Hirdetés
Hirdetés

Séta a Zonába...

SZERZŐ: Ted Aprajev
2014. június 12.
Hol borús, hol derűs, heveny szélmozgásoktól megkergült felhőjárásban, az eget kémlelve indultam sétára a Budai Gourmet fesztiválon. A kitelepült éttermek még éppen, csak elhelyezkedtek, készültek a délutáni ínyenc rohamra. Szakmai napnak nevezik ezt az első napi délutánt, némiképp céltalanul szemlélődtem, de azon vettem észre magam, hogy ízemlékezetem határozottan a Zona irányába célozta lépteimet.
Hirdetés

Szolgálati közlemény, mindenkinek, akit érint

Hol borús, hol derűs, heveny szélmozgásoktól megkergült felhőjárásban, az eget kémlelve indultam sétára a Budai Gourmet fesztiválon. A kitelepült éttermek még éppen, csak elhelyezkedtek, készültek a délutáni ínyenc rohamra. Szakmai napnak nevezik ezt az első napi délutánt, némiképp céltalanul szemlélődtem, de azon vettem észre magam, hogy ízemlékezetem határozottan a Zona irányába célozta lépteimet.

Séta a Zonába...

Séta a Zonába...


Ahogy ott tébláboltam bevillant egy kép, amit a minap láttam a Clark Ádám téri körforgalomból kipillantva: a Lánchíd utca teljes szélességében le van zárva és a terelőrácson figyelmeztető molinó, ami arról tájékoztat, hogy a Zona étterem az utca felújítása alatt is üzemel – július végéig csak vacsoraidőben. Benéztem az utcába, eltekintve attól, hogy milyen dicséretes az a törekvés, hogy ez a páratlan adottságú folyóparti utca elegáns korzóvá változik, azért az aktuálisan ott tevékenykedőknek nyilván nincs könnyű dolguk a zavartalanságot biztosítani, szóval nem lennék a helyükben.
De még mielőtt ezt végiggondolhattam volna megálltam a Gourmet-ra kitelepült Zona házikónál, ahol kisvártatva Huszár Krisztián, kissé torzonborz szakállas alakja toppant elém, mintha csak egy fantasy filmből lépett volna ki, és azonmód, szinte üdvözlésképpen kecses kis tányérral lepett meg. Benne szakszerűen odaperzselődött rákfarok, két szál spárga: zöld-fehér lógott ki a sűrű habos illatozó zöldalmás bodzamártás alól. Adva van a rákfarok, amely egy Big Green Egg-ben készült, amitől sajátságosan füstős ízt kap, ehhez izgalmas földes keserűséget adnak a különböző spárgák, a zöld növényibb érzetűt, a fehér billegő keserűt selymesebben, a csúcs, ami az egészet átlendíti a fantasy szcénára az a zöldalma levével bolondított bodza. Egyszerű összetevők és mégis a találkozásuk kivételes, különösen a bodza állaga és mélyen átható, zöldalmától savat kölcsönző édesbe kanyaruló íze, ami a rákfarokkal találkozva további élvezetek forrásának bizonyul. A rákfarok nem győzött hálálkodni, hogy ilyen környezetben áldozhatta fel magát.

Még mielőtt a fantasy elragadna, visszatérnék az előbb abbahagyott utca felújítási kálváriához. Nincsenek konkrét adataim, hogy egy ilyen dúlás milyen forgalmi csökkenést okozhat, csak el tudom képzelni. Szóval, ha a megszokásból autóval közlekedő kezdő és haladó ínyencek éppen az utca autós megközelíthetetlensége miatt kihagynák terveikből a Zona meglátogatását, akkor nyomatékkal felhívom a figyelmüket, hogy ezt ne tegyék, mert a nyár ízeit, a tobzódó természet kínálta finomságokat kár volna kihagyni. Nem kell mindig az a fránya autó, Huszár konyhája bőven megéri azt a kis sétát.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram