Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Húsvéti büféebéd a Sofitelben

Felejthetetlen Húsvét vasárnapi büféebéd, hatalmas csokinyuszi és az elmaradhatatlan francia piaci hangulat Jeremy Cayron főszakács ajánlásával! »

Kulináris randevú

Kulináris randevú

8 étterem, 8 világnézet, 8 kreatív séf, egy küldetés = mini SVÉT!

2014-től új időszámítás kezdődik. A Stílusos Vidéki Éttermiség valamennyi tagját reprezentáló évi egy nagyszabású rendezvény mellett több kisebb esemény színesíti az évet mini SVÉT néven. Az első ilyen rendezvényre 2014. április 19-20-án kerül sor. A Hú!SVÉT fantázianevű kétnapos gasztroünnepnek ezúttal Palkonya és a vele szomszédos Villány ad otthont. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Nespresso

Nespresso

A megszokott minőség a HoReCa-ban is

A Nespresso kapszulás rendszereit azért fejlesztette, hogy az olasz kávézókból jól ismert eredeti espresso minőséget otthoni vagy üzleti környezetben is megkaphassák a fogyasztók. Itthon még kevéssé elterjedt, de Nyugat-Európában előszeretettel használják a Nespresso üzleti fogyasztásra szánt gépeit, kávéit irodai környezetben, illetve a HORECA szektorban »

Teszt: Walter

Teszt: Walter

Ha az ember történetesen nagyvárosi, állandóan lüktető környezetben éli a napjai nagy részét, óhatatlanul is vágyik arra, hogy időről-időre kiszakadjon ebből a mesterséges közegből. Hogy egy kicsit le tudjon lassulni, bámészkodhasson és lássa, a fővárosi szívdobogáson kívül az ország vérkeringésének van még jó néhány igazán klassz állomása. Perbál például ilyen. És igazán szerethető. »

Teszt: Macesz Huszár

Teszt: Macesz Huszár

Nem kell, de nem ártana, ha a két irányt képes lenne kulináris értelemben ötvözni: Izrael konyhája legyen, vagy a magyar-zsidó, közép-európai polgári, kicsit bécsi, majd német befolyással pestivé lett konyhát vigye, némiképp modern köntösben. Vagy csak egy újabb unalomba szürkülő vendéglátós vállalkozás, ami történetesen a pesti gettó narratívát tekinti eladható terméknek. »

Teszt: Borkonyha

Teszt: Borkonyha

Esztétika és ízharmónia

Ha van titka, akkor talán az, hogy mindenféle túlzástól abszolút mentes. Ha valaki punk helyen enne, ez nem az. »

Teszt: Sárga Borház

Teszt: Sárga Borház

Minek is nevezzelek?

A Sárga Borház, amely az elmúlt években meghatározó színe volt a régió gasztro térképének, az utóbbi időben minta önmeghatározási vitába keveredett volna magával. »

Teszt: Mák

Teszt: Mák

Az eddigi séf-helyettes vette át a konyhát. A Mák 3.0-ás verzió is bevált, másoknak is ajánljuk. »

Teszt: Anyukám Mondta

Teszt: Anyukám Mondta

Bár a hangulat toszkán, de nagyképűen akár fúziósnak is nevezhetnénk, épp jól ötvözi a vágyott olaszságot a magyar táj által kínált csodákkal. »

Teszt: Patrióta

Teszt: Patrióta

A kézműves szerénysége

Találtunk Gyulán egy olyan konyhát, amely túlmutat a mindennapi rutinon. »

Teszt: Costes

Teszt: Costes

Quadratura circuli

A kör négyszögesítése a lehetetlent próbáló erőfeszítés metaforája, ha úgy tetszik. Nyári étlapkóstolás. »

Első benyomás: Tiszavirág

Első benyomás: Tiszavirág

Tiszavirág az örökkévalóságnak

Jelentős gasztronómiai bástya van kiépülőben a Dél-Alföldön, pedig már azt hittük elesett az a terület. A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Séf
Bernát Dániel
A bűvész, a cilinder és Kevin Spacey

Megnyitása óta őszinte, becsületes, lendületes bisztrókonyhát visz a nemrég U26-ból nU bisztróvá alakult Eiffel téri étterem. Ár-érték arányban szinte verhetetlen és Budapest egyik legjobb ebédmenüjével büszkélkedhet. Az nU séfje a "srác a szomszédból", Bernát Dániel.

Bernát Dániel

Bernát Dániel Pixeltaster

Jelenlegi munkahelye Budapest egyik üdítő színfoltja. Sok szempontból az. Az egyik ilyen, az az ebédmenüje. Gyakorlatilag verhetetlen. Minőségi produktumban és árban olyasmit kínál, ami etalon. Nem beszélve arról, hogy hétről-hétre új menüsor kerül az asztalokra. Ehhez jó nagy adag kreativitás kell. Daninak séfként elvitathatatlan érdeme van abban, hogy a dolog működik – stabilan, immár majd’ két éve. Működik és képes úgy behozni és jóllakatni a vendégeket, hogy minden egyes alkalommal valami újszerű élményt is ad nekik az nU-ban. Kicsit olyan ez, mint a bűvész, a cilinder és a nyúl esete. Csak itt Dani bűvészként mintha végtelen számú nyulat lenne képes elővarázsolni a cilinderből. Pedig nincs is trükk – ha csak annyi nem, hogy kellenek a tulajdonosok, akik szabad kezet adnak a produkcióban. Nyúl pedig, szegény, legfeljebb már feldolgozásra előkészítve kerül a kezei közé. Ahogy ülünk egymással szemben, az az érzésem mintha az öcsémmel beszélgetnék. 29 éves – a mázlista –, úgyhogy simán beleférne. Nézem a tekintetét, a mozdulatait. Nyugodt, derűs és némiképpen kópés. Semmiféle manír, semmi megjátszás. Aztán ahogy haladunk előre az időben, a beszélgetés egyre filozofikusabb irányt vesz. És ezt egyikünk sem bánja.

A konyhában is tudod hozni ezt a fajta lazaságot?

Nézd, én alapvetően maximalista vagyok, akinél a precízség a munka természetes velejárója. Kritikus vagyok, de annak konstruktív. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mindenki tévedhet és ez alól én sem vagyok kivétel. Azt vallom, hogy egy konyhán a mosogatónak épp olyan fontos szerepe van, mint bárki másnak. Nálam az az alapszabály, és ebből nem engedek, hogy amikor tőlünk kimegy egy tányér, az onnantól fogva az nU-t minősíti. Vagyis, ha azt látom, hogy az nem tökéletes, akkor nem engedem ki és kijavítom a hibát.

Elég céltudatosnak tűnsz. Mindig is a vendéglátásban akartál dolgozni?

Igen, nekem fontos, hogy célokat tudjak kitűzni magam elé. Még mielőtt a Pesti Lámpáshoz kerültem, ismertem meg J. Kovács Imrét, aki állandóan azzal rágta a fülemet, hogy tehetséges vagyok, és hogy sztárséf lesz belőlem. Persze mosolyogtam az egészen, mert a sztárság része nem érdekel. De hogy válaszoljak is, 14 éves korom óta tűzközelben vagyok. Egy keleti ételbárban kezdtem, gyrosokat készítettünk. Ott, a tulajdonosoknak köszönhetően nagyon sok jó impulzus ért a keleti konyha világát illetően. Később egy barátommal egy amerikai modell alapján létrehoztunk egy pizzériát, a 50 Minutes-et a Fő utcában. Másfél évig tudtuk tartani, hogy ha 50 percen belül nem szállítunk, akkor a mi kontónkra ehet a kuncsaft. Ez nagy szó volt. 2 évig voltam felszolgáló és rendezvényszervező mellett is voltam asszisztens. És nem véletlenül mentem a vendéglátóipari fősulira sem.

Otthonról hozod az útravalót ehhez a fajta tudatossághoz? Vagy ezt te alakítottad ki magadnak?

Otthonról biztosan. Édesanyám mindig azt mondta nekem, hogy ha valamit akarok, akkor menni kell, csinálni kell. Ha az a célom, hogy önállóan felépítsek egy konyhát, akkor ahhoz tudnom és ismernem kell minden egyes lépést az odavezető úton.

Angliába is így jutottál?

Oda első sorban azért mentem, hogy tisztességesen megtanuljam a nyelvet. Még halasztottam is emiatt a főiskolán. Úgy mentem ki, hogy nagyjából egy hónapra elegendő pénzem volt. Tudtam, hogy ha ez alatt nem találok melót, akkor irány haza, azt viszont kudarcként éltem volna meg. Nem sokon múlt, hogy nem ez lett: az utolsó pillanatban jött össze a dolog. Addigra már túl voltam az öltönyös, nyakkendős állásinterjúkon és a szétázott farmerben beadott önéletrajzokon is. Egy akkor egycsillagos helyre, a Lombard Streetre sikerült végül bejutnom. Ott huszonöten dolgoztunk együtt egy 150 négyzetméteres konyhán. Heti öt nap, hajnal 4-től kifulladásig. Iszonyatosan erős volt a hierarchia.

Igaz, hogy együtt söröztél Kevin Spacey-vel?

Igen, de az már a Duke of Cambridge nevű gasztropubban volt, ami a törzshelye. Ide egyébként egy nap alatt kerültem be, ami felüdülés volt a korábbi megpróbáltatások után. A konyha nemzetközi volt: angol ételeket készítettünk többek között egy olasz és egy jamaikai sráccal. Kevin Spacey-vel pedig úgy söröztem együtt, hogy az egyik nap, műszak után a menedzser mondta, hogy nyugodtan üljek ki a vendégek közé, és ha kedvem van, igyak meg egy sört. Én kiültem, ő pedig ott volt. Persze fogalmam se volt, hogy Ő az. Dumáltunk, de én is fáradt voltam, ő is, úgyhogy mondtam neki, hogy nem is nagyon akarom tovább zavarni. Amikor az étterem menedzsere megtudta, ki ül kint, kezembe nyomott egy DVD-t – tudni kell róla, hogy az étteremvezetés mellett a film volt a mindene –, hogy dedikáltassam. Megtettem és ezzel azt is sikerült elérnem, hogy utána már mindenki Kevin Spacey-vel akart beszélni (nevet). De teljesen normális volt, jól kezelte a helyzetet.

Az ottani szemléletből mit hoztál magaddal?

A menedzseri attitűdöt mindenképpen. Azt vallom, hogy a legjobb tanítás a példamutatás. Egy menedzser nem főnök, ha kell, elvégzi ugyanazokat a feladatokat, mint történetesen az, aki a klasszikus hierarchiában alatta lenne. De ezt nem kint láttam először, tulajdonképpen ebben nőttem fel. Anyukám ugyanis ápolási igazgató az Állami Egészségügyi központban és hozzám hasonlóan ő is a „legaljáról kezdte” és ma már több, mint 1000 ember munkájáért felel. Tőle tanultam meg azt is, hogy ha kérni akarok valakitől valamit, akkor emberként kell megszólítanom, és hogy ha eredményesen akarok dolgozni, akkor az empátiakeltés nélkülözhetetlen. Egyébként szerintem akkor lesz és lehet jó szakember valakiből, ha alapvetően, az alaptermészetét tekintve, jó ember. Különben, ha megfeszül, sem lesz sikeres. Én ezért is örülök nagyon, hogy a mentoromnak mondhatom Kerekes Sándort.

Mi a helyzet a konfliktus helyzetekkel? Vagy mondjuk az inspirációval?

Miután hazajöttem Londonból, másfél évig voltam a Pesti Lámpásnál, ami szintén meghatározó állomás az életemben. Itt már konyhafőnök helyettes voltam. Ott tanultam meg, hogy a konfliktusokkal úgy legyek, hogy inkább előzzem meg őket. Lélektani eszközökkel igyekszem kivédeni, hogy kialakulhassanak. Az inspiráció szerintem nagyon fontos dolog, viszont ahhoz befogadó készség is kell, amit sajnos a fiatalabbaknál nem látok általánosnak. Szerintem azt lehet inspirálni, akinek vannak céljai.

A nagy nevek közül téged kik inspirálnak?

Anthony Bourdain például a mentalitásával és azzal, ahogy az ízekhez viszonyul. Heston Blumenthal pedig a jó értelemben vett őrültségével van hatással rám. És persze a hazai nagyok, akiket nem nevesítek, hiszen ismernek jól. A szó jó értelmében véve sűrűn zaklatom őket.

És te mivel töltekezel?

Régebben rendszeresen meditáltam, mert a konyha fizikailag és szellemileg is igénybe veszi az embert. Mostanában leginkább az alvás tölt fel, az, ha együtt lehetek a kollégákkal, illetve, ha jó könyveket olvashatok. Most egy kicsit úgy érzem, leginkább a rutin munkákról szól az életem. Kicsit be is szűkült, de ez nem bánt, nem zavar, mert tudom, hogy jön majd a következő lépés. Egyébként mázlista vagyok, szerintem az egész gyerekkoromat, egy mélypont után flow-ban töltöttem, nem is nagyon értették, miért mosolygok annyit és tudom teljesen átadni magam olyan egyszerű dolgoknak, mint hogy süt a nap és klassz az idő. Most az a dolgom, hogy jól teljesítsek és csak a munkámra koncentráljak. Ez is egyfajta flow. Én hiszek abban, hogy mindenféle befektetett energia megtérül. Van egy amerikai mondás, amit szintén osztok: Csak úgy juthatsz magasra, ha másnak is segítesz felépíteni a saját várát. Hát én segítek, ha hívnak, nem nagyon gondolkodom, megyek.

Mit gondolsz arról, hogy az érzelmeket átvisszük az ételekbe?

Szerintem ez igaz, így van. Nem kell nagyon messzire menni, a keleti filozófia és konyha tanításai is alátámasztják ezt. De ha nagyon leegyszerűsítem, és lefordítom a konyha nyelvére, akkor azt mondom, ha jól akarom érezni magam, akkor azt csinálom, amit szeretek. Márpedig én főzni szeretek.

Hogyan élted meg a Hagyomány és Evolúció versenyt?

Az a helyzet, hogy nehezen szántam rá magam. Kevés időm volt a felkészülésre. Nagyon sokat tanultam belőle és baromi jó volt együtt főzni a másik 12 legjobb szakáccsal. De azt hiszem, én elsősorban jó konyhafőnök szeretnék lenni. Ez volt egyébként a negyedik versenyem – Londonban is indultam egyen –, úgyhogy rutinszerzésnek is nagyon jól jött. Az agyamat is megmozgatta, de igazából azt gondolom, hogy a valódi verseny az életben van. Abban, hogy olyan bisztrótányért hozzak össze, amiben van egy kis meghökkentés, újszerűség és egy jó ötlet, amit sikerül kiviteleznem.

És mit kívánnál magadnak mondjuk öt év múlva?

Van vagy ezer ötletem, amiket az élet diktál, mégsem próbálkozik vele senki, itthon legalábbis azokat szeretném megvalósítani! Szívvel-lélekkel, megkötések nélkül. Egy alapjaiban meghökkentő, de letisztult, kreatív és őszinte konyhát vinni, ahol folyamatos kapcsolatban lehetek a vendégekkel, kint lehetek köztük. Az sem baj, ha ez jó helyen van és mondjuk a sajátom.

UPDATE: Bernát Dániel 2012. márciusában otthagyta a nU bistrót és egy kis külföldi kitérő (St. Martin sziget) után hazatért, majd egy rövid időre a Bagolyvár étterem séfje lett. A nU-t Fülepi Kálmán viszi.


Kulcsszavak: Hagyomány és evolúció, Heston Blumenthal, Anthony Bourdain, Bernát Dániel, nU bisztró
« Vissza a Séfek rovatba.

"Mindig többnek kell lenni, mint tegnap"

Nicolas Serrano az egyik legtehetségesebb cukrásznak tartják. 34 évesen elérte azt, amiről sokak csak álmodnak. Alapítója és séfje a madridi Le Cordon Bleu-nek, valamint tanácsadóként 5 kontinens cukrászainak segíti a pályafutását. A Sirha Budapest keretein belül mi is megismerkedhettünk munkásságával. »

Molnár Gábor képviseli hazánkat a Bocuse d’Or-on Stockholmban

Amióta tavaly Széll Tamás bekerült a Bocuse d’Or világbajnokság döntőjébe, s először izgulhattunk magyar versenyzőért, nincs ember a szakmában, aki ne kezdene már ideje korán latolgatásokba, kit tud legközelebb delegálni Magyarország a megmérettetésre, milyen helyezést érünk el a világ élvonalában. Idén sem volt ez másképp. A 2014. március 12-én megrendezett hazai döntőn már látszott, ki a mezőny legesélyesebbje. Molnár Gábor - Geisel’s Vinothek, München - beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s a nap végén a dobogó legfelső fokára állt. »

"Arra voksoltam volna, hogy a Salon kap idén csillagot..."

Kevesebb, mint négy év elég volt Sárközi Ákos séfnek, hogy Michelin csillagig repítse a Borkonyhát, ami Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán 10 éves tervezése után 2010-ben nyitotta meg kapuit. »

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 8 pho

Top 8 pho

A múlt év újabb fejezetet nyitott a magyar gasztroforradalomban. Nemcsak a minőségi, magyaros helyek szaporodtak, hanem soha nem látott számban nyílt mindenféle nemzeti, autentikus étterem is. A thai és a mexikói mellett viszonylag új jelenség a vietnami gasztronómia előretörése, azon belül is a pho-mánia kiteljesedése, ami idén éri el csúcspontját. De hol is ehetünk jó marhahúslevest rizstésztával? »

Legjobb budapesti levesbárok

Legjobb budapesti levesbárok

Az elmúlt időszakban sorra nyíltak meg a levesbárok. Szeretjük az alábbiakat. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Fehércsoki mousse puszedli fagylalttal

Egy parádés desszert a Salon étterem karácsonyi kínálatából

»

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Heiszler Olivér

Heiszler Olivér

Jó helyeket erősített itthon Heiszler Olivér.Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas - csupa-csupa jó falat. A Mákban, még Huszár Krisztián ideje alatt tiszteletbeli baszk lett, hogy aztán pár évre rá ott álljon Baszkföldön, Ruben Trincado és Martin Berasategui mellett. Egy Padron erejéig bekukkantott Magyarországra, aztán már ment is tovább. Most épp Londonban van. »

Moldován Viktor

Moldován Viktor

Japánból jártam haza sztázsolni

Beszélgetés egy Japánban dolgozó fiatal, magyar séffel, aki bár szülőhazájába járt vissza sztázsolni, mégis abból csinált karriert, amit itthon, a vendéglátóipari középiskolában majd utána a gyakorlatban is megtanult hosszú évekkel ezelőtt. »

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Ted Aprajev receptje

Még a nyáron történt. A dalmát tengerparton egy hallevesben egyesült sok-sok náció. Mítoszok és a pikáns valóság a bouillabaisse körül. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink