Hogy mi a közös a Manhattan, az Old Fashioned és a Rob Roy koktélokban? A whiskey-n és a whisky-n kívül egy cseppekben mért, különleges hozzávaló. Nézzük, mit is tud pontosan az Angostura Aromatic Bitters keserű!
Több népszerű koktél nélkülözhetetlen alapanyaga, mégis viszonylag kevesen ismerik. Jobb koktélbárokban biztosan láttuk már a pultra helyezve: kis barna üvegcse, jellegzetes, túlméretezett, fehér címkével az oldalán.
Akárcsak a legendás magyar gyomorkeserű, az Unicum, az Angostura Bitters is szintén legalább 40 féle fűszer- és gyógynövény keverékéből készül. Az összetevők pontos számát, illetve a gyártási folyamatot természetesen titok fedi. Annyit bizonyosan tudunk, hogy a
44,7%-os alkoholtartalmú, sötét árnyalatú, rumalapú ital
trópusi gyümölcskivonatot (például keserű narancsét), valamint egzotikus fűszereket (többek között kardamomot, szerecsendiót és szegfűszeget) tartalmaz, jellegzetes kesernyés ízét pedig a tárnicsgyökérnek köszönheti.
Mint minden magára valamit is adó, titkos családi receptről, úgy az Angostura Bittersről is számtalan mendemonda kering. Érdekes módon a híresztelések szinte szóról szóra megegyeznek az oldalunkon nemrégiben bemutatott, portugál pastéis de Belém süteményről szóló legendákkal: a titkos recept tudói nem utazhatnak egy járművön, és nem ehetnek ugyanabból az ételből, nehogy egy baleset esetén a tudás velük együtt a sírba szálljon. Az igazság – akárcsak a portugál sütinél – ennél sokkal prózaibb: a receptet egy széfben őrzik, az Angostura esetében egy New York-i bank széfjében.
Kezdetben orvosság, később koktélalapanyag
A Venezuela, akkoriban még Angosturának nevezett városában (ma Ciudad Bolivár) állomásozó német orvos, Dr. Johann Siegert eredetileg gyomorpanaszok enyhítésére fejlesztette ki a tinktúrát 1824-ben. Később a Karib-tengeren található Trinidad és Tobago szigeteire költöztették át a gyárat, ahol a termelés a mai napig zajlik.
Az időközben védjeggyé vált túlméretezett fehér címkét valójában egy nyomtatási malőrnek köszönhetjük.
A meglepő kinézetnek köszönhetően (is) megnőtt a termék iránti kereslet, ezért a gyártó úgy döntött, hogy megmarad az elnagyolt címkénél.
Az Angostura Bitterst általában keverve fogyasztják, és mindössze néhány csepp elegendő belőle, hogy egy kellemesen aromás és kesernyés italt kapjunk. Amikor a keserű a 19. század második felében megindult világkörüli hódító útjára, kezdetben ginalapú koktélokhoz használták.
1873-ban a bécsi világkiállításon is kitüntették – ezért láthatjuk Ferenc József császár portréját a címkén.
Ma több jól ismert koktél nélkülözhetetlen alapanyaga, ilyen például a whiskey alapú, klasszikus Old Fashioned, a legendás Manhattan, valamint a gin hozzáadásával készülő Singapore Sling. Bár magas az alkoholtartalma, néhány cseppel egy limonádét, vagy bármilyen más, nem alkoholos italt is feldobhatunk vele.
Mit tud a konyhában?
Az Angostura Bitterst nem csak italokhoz használhatjuk, a konyhában is remekül megállja a helyét. Halakhoz, tenger gyümölcseihez és húsokhoz egyaránt passzoló citrusos pácok készítéséhez ideális. Emellett édességekhez is illik: akár süteményekbe sütve, vagy például fagylaltra csepegtetve.
Forrás.