Hirdetés
Hirdetés

Sátrat bontott itthon a Flying Culinary Circus

2013. március 13.
Trond Svendgård a halas, a húsmániás Hans Kristian Larsen, a szószmester és levesbűvész Mathias Spieler Bugge, végül pedig a fűszernövényőrült Tor Jørgen Kramprud Arnesen. Valamint 40 ország és számos világsztár. Ez a Flying Culinary Circus.
Hirdetés

Trond Svendgård a halas, a húsmániás Hans Kristian Larsen, a szószmester és levesbűvész Mathias Spieler Bugge, végül pedig a fűszernövényőrült Tor Jørgen Kramprud Arnesen. Valamint 40 ország és számos világsztár. Ez a Flying Culinary Circus.Az egész történet 2005-ben kezdődött New Yorkban. A Central Park-ban, a „The Arsenal” tetejére voltunk meghívva egy parti lebonyolítására. Minden étellel készen álltunk, amikor jött a hír, hogy a vendégek késnek egy órát. Elgondolkodtunk, itt állunk ennek a gyönyörű épületnek a tetején, körülöttünk New York fényei, miért ne tölthetnénk hasznosan az időt, kibontottunk hát egy üveg bort. Na, itt mélyült el a kapcsolatunk, pláne, miután kiderült, hogy újabb egy óra csúszás lesz és megint egy bor és egy nyitó került kezünk ügyébe - emlékszik vissza nevetve az első találkozásra a fiúkkal Trond. Mire a vendégek odaértek, képzelheted, hogy milyen jó hangulatban voltunk. Olyan show-t rittyentettünk, hogy arra biztos, hogy mai napig emlékeznek azok, akik részt vettek rajta. Eredetileg nem lett volna feladatunk beszélgetni a vendégekkel, de mire feltálalták az ételeket, már mindenki tudta, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk. Még azon az estén megkaptuk a felkérést egy következő show-ra, Hollywoodba. Innentől szinte bérletet váltottunk a nagyvilágba, állandóan készenlétben a bőrönd, mindig utazunk valahova. Igyekszünk borozgatás nélkül végigcsinálni az estét, az ma már nem része a show-nak. Azt szeretnénk elérni, hogy ne csak az ételekről szóljon a műsor, hanem átjöjjön az a pozitív érzés, szemlélet, amit közvetíteni próbálunk a fellépéseinkkel – mondja Trond, aki 2003-ban elhozta Norvégiának a Bocuse d'Or aranyérmét és, aki a Fyling Culinary Circus mellett dizájnlámpákat is tervez.
A többiek sem most csöppentek a konyhába. Hans Kristian Larsen egy kis thaiföldi kaland után Ausztráliában kötött ki, majd Kevin Costner kaliforniai éttermében landolt, mint sous-chef. Mathias Spieler Bugge a hétcsillagos Burj al Arabot hagyta ott a világhírű, szingapúri Raffles Hotel konyhájáért. Hans és Mathias is dolgozott a korábban 2 Michelin-csillagos, oslói Bagatelle étteremben. Tor Jørgen Kramprud Arnesen ha csak teheti, fűszernövényekért hajlong, jól csinálja a dolgát, mert a Tatler magazin az általa anno vezetett Per Gynt Garden-t a 10 legjobb, nagyváros zajától távol eső hely közé választotta be négy évvel ezelőtt.
A Flying Culinary Circus csapata annyira jól csinálta a dolgát, hogy az elmúlt években számos hírességnek főzött már a Guns N’ Roses-től kezdve a maláj királyon át egészen Oprah Winfrey-ig. De az asztaluknál ült Mel Gibson és a Depeche Mode tagjai is. A receptjük nagyon egyszerű. Végy egy nagy adag ihletet az utazásokból, mindezt kombináld a körülötted fellelhető összetevőkkel és készítsd el skandináv, francia, olasz, spanyol vagy ázsiai módon. Közben az egészet fűszerezd sok-sok nevetéssel, trükkökkel. Így alakul ki a tökéletes gasztronómiai hangulat, ahol az egyszerű, de jól elkészített ételek találkoznak az élménnyel.
Nem volt ez másképp a VinCE 2013 záró estéjén sem. A serpenyőzsonglőrök a 200 fős nagyérdemű előtt játszottak tűzzel, jéggel, nitrogénnel. A pohár alatt füstölt lazacot szarvasgombás gyöngytyúkleves követett, majd ázsiai körítés érkezett (fekete tonhal szójával és wasabival), a sort pedig flambírozott Circus brûlée zárta.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram