Hirdetés
Hirdetés

Raj Rachel főzőest a Zsidó Nyári Fesztiválon

2014. szeptember 11.
A Zsidó Nyári Fesztiválon idén is minden volt, ami szem-szájnak ingere. A kulturális és zenei programok mellett a gasztronómia is egyre nagyobb szerepet kap. Raj Rachel szeptember 2-i főzőestjének a Courtyard by Marriott Budapest City Center Oléo Pazzo Meditteranean Bisztró adott otthont. Ott voltunk, főztünk, ettünk, a kóser konyha szokásai szerint.
Hirdetés

Kisebb tömeg foglalta el szeptember 2-án este Tatár Péter executive séf területét a hotel éttermében. Volt itt idős, fiatal, fiú, lány, magyar és külföldi egyaránt. Mindenki egy dologért jött, hogy a sokak által ismert „flódnis Rachel”-el, azaz Raj Rachel tortatervezővel készíthesse el a kóser konyha legismertebb újévi fogásait, hiszen hamarosan a zsidó naptár belép az 5.775. évébe.
Miután Rachel felvázolta a péntek esték, azaz a sabbath jelentőségét, s úgy egyáltalán, a zsidó konyha szokásrendszerét, mindent az alkalmi piacon kezdtünk. Gyorsan csoportokra oszlottunk, mindenki kapott egy elkészítendő fogást és az ahhoz tartozó receptet, s indulhatott a „bevásárlás”.
Volt itt minden, ami egy rendes jiddische mame konyhájában megtalálható ilyentájt…s némi plusz hozzávaló is, hiszen Rachel mindazon túl, hogy mélyen tiszteli vallását és annak hagyományrendszerét, mégis egy fiatal, ráadásul tervezéssel és ötleteléssel foglalkozó nő, így nem maradhatott el egy-két plusz ínyencség becsempészése a receptekbe. Mint például a ruccola vagy kandírozott gyömbér. De visszatérve az alap piaci kínálatra, gyönyörű kacsamellek, szép, rózsaszín lazactörzsek, kacsamáj, füstölt libamell, zöldség és fűszer ezernyi színben és illattal pompáztak a pulton.
Mindenki szisztematikusan, a receptnek megfelelő sorrendben telepakolta a kis tálját alapanyagokkal, majd átmasírozott vele a konyha részre. Percek múlva sercegni kezdett a libazsír a serpenyőkben, főtt az alaplé a lazacos gefilte fischhez, sült a kacsamáj az ájer lájber cibeleszhez. Majd odébb, apró kezek munkájának köszönhetően születtek sorra a tökéletesen kerek maceszgombócok levesbetétnek, váltak meg héjuktól a burgonyák, hogy részei lehessenek a lakesz születésének, s valahonnan a messzeségből, a pult túloldaláról mindent beterített a friss gyömbér illata, ami ízében a cimesz-gyömbéres-kandírozott gyömbéres párolt répában nyerte el végső helyét. Mire elkészültek a fogások, szépen egymás mellé sorakoztak apró szuflétálakban a loschsen kugli adagok, mindenkinek saját ízlése szerint dekorálva a tetején ücsörgő tojáshabot.
A remek hangulatot 21.30 körül már csak az tudta fokozni, amikor mindannyian asztalhoz ültünk, s nekiláttunk az elkészített fogások szisztematikus felfalásának. Közben Rachelt faggattuk a kóser konyha eddig el nem mondott titkairól, trükkjeiről.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram