Az biztos, hogy sem grillezett csirkemell, sem pirított szalonna nem volt benne, azonban az „ősrecept” valószínűleg a mára klasszikus alapanyagnak számító szardellát sem írta elő. Pontosabban előírásról szó sem volt: az első Cézár-salátát ugyanis egy élelmes vendéglős dobta össze abból, ami záróra előtt a konyhában a keze ügyébe került.
Az őshaza: Tijuana, a határmenti mexikói bulivároska
A kaliforniai San Diegóval szomszédos mexikói Tijuana csak az utóbbi néhány évtizedben vált a drogkartellek összecsapásainak színhelyévé. Las Vegas megépülése előtt, különösen az alkoholtilalom idején, az egykori álmos mexikói városka, Tijuana a kikapcsolódni vágyó amerikaiak első számú játszóterének számított. Miután a mulatozók egyre nagyobb számban ruccantak át Mexikóba, a határ túloldalán egyre több éttermet és bárt nyitottak. Az egyik ilyen létesítmény volt az amerikai olasz bevándorló Cardini-fivérek által üzemeltetett vendéglő.
A záróra előtt érkező ihlet
1924-ben egy fülledt júliusi éjszakán, zárás előtt nem sokkal egy meglehetősen kapatos és igencsak éhes társaság állított be az étterembe. A források azzal kapcsolatban eltérnek, hogy pontosan kikből állt ez a társaság. A Walesi hercegtől hollywoodi sztárokon át a Cardini-fivérek barátaiig és üzletfeleiig sokféle verziója akad a történetnek.
A lényeg persze nem is ez, hanem az, amivel Cesare Cardini csillapítani próbálta az éhes és bizonyára türelmetlen vendégek éhségét. Villámgyorsan összeszedett ezt-azt, amit a konyhában talált, majd egy óriási tálban a vendégek asztala mellett összedobta az alapanyagokat.
Titka az umami
A legendássá vált recept biztosan tartalmazott római salátát, krutont, parmezánt, fokhagymát, olívaolajat, tojássárgáját, valamint Worcester-szószt. Bizonyos források mindemellett még citromlevet vagy borecetet is említenek, és ezek a savak nagyon is jól állnak a salátának.
A szardella ugyan nem szerepelt az eredeti összetevők között, a Worcester-szósznak azonban alapanyaga. Amikor a Cézár-saláta a határ amerikai oldalán is hódítani kezdett, a szardella paszta formájában már állandó eleme volt a receptnek.
Olvasta már korábbi cikkünket az umamiról? Most megteheti!
Érthető, hogy miért kerülhetett képbe az umamiban gazdag szardella – nagyot dob egy saláta ízén. Igencsak megosztó összetevőről van szó, azonban már kis mennyiségben is gondoskodik az umami-löketről. Nem mintha a receptben a parmezán, a tojássárgája és a Worcester-szósz mellett eddig is hiány lett volna abból a bizonyos ötödik ízből.
Forrás.