Hirdetés
Hirdetés

A sörkoktélok császára: a mexikói michelada

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 15.
  Az egész Latin-Amerikában népszerű michelada egy igazi pikáns, nyári sörkoktél. A jól ismert Bloody Mary mellett pedig remek gyógyír a másnaposságra. Az egyes számú alapanyag: mexikói sör Ha már mexikói sörkoktél, ejtsünk pár szót az egyik fő összetevőről, a mexikói sörről, mint például a nálunk is kapható Coronáról (Coronitáról). Bár a Corona a világ […]
Hirdetés

 
Az egész Latin-Amerikában népszerű michelada egy igazi pikáns, nyári sörkoktél. A jól ismert Bloody Mary mellett pedig remek gyógyír a másnaposságra.

Az egyes számú alapanyag: mexikói sör

thenuttyoven / Instagram


Ha már mexikói sörkoktél, ejtsünk pár szót az egyik fő összetevőről, a mexikói sörről, mint például a nálunk is kapható Coronáról (Coronitáról).

Bár a Corona a világ egyik legnépszerűbb sörkmárkája, a régi vágású sörbarátok szemében soha nem számított igazi sörnek.

Sokaknál már az üvegbe kötelező jelleggel beletuszkolt lime gerezd kiveri a biztosítékot.
Több legenda kering azzal kapcsolatban, hogy miért van szükség egyáltalán a Coronához lime-ra. Egyesek szerint a sör jellegtelen ízét hivatott némiképp javítani, mások szerint a trópusi égövön tenyésző kórokozókat, illetve rovarokat tartja távol. Legvalószínűbb azonban, hogy a titok nyitja a márka egyik jellegzetességének számító átlátszó üveges kiszerelésben rejlik. Nem véletlen, hogy a világ legtöbb sörmárkáját sötét üvegben forgalmazzák. A sörben lévő fényérzékeny komló ugyanis az átlátszó üvegben előbb indul bomlásnak. Az ezzel járó kellemetlen szagok elnyomására pedig a lime tökéletes megoldásnak bizonyul.

Az összetevők (kissé kényes) egyensúlya

thasikone / Instagram


Ha valaki már a lime-os sör gondolatával sem tud megbarátkozni, mit szól vajon a michelada alapanyagaihoz? Bár az ital összetevői helyenként eltérőek, az ízvilága többnyire a sós–lime-os–paradicsomos tengelyen mozog. A sörkoktél elmaradhatatlan tartozékai a jéghideg, könnyű mexikói sör, a frissen facsart limelé, a só, a csípős szósz (pl. Tabasco), a Worchestershire-szósz, valamint a paradicsomlé. A helyiek sima paradicsomlé helyett sokszor a Clamato nevű fűszeres-kagylós verziót használják.

cbcerra / Instagram


Szervírozásnál a pohár peremét ízesített sóval kenik be, amibe nem ritkán egy különleges őrlemény is kerül, amely a Mexikóban őshonos agavé növényen élő hernyófajtából készül. A mexikóiak mindemellett friss zöldséggel (mint például zellerrel, uborkával), gyümölccsel (például naranccsal vagy mangóval) és tengeri herkentyűkkel (többnyire garnélával) is díszítik a koktélt. Ilyenkor el is bizonytalanodhatunk, itallal vagy étellel van dolgunk? A michelada ugyanis első ránézésre néha közelebb áll egy gazpachóval társított cevichéhez, mint bármilyen sörös italhoz.

michelada_mami_ / Instagram


Ha otthon szeretnénk micheládát készíteni, kísérletezzünk bátran az alapanyagokkal. Igyekezzünk megtalálni a nekünk leginkább megfelelő arányokat. A micheladát tikkasztó nyári délutánok felfrissítéséhez vagy akár másnaposság elleni szerként is használhatjuk – és még egy picit jól is lakhatunk vele.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram