Bár több trükköt is ismerünk arra, hogy miként tehetjük kevéssé könnyfacsaró élménnyé a hagymapucolást, vannak, akik már csírájában elfojtanák a problémát. Kifejlesztették a könnymentes vöröshagymát. 

Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Hagymák és illatok: Hagymaszeletelés okosan

Hagymaszeletelés közben azért könnyezünk, mert a hagymába vágva olyan illat- és aromaanyagok szabadulnak fel, amelyek szemünk nedves felületével reakcióba lépve irritációt okoznak. A Sunions névre keresztelt hagymafajta forgalmazója szerint az ő hagymájukban a tárolás során csökken a szemirritációt okozó anyagok mennyisége. A termék csak aztán kerülhet a boltokba, miután háromszori tesztelést követően garantálni tudják, hogy tényleg könnymentes. A cég szerint nem kell aggódnunk amiatt, hogy a hagymájuk netán kevésbé ízletes. Amellett, hogy nem csal könnyeket a szemünkbe, állítólag édesebb és finomabb is, mint a hagyományos fajták, ezért a gyártó nyersen fogyasztva is ajánlja.

Youtube.com

A könnymentes hagyma kifejlesztését csaknem három évtizedes kutatómunka előzte meg. Az USA-ban – Nevada, illetve Washington államokban – már a nyolcvanas évek óta keresztezik egymással a kevésbé irritáló aromákat tartalmazó egyedeket. A Sunions közleménye hangsúlyozza, hogy a hagymájuk nem genetikai módosításnak köszönhetően lett könnymentes. Erre feltételezhetően azért volt szükség, mivel a hagyma kifejlesztése a német Bayer gyógyszer- és vegyipari óriás egyik leányvállalatához köthető, ami éppen most készül felvásárolni a génkezelt vetőmagjai miatt hírhedté vált Monsanto nevű biotechnológiai vállalatot.

iheartsunions.com

A könnymentes hagyma októberben debütált a New Orleansben megrendezett Produce Marketing Association kongresszusán, ezért még némi időbe telik, míg az amerikai boltok polcaira kerül. Még kérdéses, hogy mikor jut el Európába.

Legfőbb forrás.