"Victory!" – írta ki Twitter-bejegyzésében Olaszország mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztere, Maurizio Martina.
Olaszország ünnepel, Nápoly pedig egyenesen örömmámorban úszik. Tegnap Dél-Koreában elfogadták az olaszok UNESCO felé felterjesztett beadványát: mostantól a szellemi kulturális örökség része a hagyományos nápolyi pizza készítése. De mit is jelent ez pontosan?
2 millió olasz írta alá a petíciót a nápolyi pizza védelmében. Ahogyan azt mi is megírtuk, idézve az olasz agrártermelői és fogyasztóvédő szervezet, a Coldiretti szavait: “az ukrán búza, a litván túróból készített mozzarella, a tunéziai olívaolaj és a kínai paradicsompüré” nem lehetnek egy igazi nápolyi pizza alapanyagai.
Az itáliai alapanyagok védelme mellett követelmények hosszú sorának kell megfelelni, a kézzel nyújtás és a fatüzelésű kemencében legfeljebb 90 másodpercig való sütés csak a legalapvetőbbek ezek közül. A pizzatészta feldobása és megforgatása a levegőben, vagy a sütőlapát anyagának meghatározása, vagy az, hogy hány fokos szögben csúszik be a kemencébe a pizza, mind a hivatalos metódus része. Ezzel a majd' 130 éve készülő igazi pizza világszerte védelmet élvez.
Nincs több gagyizás és ételkalózkodás,
ezentúl nem nevezhető nápolyi pizzának, amely nem feleltethető meg a kritériumoknak, azaz a nápolyi pizzakészítők által publikált disciplinare több mint tíz A4-es oldalon át taglalt követelményeinek.