A kecskehús nálunk még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap, és általában alá van becsülve. Pedig a közhiedelemmel ellentétben nem kellemetlen szagú vagy ízű. Sőt, éppen ellenkezőleg. Igen ízletes. Selectfood már csak tudja, tart kecskéket és ilyen ételek készít.

Kecskeborda - selectfood.huHozzávalók (2 főre)

  • 800 g kecskeborda

a páchoz:

  • 2 ek sárga mustármag, mozsárban nagyjából összetörve
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek fehérborecet
  • tengeri só
  • frissen tört fekete bors

a pirított fűszerkeverékhez:

    • 2 db szárított madárszemchili
    • fél csillagániz

s

  • 1 rúd vékony fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 3 db fekete kardamom kikapart magjai
  • 1 tk fekete bors
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk édeskömény
  • 1 tk római kömény

 

a morzsakabáthoz:

  • 40 g vaj
  • 1 maroknyi friss (vagy fagyasztott) koriander finomra aprítva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 40 g fenyőmag
  • 80 g zsemlemorzsa nem túl finomra aprítva (lehetőleg sokmagvas, teljes kiőrlésű kenyérből készült legyen, mert azzal még ízletesebb lesz a végeredmény)
  • löttyintésnyi olívaolaj és egy evőkanálnyi vaj

Elkészítés:

Keverjük össze a pác hozzávalóit, vonjuk be vele a húst és tegyük félre hűvös helyre kb. fél órára. Egy serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszerkeverék fűszereit. Várjuk meg míg kihűl, majd aprítsuk finomra (kávédarólón például). Tegyük félre.

Egy serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanálnyi vajat egy löttyintésnyi olívaolajjal, és süssük át rajta a kecskebordát minden oldaláról, úgy hogy kapjon egy kis kérget a hús. Egy késes darálóban aprítsuk durvára a fenyőmagot, majd adjuk hozzá a morzsakabáthoz szükséges többi hozzávalót, plusz egy evőkanálnyit a pirított-aprított fűszerkeverékből. Keverjünk rajta még egyet, hogy jól összeálljon az egész. Vonjuk be vele egyenletesen kecskebordát, majd toljuk 180 °C-os sütőbe a középső rácsra és süssük készre ízlés szerint, kb. 30-45 perc alatt – attól függően, hogy közepesen vagy jól átsütve szeretjük-e az efféle húst.

Selectfood blogja ez.