Egy korábbi textilgyár gépházának fémvázát láthatjuk a modern mexikói étteremben. Remek példa arra, hogyan őrizhetjük meg a múltat úgy, hogy közben nagyon is modern, kortárs, amit létrehozunk.

A Yucatán-félszigeten találjuk Chocholát. Ott pedig a Chablé Spa és Resortot, amelyhez az Ixi’im nevű étterem is tartozik. A mai étterem helyén egykor virágzó textilüzem működött, ahol agavélevélből készítették a szizál nevű anyagot. A régió gazdaságában és kultúrájában meghatározó volt a textilkészítés, ezért szimbolikus szerepe is van annak, hogy a régi textilgyár maradványait megtartva hoztak létre egy modern épületet az étteremnek, Mexikói múltjának és jövőjének együttéléseként.

A tervezők a megrongálódott gépház vázát helyreállították, a fémkeretet pedig úgy képzelték el, mint a tájba illesztett egyfajta kaput.

Nem csak a fémvázat, hanem az 1800-as évekbeli kőfalmaradványokat is meghagyták és részévé tették a mai épületnek.

Az üzemben készített szizálból többek között köteleket készültek egykor. Ennek állít emléket a mennyezetről lelógó kötéldekoráció is, amely nem csak díszítésként funkcionál, hanem akusztikai szerepe is van, tompítja a hangot a nagy üvegekfelületekkel körülölelt térben.

Itt, az Ixi’im étteremben található egész Mexikó egyik legnagyobb kézműves likőr gyűjteménye.

Ilyen az, amikor egy modern épület organikusan illeszkedik a tájba.

Építészek: Jorge Bolio Arquitectura, Central de Proyectos SCP, Lavalle+Peniche and Mauricio Gallegos

Fotók: Eduardo Calvo Santisbón