Hirdetés
Hirdetés

Parlament helyett a konyha: Gastón Acurio kapta az életműdíjat

SZERZŐ: diningguide
2018. május 22.
Idén a perui Gastón Acurio kapta a World’s 50 Best Restaurants életműdíját, a Diners Club Lifetime Achievement Awardot. A korábbi díjazottak között találjuk Heston Blumenthalt, Joël Robuchont, Alain Ducasse-t, Paul Bocuse-t valamint a nose-to-tail mozgalom atyját, Fergus Hendersont. 
Hirdetés

A nemzetközi gasztronómiai élet egyik legrangosabb elismerését Acurio a perui konyha nagyköveteként végzett munkásságáért kapta. A dél-amerikai séfnek köszönhető ugyanis, hogy az utóbbi években Perun, illetve Latin-Amerikán kívül is egyre több helyen kóstolhatjuk a perui konyha legismertebb fogását, a pácolt nyers halból készülő cevichét. A séf étterme, a limai Astrid y Gastón jelenleg a World’s 50 Best Restaurants listájának 33. helyén áll, azonban

Acuriónak komoly szerepe van abban, hogy a lista első tíz helyezettje között két perui éttermet is találunk.

A Latin-America’s 50 Best Restaurants lista első, 2013-as kiadásában Acurio étterme végzett a dobogó legfelső fokán, és Dél-Amerika országai közül Peru azóta sem adta át másnak a helyet. A következő három évben aztán Virgilio Martínez limai Central nevű éttermét választottak Latin-Amerika legjobbjának, tavaly pedig Cumura Micuharu nikkei, vagyis perui-japán fúziós konyhát vivő, szintén limai Maido nevű éttermét.

www.theworlds50best.com


Olvasta már korábbi cikkünket Peru leghíresebb nyers halas fogásáról? A tigristej és a nyers hal násza – Nem sushi: ceviche

A perui parlament helyett irány a konyha!

A családja által számara kijelölt jogi, illetve politikai karrier helyett Acurio inkább a szakácsmesterséget választotta, és a kilencvenes években a patinás párizsi Le Cordon Bleu szakácsiskolában tanult. Itt ismerte meg későbbi feleséget, a német Astrid Gutschét. Az Európában tanultakkal együtt a pastry-chef Astridet is magával hozta Peruba, ahol 1994-ben együtt nyitották meg saját éttermüket, az Astrid y Gastónt. Kezdetben az Európában gyűjtött ismereteket szerette volna a hazájában kamatoztatni, ezért étterme az akkoriban fine dining vonalon megkerülhetetlen francia konyhát vitte. Néhány év elteltével azonban egyre bátrabban kezdett nyúlni a perui receptekhez és technikákhoz.

A Szent Jakab-kagyló esete a lucumából, vagyis perui gyümölcsfélébél készült gnocchival / Forrás: Astrid&Gastón Facebook


Később Peru olyan híres séfjei dolgoztak a keze alatt, mint Virgilio Martínez, az ő felesége, Pía León, valamint Cumura Micuharu. Néhány évre ugyan visszavonult a konyhából, azonban 2016-ban visszatért (hiperlink: http://www.diningguide.hu/del-amerika-leghiresebb-sefje-visszater-a-konyhaba/). Az elmúlt bő két évtizedben egy több tucat étteremből álló nemzetközi gasztronómiai birodalmat épített ki, amelyek között a fine dining helyek mellett street foodot, valamint perui-szecsuáni fúziós ételeket kínáló éttermet is találunk.
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram