Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Első benyomás:<br> Gótika

Első benyomás:
Gótika

A Szentháromság téren valóban hiánypótló - saját önmeghatározásuk szerint - gasztrokocsma, ételbár nyílt a napokban? »

Teszt: Olimpia

Teszt: Olimpia

Ádám Csaba kivételes arányérzékkel komponálja a tányérjait, minden elem a látványon túl ínyenc funkcióval bír és szerencsére nem fél a valódi ízektől, nem butít, nem herél. »

Első benyomás: <br>Konyha

Első benyomás:
Konyha

Godot már nincs itt, s vélhetően nem is lesz. Ám Ilja Volkovnak, Moravcsik Bélának és Fecske Fanninak köszönhetően viszont van helyette étterem. »

Első benyomás: <br>Olivola

Első benyomás:
Olivola

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Recept
„Vad” empada
Selectfood receptje

Vad, mert szokatlan. Vad, mert vadhús van benne. Vad, mert komló is van benne. Még tovább vadítható vadon termő gyümölcsből készült lekvárral.

„Vad” empada

„Vad” empada fotó: A szerző felvétele

Selectfood az erdőben csatangolt és ha már ott járt, begyűjtött egy kosárra való ibolyát, komlót, tyúkhúrt és medvehagymát. Az ibolyát angyalhajjal bélelt csokoládéfészekhez használta fel, szirup formájában, amit kókuszfagylaltra öntött. Az alábbi receptben a komló jut szerephez.

Hozzávalók (mérettől függően 10-12 db-hoz):

a tésztához

  • 125 g hámozott, főtt burgonya áttörve
  • 25 g libazsír
  • 25 g vaj
  • 2 db lazán felvert tojás
  • 5 g finom tengeri só
  • 130 g teljes kiőrlésű árpaliszt
  • 120 g sima búzaliszt
a töltelékhez
  • 1 db kisebb lila hagyma finomra aprítva
  • 200 g blansírozott, aprított komlóhajtás
  • olívaolaj
  • 100 g sült vadhús felaprít
  • va (én őzcombból készítettem)
  • a hús sütéséből néhány kanál lé
  • savanykás lekvár, lehetőleg vadon termő gyümölcsből; ideális hozzá a kökényből, somból, fekete berkenyéből, szederből, fekete vagy piros faeperből, csipkebogyóból, zselnice-, esetleg sima meggyből készült lekvárok valamelyike
  • 12 db lefelé szűkülő kosárkaforma (az enyéim felső ármérője 7 cm - a portugáloknál ebben a formában készül a Pastel de Nata is)
  • 1 dk kisebb tojás a kenéshez


fotó: A szerző felvétele

Elkészítés:

Vörösborban sült őzcomb elkészítése (a mennyiségek 2 db mellső combhoz megadva): a húst sózzuk, és hintsük meg egy kis pirospaprikával. Tegyük egy nagy, tetővel rendelkező agyagtálba, tegyünk mellé egy közepes méretű meghámozott és félbevágott vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát, 12 szem fekete borsot, 2 db babérlevelet, 3 db szegfűszeget, 4 szem borókabogyót és egy kis csokor petrezselymet.
Öntsük fel egy üveg (vagy amennyi ellepi) jó minőségű száraz vörösborral. Fedjük be az edény tetejével, majd a húsokat időnként megforgatva kb. 3 órán keresztül 200°C körüli hőmérsékleten süssük omlósra.
A sütési idő a hús mérete és kora szerint változhat.

Empada elkészítése:

Ha kész a sült hús, akkor először a tésztát állítsuk össze: a még meleg, áttört burgonyában olvasszuk fel a zsiradékokat, adjuk hozzá a sót és a tojásokat, keverjük jól össze. A liszteket is keverjük össze, adjuk a burgonyás keverékhez és gyúrjunk belőle tésztát. A burgonya fajtája miatt valamivel több-kevesebb lisztre lehet szükség, de a lényeg, hogy a tészta lágy legyen, és ne ragadjon. Tegyük félre pihenni.

A töltelékhez aprítsuk fel vagy kézzel szaggassuk kis darabokra a sült húst. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajat, és fonnyasszuk meg rajta a lila hagymát. Keverjük hozzá a húst, majd a komlót is. Öntsünk ré éppen csak annyi sülthús-levet, hogy egy kicsit szaftos legyen a keverék. Forgassuk össze, és tegyük félre.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra, és szaggassunk belőle kb. 12-12 db 7,5 és 8,5 cm-es korongokat. A formákat vékonyan vajazzuk ki, majd béleljük ki mindegyiket a nagyobb korongokkal. Töltsük meg őket a töltelékkel, tetejükre merjünk egy-egy kiskanálnyit a lekvárból, végül fedjük be mindegyiket a kisebb tésztakorongokkal. Az oldalait óvatosan nyomkodjuk össze kézzel, és kenjük le a tetejüket a felvert tojással.

200°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácson 20 perc alatt süssük aranysárgára.

A szerző további receptjeit blogján, a selectfood.blogspot.com oldalon lehet olvasni.


Kulcsszavak: Selectfood
« Vissza a Recept rovatba

New York-i séfreggeli egy magyartól

Kovács Zoli jó pár éve már Brooklyn egyik menő éttermében dolgozik, ahol a kollégáit olykor ilyen szendvicsekkel várja. »

Mindenki hallott már a tökös-mákos rétesről, vagy csak simán a tökösről. Na de milyen sütőtökkel? Krémesen lágy, szolid, de mégis karakteres ízű. »

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 levesbár

Top 10 levesbár

Hűtenek-fűtenek, egyre több van belőlük és szerencsére köztük sok-sok jó. Kedvenc budapesti levesbárjaink. »

Top 10 kávézó

Top 10 kávézó

A hazai megszállottak! »

Lazac tatár

Lazac tatár

Pesti István (Tanti) receptje

A lazac tatár mára egy kicsit elcsépelt dolog, de a Pesti István vezette Tanti szeretett volna valami könnyen érthető ételt is feltenni az étlapra. A tálalása az, ami viszont teljesen mai. Nem véletlen, hogy Istvánt a legszebben tálaló séfnek választottuk pár éve. »

Csokoládé<br>-torta

Csokoládé
-torta

Mizsei János (MÁK) készítette

A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát. »

Kétsajtos-sütőtökös torony <br>pirított pucér dióval

Kétsajtos-sütőtökös torony
pirított pucér dióval

A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, dióságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. »

Bayer Péter

Bayer Péter

Mi a helyzet az erdélyi gasztronómiával? A Danubius Health Spa Resort Bradet konyhafőnöke mesél. »

Étteremkalauzok

Étteremkalauzok

Michelin és Gault Millau

Az anekdota szerint a Relais de Poquerolles étterem séfje 1958-ban öngyilkosságot követett el, amikor elvesztette Michelin csillagait. A történet annyira drámai és egyben szívszorongató, hogy senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni, pedig igazából semmi ilyesmi nem történt. »

Mokkakávé

Mokkakávé

Mosógépek inspirálták a kéváéfőző tervezőjét. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink