Bejelentkezés  |  Regisztráció   |   Hirlevél      
Foodstock Szatmárban

Foodstock Szatmárban

avagy itt a Panyolafeszt

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Panyolafeszt, és a recept egyszerűbb, mint gondolnád. Kell hozzá jó sok szilva (lekvár, vagy pálinka - ki mit szeret), aztán egy csipet nyár, némi vadregényes, érintetlen táj, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekben nincs hiány. »

Villás reggeli a Parlamentnél…

Villás reggeli a Parlamentnél…

Azokat a dolgokat szeretem, amelyek szerelemből születnek, amik valódi szenvedéllyel jönnek a világra, legyen az márka, művészeti termék vagy akár egy étterem. A Budapest Bisztró épp ilyen, s bár ezelőtt nem fordultam meg itt, az egyszer biztos, hogy teljességgel magával ragadott az a négyzetcentiméterenként leolvasható hivatástudat, ami kerek egésszé formál egy ilyen szerelemgyerek éttermet. »

Inspiráló harmónia

Inspiráló harmónia

Egy íz, amelyben benne van Richard Hennessy öröksége, közel 250 év tapasztalat, Cognac elsőrendű termővidékei és a ház páratlan borpárlat készlete. A Hennessy kivételes aromájú, harmonikus házasításait nemcsak a gourmet közönség kóstolja szívesen, de a kísérletező kedvű séfek is örömmel használják fel különleges fogások, desszertek elkészítésekor. A cognac ház ezért örömmel támogatja a legjobb éttermeket díjazó Hennessy-Dining Guide Év Étterme gálát és az időtálló értékek átemelését a kortárs gasztronómiába. »

Első benyomás: Ürömi Hütte

Első benyomás: Ürömi Hütte

Az eddig általunk meglátogatott hütték meg sem közelítették az Ürömi Hütte színvonalát. »

Első benyomás: Bontxo

Első benyomás: Bontxo

A Falk Miksa utcában, az antikvitások és régiségek utcájában található a bolttársaihoz képest is fiatal Bontxo, a baszk bisztró. »

Első benyomás: Zeller bisztró

Első benyomás: Zeller bisztró

Az Izabella-Jósika sarkon is van már egy „jó kis hely”. »

Első benyomás: La Perle Noire

Első benyomás: La Perle Noire

Mit tud a „fekete gyöngy” néven anyakönyvezett étterem? »

Első benyomás: Sparhelt

Első benyomás: Sparhelt

A Sparhelt valóban egy modern, európai étterem, ahogy állítja magáról »

Első benyomás: Jókai bisztró

Első benyomás: Jókai bisztró

Gasztronómiai trendekre érzékeny, helyi szinten előremutató konyhával találkozhatunk a pécsi Jókai Bisztróban. »

Teszt: Schieszl

Teszt: Schieszl

Never brown in town…

Budakalászra mentünk bajor-sváb ételekkel töltekezni. »

Teszt: KNRDY

Teszt: KNRDY

A cél egyértelmű, ez legyen a város legszínvonalasabb húsétterme. »

Sörmustra

Sörmustra

Cikkek, receptek. Mindent a sörről. »

Recept
Harcsapaprikás leveles-kapros fánktésztában túrós mártogatóval
Dizájnmenza receptje

A jó idő beálltával újra divatba jönnek az utcán kézből ehető finomságok…gyros, pizza, lángos és társaik. Ezt a receptet úgy állítottam össze, hogy a klasszikus „harcsapaprikás kapros túróscsuszával” minden alapanyaga benne legyen, amit szeretünk, de mégse kelljen hozzá kés-villa.

Harcsapaprikás leveles-kapros fánktésztában túrós mártogatóval

Harcsapaprikás leveles-kapros fánktésztában túrós mártogatóval fotó: A szerző felvétele

Hozzávalók:

Harcsapaprikáshoz:

  • 1-3 evőkanál olaj (attól függ mennyiire zsíros a szalonna)
  • 5 dkg szalonna
  • 1 közepes hagyma
  • 70 dkg harcsafilé
  • Só, bors
  • 1 nagy paprika
  • 4 teáskanál őrölt piros paprika
  • 1 nagy paradicsom (csak jó minőségűt érdemes, ha nincs akkor inkább a hámozott paradicsom konzervből)
  • ½ dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál tejföl
Leveles fánk tésztához:
  • 50 dkg rétesliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1+1 kávéskanál ecet
  • 5+5 dkg szobahőmérsékletű mangalicazsír
  • Kb. 2,5 dl víz (amennyit felvesz)
  • Kapor
  • Kenéshez: tojás
Túrós mártogatóhoz:
  • Tejföl
  • Túró
Elkészítés:

A harcsapaprikáshoz a szalonnát pörcösre pirítjuk az olajon, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd megpirítjuk a kockákra vágott sózott, borsozott harcsát is. Ha ez kész, hozzáadjuk a kis csíkokra vágott paprikát, hogy ez is megpiruljon egy picit, majd a pirospaprikát, végül az apróra vágott héj nélküli paradicsomot. Lepirítjuk, majd felöntjük a borral, és puhára főzzük benne a halat. (Most nem baj, ha szétesik a hal, mert tölteléknek éppen ideális lesz, és úgysem fogjuk sűríteni.) Végül hozzákeverjük a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk.

A kapor kivételével rugalmas tésztát gyúrunk a hozzávalókból (csak az 1 kávéskanál ecetet és csak az 5 dkg zsírt használjuk hozzá). Nálam a kenyérgép dolgozott. Az apróra vágott kaprot csak a végén gyúrjuk bele kézzel, hogy ne legyen az egész tészta zöld, de persze ez is lehet egy jó opció. A tésztát 8 gombócra osztjuk és nedves konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig.

Ízlés szerinti túrót összekeverünk tejföllel. Egy kis reszelt fokhagymát is lehet hozzá rakni, de nekem nem hiányzott belőle. Sózzuk.

Mindegyik tésztagombócot lisztezett felületen olyan vékony téglalappá nyújtjuk amennyire csak lehet, és az egyik rövid végére rátesszük a haltölteléket, a széleit vékonyan megkenjük tojással, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és az így üresen maradt helyet megkenjük a maradék ecettel elkevert zsírral, majd a zsírra szórjuk a félretett szalonnapörcöt. A hét hosszú oldalát behajtjuk egy picit, hogy a töltelék ne jöjjön ki, és az egészet feltekerjük a tölteléktől kezdve. Bő forró olajban aranysárgára sütjük. A mártogatóval kínáljuk

Bármilyen savanyúság nagyon finom hozzá.

A szerző további receptjeit blogján, a dizajnmenza.blogspot.com oldalon lehet olvasni.


Kulcsszavak: street food, Dizájnmenza
« Vissza a Recept rovatba

Lutz Lajos receptje

Amit csak egy palacsintából ki lehet hozni, azt a Pest Budában kihozzák... »

Lutz Lajos receptje

Nyári klasszikus egy kis csavarral a Pest Buda étterem konyhájáról. »

Litauszki Zsolt receptje a Baltazárból

Az ártéri erdőkben termő gévagomba és az egyik legfinomabb hazai hal találkozása a tányéron. »

Oldalak:  >|

A végzet asszonya a konyhában!

Provokatív, szexi svéd szakácskönyv - azaz ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól.

A végzet asszonya a konyhában!

Ha most nálunk rendeli meg, akkor 5990 forint helyett 4490 forintért kapja meg a reprezentatív albumot. »

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Rendelje meg a Larousse enciklopédia új kiadását kedvezménnyel!

Újra kapható a Larousse Gasztronomia Lexikon. Nálunk 24 900 Ft helyett most 19 900 Ft-ért rendelheti meg! »

Top 10 torta Budapesten

Top 10 torta Budapesten

Legyen egy cukrászda kicsi vagy nagy, régi vagy új, torta egészen biztos, hogy bármelyikben kapható. De hol lehet a legfinomabbakhoz hozzájutni? Erre kerestük a választ. »

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Préselt házinyúl-comb sonkával, sütőtökkel, mogyoróval

Sárközi Ákos receptje

A frissen Michelin-csillagot szerzett Borkonyha étterem séfjének egyik büszkesége ez a recept. »

Galambmell karalábé-<br>krémmel és sós citrommal

Galambmell karalábé-
krémmel és sós citrommal

Mizsei János (Mák Bisztró) receptje

»

Molnár Gábor

Molnár Gábor

"Egy ilyen megmérettetésnek az ember úgy indulni neki, hogy megnyeri. Nem lehet másképp." »

À La Nage

À La Nage

Larousse Gasztronómiai Lexikon szócikke

Ízesített főzőlé [court-bouillon], ebben főzik a kagylót vagy rákféléket (fésűkagylót, folyami rákot, langusztát vagy a kisebb homárt), ha elkészült, az ízlés szerint fűszerezett főzőlében melegen vagy hidegen tálalják (lehet tejszínnel is gazdagítani): ezt a tálalást nevezik „à la nage”-nak. »

Értékelési szempontok    |    Impresszum    |    Médiaajánlat    |    Kapcsolat    |    Adatkezelési elveink