A francia croque monsieur portugál megfelelője ugyanis olyan dekadens módon bőséges, hogy az alapvetően konzervatív portugál közvélemény sokáig nem nézte jó szemmel, ha nők rendelték ki maguknak.
Olvasta már cikkünket a franciák klasszikus melegszendvicséről? Melegszendvics-arisztokraták: croque monsieur és croque madame
Francesinha, a nem is olyan kicsi francia hölgy
Bár manapság Portugáliában mindenfelé kóstolhatunk francesinhát a sarki étkezdéktől az elegánsabb éttermekig, az eredeti az északi nagyvárosból, Portóból származik. Az elsőséget a Regaleira nevű étterem vallja magáénak: a Franciaországból frissen visszatért Daniel David da Silva itt alkotta meg a receptet 1953-ban.
A nagy nőfaló hírében álló portugál odavolt az abban a korban különösen sikkesnek számító francia hölgyekért.
A történet szerint innen ered a szendvics neve, amely portugálul annyit tesz: kis francia hölgy. Da Silva a francia nők mellett legalább annyira rajongott a francia kávéházak slágeréért, a sajtos-besameles croque monsieur melegszendvicsért, amit egy francia útjáról hazatérve a portugál ízléshez közelebb álló alapanyagokból alkotott újjá.
Akárcsak a híres portugál krémes kosárka, a pastéis de nata esetében, az eredeti francesinha receptjét is titok övezi, azonban számtalan vendéglátóhely alkotta meg a maga verzióját. A francesinha mára külön intézménnyé nőtte ki magát Portóban, és egy városnéző túra sem érhet véget anélkül, hogy a látogatók kipróbálták volna a főfogásnak is beillő szendvicset.
Olvasta már cikkünket a portugálok "mennyei" süteményéről, a pastéis de Belémről?
Mitől maradunk ülve egy francesinha után?
Még maguk a portóiak is tisztában vannak azzal, hogy a francesinha-fogyasztást nem érdemes túlzásba vinni:
a bevett nézet szerint nem ajánlott havi kettőnél többet enni belőle.
A két szelet kenyér közé kétféle kolbász – általában érlelt linguiça, valamint sütnivaló chipolata – marhasteak vagy sült disznóhús, felvágott, valamint több réteg sajt kerül. A francia croque monsieur-vel ellentétben a szendvicset nem besamel mártás, hanem egy paradicsomos alapú, sörrel és piri-piri chilivel készülő szósz borítja. És a sornak még nincs vége: a szendvics tetejére ezek után olvasztott sajt, és gyakorta még tükörtojás is kerül, és előszeretettel tálalják sült krumplival. Egy pohár jéghideg, portói Super Bock márkájú sörrel az igazi.