Hirdetés
Hirdetés

Öreg marha nem vén marha

SZERZŐ: DiningGuide
2016. június 23.
Új versenyző lépett be a steakmarhák piacára – mégpedig egy igen idős, baszk versenyző, aki a jelek szerint mégis lekörözi az eddig uralkodó fiatalokat. Az ő húsából készül a txuleta steak (ejtsd: csuleta), ami állítólag olyan finom, hogy van, aki az étteremből hazaérve nem is zuhanyozik le aznap este, hogy tovább érezze magán a hús illatát.
Hirdetés

A jó steakhez a marha nem lehet több háromévesnél, ez a baszk csoda viszont 8-18 évesen adja a legízletesebb húst. A színe ilyenkorra már majdnem gesztenyebarna, a szélén jellegzetes, világossárga zsírréteggel, szépen eloszló, szemcsés márványozottsága és összetett, hosszan megmaradó íze miatt vált ismertté. Mélységesen marhaízű marha. Eddig csak Baszkföldön szerették, de nemrég megjelent London jobb éttermeiben is, és az angol ínyencek megőrülnek érte. Legalább egykilós darabokban készítik el, a bristoli Levanterben például úgy tervezték, hogy maximum 25 szeletet szolgálnak fel vasárnaponként (ez egy 1,2 kg-s darabot jelent), de most már akkora rá az igény, hogy a tulajdonosok egy másik éttermében csütörtökön és pénteken is rendelhető.
A baszk csodamarha egyébként valójában nem is Baszkföldről származik, ott csak élete utolsó négy évét tölti. Európából hozzák oda, elsősorban Németországból és Lengyelországból, de egy másik változata, a Rubia Gallega Galíciából érkezik, és mire eléri a 18. évét, hatalmas, izmos állat lesz beőle. Vannak keresztezett fajták is, de mindegyiknek az a lényege, hogy 15-16 évig csak füvet eszik, teljes és boldog életet él – mindennek pedig csodálatosan pozitív hatása van a hús minőségére.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram