Hirdetés
Hirdetés

Reflektorfényben Gaggan Anand és India a Gastronomikán

2017. szeptember 19.
A Gastronomika jól érzékelhetően új ajtókat nyitogat évek óta, tavaly előtt Hongkong és Szingapúr, tavaly "öt kontinens" volt a porondon, köztük Magyarország is. Végigpillantva a kongresszus majd húszéves történetén, úgy tűnik, hogy most nem annyira a világ gasztronómiai életének ütőerén tartják kezüket a szervezők, hanem a biztos hazai felhozatal mellett új utakat keresnek.  Idén 19. alkalommal, […]
Hirdetés

A Gastronomika jól érzékelhetően új ajtókat nyitogat évek óta, tavaly előtt Hongkong és Szingapúr, tavaly "öt kontinens" volt a porondon, köztük Magyarország is. Végigpillantva a kongresszus majd húszéves történetén, úgy tűnik, hogy most nem annyira a világ gasztronómiai életének ütőerén tartják kezüket a szervezők, hanem a biztos hazai felhozatal mellett új utakat keresnek. 
Idén 19. alkalommal, október 8. és 11. között rendezik meg San Sebastián kongresszusi központjában, a Kursaalban a Gastronomikát.
Főszerepben India, amely mint ország óriási, de nem éppen húzóereje a kortárs gasztronómiának. A Baszkföldön rendezett kongresszus szervezői is olyan hívószavakkal jellemzik az idei főszereplőt, mint a "titokzatos, lenyűgöző, varázslatos, ismeretlen, egzotikus, végtelen".

Kép forrása: sansebastiangastronomika.com


Fűszerekben, illatokban és színekben biztosan nem lesz hiány, a kontinensnyi ország arcának pedig – valószínűleg sok hezitálás nélkül – Gaggan Anandot választották. A Gaggan étterem séf-tulajdonosán kívül 13 honfitársát kérték fel előadásra a kongresszuson.
A progresszív indiai konyha legtöbbre tartott éttermét, a Gaggant egyébként nem is Indiában, hanem Bangkokban találjuk. Az idei World's 50 Best Restaurant szavazáson az előkelő 7. helyezést érte el, az Asia's 50 Best Restaurants listán pedig minden más éttermet maga mögé utasított.
Gaggan Anand "Molekuláris India" címmel tart előadást, további előadáscímek az "Európai nyelven, indiai érzésekkel" vagy a "Wild India", és természetesen a vegetariánus konyha témája is előkerül. India meghívásával egészen biztosan egy izgalmakkal és egzotikumokkal teli világot tárnak fel – de egy pici hiányérzetet is hagyott bennünk a Gastronomika programjának átnézése.

Kép forrása: sansebastiangastronomika.com


Az elmúlt évtizedben olyan városok voltak főszerepben, mint New York és London. Olyan országok, mint Japán, Peru vagy Mexikó. Ha az idén meghívott India mellett más nemzetekből nem is hívnak igazán jelentős neveket (néhány kivétellel, mint például Mauro Colagreco, a francia Mirasur séfje), kár, hogy Spanyolországra nem erősítettek rá. Joan Roca, Martín Berasategui, Elena és Juan Mari Arzak természetesen most is szerepelni fog, és olyan talentumot is találunk az előadók között, mint a barcelonai Ábac éttermet vezető Jordi Cruz. Ha Michelin-csillagokban mérjük a felhozatalt: több évben is közel 70 Michelin-csillagot "hoztak össze" a meghívottak, valóban a szakma krémjéből válogatva; idén 50-nél is kevesebb van (persze nem minden a csillag, ezzel is egyetértünk!).
A 16 Michelin-csillaggal büszkélkedhető, "kulináris ékszerdoboz" San Sebastián megérdemelné például az élő legenda, Ferran Adría jelenlétét, vagy Eneko Atxa színpadra lépését (hogy további ötletelésbe ne kezdjünk), hiszen maga a rendezvény egy professzionálisan szervezett, magas színvonalú nemzetközi szakmai találkozó.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram