Alapanyagok a rizottóhoz:
- 20 dkg carnaroli vagy arborio rizs
- 6 dl zöldség vagy húsalaplé
- 100 g puha vaj
- fél deci fehérbor
- 150 g reszelt parmezán
- 1 kis fej hagyma
Az apróra vágott hagymát kevés vajon vagy olajon megdinsztelem, hozzáadom a rizst. Egy percig kevergetem, hogy felforrósodjon, majd hozzáadom a bort. Folyamatosan keverve, apránként adom hozzá az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit könnyen magába szív. Amikor a rizs al dente, kis kockánként hozzáadom a vajat, végül a parmezánt.
Alapanyagok a sült zöldségekhez:
- fél kiló színes répa (ha paszternák is kerül bele, még jobb)
- 2 birsalma meghámozva, kicsumázva, feldarabolva
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál rozmaring
- só
A répákat meghámozom, nagyobb darabokra vágom, a fokhagymát megpucolom. Egy sütőedénybe teszem az összes hozzávalót, alaposan sózom, összekeverem, pár evőkanál vizet öntök rá. Lefóliázva 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.
A rizottóra halmozom és friss kecskesajtot morzsolok a tetejéra.