Ha Kölnben kaviárral kínálnak minket, legyünk résen. Farsangi eledel észak-rajna-vesztfáliai módra.

Ha február, akkor karnevál. Ha pedig karnevál, mindenki Velencére, esetleg Rióra asszociál. (Például mi is.) Pedig a világ minden táján karneváloznak ilyenkor, Németország legnagyobb farsangi ünnepére például Kölnben kerül sor, jövő csütörtökön kezdődik az egyhetes dínom-dánom.

A farsangi ételek az évszakhoz illőn jellemzően nehéz, zsíros falatok. Nyugat-Németországban, ha “kölni kaviár” szerepel a farsangi menüben, ne legyünk csalódottak, hogy nem a kis fekete vagy vörös színű gyöngyök kerülnek tányérra. A kölni kaviár valójában véres hurka, amit hagyományosan rozskenyérrel, hagymával, esetleg mustárral és ecetes uborkával kínálnak. A puha füstölt hurkába (ez a Flönz) bőven kerül szalonna, a zsíros falatokhoz pedig jóféle német lágersör dukál, amit a karneválozók gyakran akár már reggelihez is kikérnek a hurka mellé.

 

A kölni kaviár ma már afféle kötelező kóstolnivaló Észak-Rajna-Vesztfáliában, de eredetileg a szegény ember eledelének számított. A véres hurka népszerűsége mindig megnőtt az ínséges időkben, hiszen úgy tudtak húsos fogást tenni az asztalra, hogy csak feleannyi színhúst kellett felhasználni, mintha egy sültet tálaltak volna, a zsírnak köszönhetően pedig igen tápláló, laktató eledel is volt. Még farsangi dalba is foglalták, amelyben a véres hurkát, Köln városát és annak szép lányait együtt méltatják.