Salvador Dalí hatéves korában még séf akart lenni, tudjuk ezt életrajzából. A Les Diners de Gala című szakácskönyvet, amely a feleségével, Galával közösen rendezett pazar lakomákat, és az ezekre az alkalmakra készített különleges ételeket mutatta be, először 1973-ban publikálták. Szürreális illusztrációk, különc ételek jellemezték, s a könyv tökéletesen visszaadta a legendás partik hangulatát, amelyeken az is előfordulhatott, hogy a vendégek számára előírt „dress code” vadállat-jelmez volt, és a vacsoraasztal körül kellett szaladgálniuk egymást üldözve…

A művészeti kiadványairól is híres Taschen kiadó újra megjelenteti a könyvet, amely már előrendelhető, hiszen az eredeti kiadásból mindössze 400 példány létezik. A szakácskönyvben 136 receptet találunk 12 fejezetre osztva, menüszerűen csoportosítva, és még afrodiziákumok is helyet kapnak benne. Dalí nemcsak illusztrációkkal, de gondolatokkal is gazdagította a kötetet, amelyek közelebb visznek a művészóriás filozófiájához, és gasztronómiáról alkotott elképzeléseihez.

Ahogy ő fogalmaz: „a villa a legjobb eszköz, hogy megragadjuk a filozófiát” nem meglepő gondolat egy olyan embertől, aki olykor egészen bizarr, dekadens módon közelített a főzéshez.  Ezeréves tojás, Borjúszelet csigával vagy Békatorta és Fenyőtobozos toffee is szerepel a menüben, de néhány, ennél jóval sokkolóbb illusztrációra is fel kell készülni a nem éppen klasszikus szakácskönyv lapozgatása közben.

Forrás