A helyiek a saját kincsüknek tekintik, és ez látszik is rajta. Az Eileen’s Special Cheesecake tulajdonképpen nem akar más lenni, mint ami. Mondjuk az is épp elég, hiszen New York egyik, ha nem legjobb cheesecake lelőhelye, amely számos toplistán az előkelő első helyen szerepel. Az üzletet Eileen Avezzano alapította 1975-ben, és azóta ugyanazt a házi süteményt árulja SoHo-beli kicsiny üzletében. A sima cheesecake-től a csokoládésig gyakorlatilag mindenféle és fajta gyümölccsel készülnek a tortácskák, de van mogyorós, kávés vagy épp édesburgonyás változat is.

Mi egy klasszikus, ízesítés nélkülit, egy epreset és egy csokoládésat kóstolunk.

Már a “natúr” cheesecake kóstolásának pillanatában tudjuk és megállapítjuk, hogy ez valóban nem mindennapi darab. A hihetetlenül omlós, gazdagon vajas graham keksz “talapzat” ízeinek egyensúlya és texturája annyira kiemelkedő, hogy az embernek gondolkodás nélkül kedve támad végigkóstolni az összes verziót, pedig abból van bőven.

Aztán jön a lágy sajtkrém, amely elmondhatatlanul habos és könnyű, az állaga szinte szférikus… a krém harmonikus édessége tökéletes szimbiózist alkot a sajt ízével és enyhe citrusos savaival.

Az epres változat annyiban különbözik a ízesítetlen, natúr túrós süteménytől, hogy a tetejére egy kis eper coulis-ba egy szem friss epret ültetnek. Maga az “alapsütemény” annyira finom, hogy az eper édeskés savai az első pillanatban szinte semmit nem tesznek hozzá, de persze ez így mégsem igaz, eperrel készítve tökéletes sütemény lett ez is.

A csokoládés változat krémszerkezete olyan, mintha a tökéletes brownie szaftos, lágy texturája és mély csokoládé íze házasodott volna össze egy tökéletes sajttortával. És valószínűleg ez így is történt. Ez a sütemény túllép az eddig ismert cheesecake-ek műfaján, ez egy másik dimenzió.

FullSizeRender_1

Az amerikai léptékekkel mérve kicsi, kör alakú tortácskák ára kifejezetten borsos, némelyik a 20 USD-t is eléri. Önkéntelenül is az ugrik be, hogy az Onyx étterem emblematikus modern desszertje, a kiváló alapanyagokból készített Somlói 21. század ennél kevesebbe kerül, pedig – a műfaji különbségekből adódan – a két desszert nem említhető egy lapon.

Nagyon-nagyon jó, és atombiztos hír azonban, hogy zárás előtt néhány perccel a negyedére csökkentik az árakat.

IMG_2159