinkútra!” Egyre gyakrabban mondják ezt nekem pécsi ismerőseim, ha találkozni szeretnék velük. Elmentem. Ebédelni, vacsorázni, sőt még reggelizni is. »

Első bnyomás: <br>Ramenka

Első bnyomás:
Ramenka

Japán csillapító a Kazinczyra

A Ramenka szellemi és fizikai regenerálódásra való, amikor egy kis rendezettség és egy tál húsleves életmentő lehet. »

Első benyomás: <br>Balkán Bisztró

Első benyomás:
Balkán Bisztró

Ha azt hitted eddig, hogy a Montenegrói Gurman a délszláv gasztronómia hazai bástyája, akkor ülj fel a vonatra és látogass el a Balkán Bisztróba. »

Első benyomás: <br>Kanpai Izakaya

Első benyomás:
Kanpai Izakaya

Valóságos kis ékszerdoboz ez a körúti, lampionos, világos érzetű, szelíden modern bisztró. »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Újra itt a Főzdefeszt!

2012 június első hétvégéjét a Palotanegyed legszebb terein, a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren tölthetjük a legjobb hazai kézműves sörök kóstolgatásával.

Újra itt a Főzdefeszt!

Újra itt a Főzdefeszt! fotó: Unger András / nyugat.hu

Tavaly májusban rendeztük meg az első hazai kézműves sörfesztivált, hogy életet leheljünk a Csipkerózsika-álmát alvó magyar sörfőzésbe. Tavaly októberre Csipkerózsika táncba vitte a fél várost, több tízezren voltak kíváncsiak a rengeteg újdonságot felvonultató őszi Főzdefesztre. A közönség érdeklődésének hatása felmérhetetlen: azóta számos új sör születet, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni, a pesti kocsmák azon tanakodnak, hogyan tehetnének csapra kézműves söröket, és egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon. Köszönjük nektek, hogy megcsináltátok a kis magyar sörforradalmat!

Hálából a nyár első három napjára ismét összetrombitáltuk nektek a hazai sörfőzés legjobbjait a Mikszáth térre, a Krúdy Gyula utcába és a Szabó Ervin térre, hogy megkóstolhassátok, mit főztek azóta, ki merre indult, mit talált ki a sörkedvelők kényeztetésére. Júniusban huszonegy kézműves sörfőzde jelenik meg a rendezvény helyszínén, hogy bemutassa tavaly óta szélesedő kínálatát, vagy régi receptjeik felturbózott változatait. Lesznek újdonságaink is: büszkén mutatjuk be az elmúlt évtized egyetlen új brewpubját, a miskolci Zip’s Brewhouse-t, mely főzdének a sörei amúgy csak Miskolcon kóstolhatóak. A meglepően zöldalmás ízvilágú Golden Ale-jük külön figyelmet érdemel. A dombóvári Kissler fügés sörrel támad, a Békésszentandrási Sörfőzde vilmoskörtés különlegességet küld a fesztiválra. A Serforrás a hordóérleléssel egészen kitűnőre varázsolt Korty söre mellett elhozza az évek óta Borsodban rejtegetett almás sörét is. Bemutatkozik a Csobánkai Betyár, Öregsör, Bárány is, illetve a Fóti Kézműves Sörfőzde is bemutatja első - még elnevezésre váró - 8%-os barna sörét. A csepeli Rizmájer a porterével és a kukoricás Cortezzel száll ringbe, a Stari újra főzi legendás Ír Vörös sörét. Huszonegy magyar sörfőzdét várunk a fesztre, köztük olyan új szereplőkkel, mint az üllői Franzberger, a magyarhertelendi Kapucinus és pilisvörösvári Rotburger.

Az idei év legizgalmasabb fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták itthon is a házi sörfőzést, a legelszántabb házi sörfőzők megszállták a kézműves sörfőzdéket és náluk főzték meg nagyban extrém/felháborító/izgalmas/brutális/gyönyörű söreiket hogy a Főzdefeszten bemutathassák a sokkírozódni vágyó nagyérdeműnek – ők a gerilla-sörfőzők, a jövő harcosai. A Hopaholic sátorban a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t, ami annyit tesz: Dark Side of the Grabanc – tehát a Grabanc fekete változatát – és az elsősörös Hopfanatic főzde Bitterfly nevű IPA-ját. A Kálvin téren a Hara’Punk egy kibelezett Trabantból fogja csapolni a Papap O’Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. A Házi Sörfőzők sátrában az extrém fekete és édes, szupererős Olaszházi Bitument kóstolhatjátok.

A külföldi vendégeink miatt sem kell szégyenkeznünk – idén először lesz a Főzdefeszten standja a Brit Nagykövetségnek a Fuller’s söreivel, és a BeerBier csapat olyat hoz nekünk a Mikszáth térre, ami egész Európában párját ritkítja: a végtelenül érzékeny tradicionális angol sörműfajt, a ’real ale’-t mutatja be a Főzdefeszt közönségének. A ’real ale’ lényege, hogy a sör a csapolás helyszínén éri el végső készültségi fokát, és ott is tovább él, változik – a pincemester feladata, hogy a lehető legtökéletesebb formában jusson el a fogyasztóhoz. Míg Nagy-Britanniában a CAMRA tevékenységének hála, a ’real ale’ már nem ritkaság, a La Manche csatornán túl szinte soha sehol nem található ilyesmi.

Csehekből is erős lesz a felhozatal, ezúttal nem egy-egy cseh sörfőzdét hívtunk meg, hanem a Budapesten egyre aktívabb cseh kocsmákat – a Pivót és a Hrabalt - kértük fel a standállításra, így itt lesz nekünk a Nova Paka-i, nymburki, treboni sörök mellett az erős félbarna Zatec, és a még erősebb fekete Pardubicky Porter, valamint a Kout és a vyskovi sörfőzde sörei. A rozsnyói Kaltenecker ismét hozza majd a szokásos jó formáját, és a Főzdefeszt legdrágább sörét, az exkluzív, 13%-os, Tokaji Aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27-et.

Sörfőzdék listája:
armando _otchoa
Bors
Brandecker
Csobánkai Kézműves Sörfőzde
Fóti Kézműves Sörfőzde
Franzberger
Hara’Punk
Hopfanatic
Kaltenberg
Kaltenecker
Kapucinus
Kárpi
Kissler
Köles
Mályi
Palóc
Rizmájer
Rotburger
Serforrás
Stari
Zip’s Brewhouse

Idén először bajor standunk is lesz - a Sörmanufaktúra idehozza a ratebeer szerint Németország legjobb sörének tartott Schneider Weisse Aventinust, ezt az sötét, erotikus búzaduplabakot, és a vitathatatlanul legzseniálisabb bajor alapbúzát, a Schneider Weisse Originalt, mely mellett a nagy müncheni márkák nyugodtan elbújhatnak szégyenükben. Ha minden igaz, Bajorország legjobb búzasörfőzdéje mellett itt lesz Bajoroszág leginnovatívabb sörfőzdéje a Camba Bavaria is a maga jellegzetes, kísérleti komlózású Pale Ale-jével. Továbbá megtesszük az első bátortalan lépéseket a magyar cider-kultúra feltámasztása irányában, és a Liquid Gold standján csapon lesz az alföldi Sunlight cider!

A sörgasztronómia tavaly óta – és az idei első Főzdefeszt Antisznob Sörvacsora óta – létező kifejezéssé avanzsált. Az antisznob sörvacsorát prezentáló Zappa, a Blues Kocsma, a Leonardo, a Darshan, a Don Leone és idén már a Nostro is külön sörös menüvel készül a fesztiválra, és lesz komlós truffel egy sörbolond cukrásztól, valamint helyben füstölt pisztráng és sok meglepetés-finomság.

Adunk a kultúrának is, de csak módjával, ahogy szoktuk. A Grabanc, a Fit Fat és a Yellow Spots Marching Band, valamint más utcazenészek húzzák majd az aláfestőt. Bemutatkozik és zenél majd a június 1-én induló internetes Sörrádió, a sörös zenék szakértője. Idén is lehet majd Beer-Bike-ozni!

A fesztiválra a belépés ingyenes, mindössze egy dolgot kérünk cserébe: szavazzatok a sörökre, és látogassátok végig az összes magyar kézműves standot! A fesztivál minden standján ott lesz az ingyenes fesztiváltérkép, amin láthatjátok, hogy hol, milyen söröket csapolnak. Amikor meglátogattak egy főzdét, kérjétek meg a csapost, hogy pecsételje le a térképen a saját ábráját, és gyűjtsétek be az összes pecsétet. A térkép hátoldalán szavazólapot találtok, ahol fel vannak sorolva a fesztivál sörei, ezek közül kell kiválasztanotok azt, amelyik a legjobban ízlett. Aki végiglátogatta az összes főzdét, leadta a szavazatát és megadta az e-mailcímét is, az részt vesz a sorsoláson, melyen izgalmas témába vágó nyereményeket sorsolunk ki. Szavazni az is mindenképpen szavazzon, aki nem látogatta végig az összes főzdét, mert idén a Főzdefeszt kísérletet tesz arra, hogy az őszi (szeptember közepére várható) fesztiválon kihirdesse Magyarország kedvenc kézműves sörét – márpedig hogy ez mi legyen, azt nektek kell megmondanotok!



Címkék: sör
Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Legjobb budapesti ínyencboltok

Legjobb budapesti ínyencboltok

Az utóbbi pár évben megtöbbszöröződött az ínyencboltok száma, a listánkba mégis kevés új tudott bekerülni. Lassan már mindent be lehet szerezni itthon, kérdés, hogy a számos új bolt megtalálja-e a maga profilját ezen az egyre szélesedő piacon. »

Michael Gibney

Michael Gibney

Michael Gibney amerikai séf első könyve - Sous Chef-24 óra a konyha frontvonalán - idén áprilisban jelent meg, és már magyarul is olvasható. A könyvről, a szakma szeretetéről és a végtelen munkáról beszélgettünk a séffel. »

Pesti István

Pesti István

Tantit visz a táncba

Brunóék összecsomagoltak és távoztak a Hegyvidék Központból. Helyükre Tanti érkezett, akit Pesti István fog karon. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink