Hirdetés
Hirdetés

Nem könnyű, de érdemes megjegyezni: Spillion fagyizó

2017. május 27.
A Spillion fagyizó nevét eddig pontosan annyiszor felejtettük el, ahányszor próbáltuk megjegyezni. Pedig érdemes betanulni, a valamilyen ételintoleranciával élőknek és a vegán étrendet követőknek különösen. A megszokott fagyizók egy-két megtűrt "mentes" variációja helyett végre ők is tobzódhatnak egy kicsit. Valahol őrület, hogy manapság egy szimpla fagyirendelés során efféle szavak hangozhatnak el, mint eritrit és szukralóz. Nagyon guszta. Sokaknak […]
Hirdetés

A Spillion fagyizó nevét eddig pontosan annyiszor felejtettük el, ahányszor próbáltuk megjegyezni. Pedig érdemes betanulni, a valamilyen ételintoleranciával élőknek és a vegán étrendet követőknek különösen. A megszokott fagyizók egy-két megtűrt "mentes" variációja helyett végre ők is tobzódhatnak egy kicsit.
Valahol őrület, hogy manapság egy szimpla fagyirendelés során efféle szavak hangozhatnak el, mint eritrit és szukralóz. Nagyon guszta. Sokaknak viszont éppen e szavak hallatán derül fel az arca, hiszen végre a különböző speciális étrendet követők is válogathatnak a jóféle kézműves fagyik közül.

Avokadófagyi: csak a színe halovány, az íze nem


Ottjártunkkor 15-féle ízt kínáltak, alapvetően az összes fagyi tej-, tejtermék-, tojás- és gluténmentes. A szortiment nagyobbik fele cukorral készült, kevesebb, mint a fele cukormentes is volt a többi mentesség mellé, ez utóbbiakkal az inzulinrezinsztenseknek és a paleolit diétát követőknek, no meg a fogyókúrázóknak kedvezve. Édesítésként stevia, eritrit és szukralóz keverékét teszik bele, vagyis a vércukorszintet alacsonyan tartó édesítőket. (Számos helyen az egészségesnek mondott fagyikban fruktózt használnak, ami egy totális félreértése a cukorhelyettesítésnek, éppenhogy kerülendő, ha a vércukoringadozást szeretnénk elkerülni.)
De mi ez a kortárs dolog?
Emlékszünk arra az időszakra, amikor menőnek tűnt kortársozni. Aztán viszonylag gyorsan menő lett gúnyolódni ezen. A Spillion tulajdonosai most, 2017-ben olyannyira nem ijedtek meg a kortárs szótól, hogy a fagyizó nevébe is beemelték: az emeletre tervezett kis művészeti galériára utalnak vele. És még másra is.
Az ország valószínűleg egyetlen fagyizója ÉS kiállítótere lesz a Nagymező utcai boltocska, amelynek a galériarésze még nem készült el, és egyelőre lent is kissé kopár. Jól látható, hogy nagyon meg akartak nyitni, de közel sincsen még befejezve a helyiség. A kortársságot pedig nem csak a minigalériára értik, hanem a fent említett korunk betegségeire (és trendjeire) is, miszerint manapság már lassan az a bámulatos, ha valaki nem zár ki ezt-azt az étrendjéből.
"Figyelembe vesszük a korszak igényeit (...), de ha 10 év múlva mások lesznek az igények, azokra is fogunk hozni finom és csúcsminőségű megoldásokat" – hangzik az öndefiníciójuk.
Ötletes: spill
Na ez kifejezetten tetszett nekünk. Minden héten ajánlanak egy úgynevezett spillt. Ez két fagyi keverékéből álló dupla adag, ami mennyiségben két adagnak felel meg, de egy kis árkedvezménnyel buzdítanak a választására. A koncepció lényege pedig az, hogy egy jól ismert, közönöségkedvenc ízt párosítanak egy szokatlanabb kreációval, arra buzdítva ezzel, hogy kilépjünk a már bevált kedvenceink köréből, és próbálgassunk új ízeket is. A vaníliához például rózsát társítottak. Ügyes!

Spillion Facebook


Kóstoltunk is becsülettel. A szorbék tényleg nagyon gyümölcsösek, egy tégely fagylaltba 1,5-2 kiló gyümölcs kerül. Dicséretes a friss bazsalikom és menta üdesége egy-két ízben, apropó, a bazsalikomos citrom olyan citromos, hogy annál már csak a citrom citromosabb, ha magában esszzük. Igazi nyári frissítő. Intenzíven gyümölcsösek, olyan nagyon igaziak. A tökmagos karamell is egy jól sikerült tétel, a karamell nem gejl.
Felfedeztünk kevésbé eltalált ízt is, a Nutella például nem hozta a klasszikus Nutella-ízt, ebben bizony verhetetlen a Fragola. Illetve a kókuszost túl sziruposnak éreztük, ez öreg hiba a kókuszos édességek készítésénél, viszont nagyon jó pont, hogy az édesítővel készült fagyiknak semmilyen mellékízük nincsen. A paleós tejcsoki tej, tejszín és növényi tejszín használata nélkül is jól sikerült darab.

Mangófagyi – Spillion Facebook


Amikor megláttuk a pár napja megnyitott fagyizó címét, rögtön az ugrott be, hogy na, a fragolások biztosan tapsikolnak örömükben, hogy új kézműves fagyizó nyílt a Nagymező utcában. Az ős-Fragola (ez volt a legelső üzletük) a Nagymező utca 7-es szám alatt működik – csekkoltuk, továbbra is tömött sorokkal. A Spillion viszont arrébb, az Andrássy út túloldalán nyílt meg, a (szintén kiváló) Kiskovász Pékség szomszédságában, tehát több sarokkal arrébb vannak egymástól. Körülbelül ilyen távolságban van az Andrássy úti Hisztéria Crémeria is, létrejött tehát egy igen vonzó fagylaltháromszög a bulinegyedben.
Kedvencünk volt: egyértelműen az avokádófagylalt. A guacamoléhoz szokott ízlelés után meglepetés az édes avakadóíz. Nagyon jól működik ez a zöldség (gyümölcs!) a "másik oldalon" is. Kifejezetten krémes, finom, ami nagy szó tej használata nélkül úgy, hogy magtej sem került bele.
Kiknek ajánljuk? Vegánok, paleósok, inzulinrezisztensek, cukorbetegek és meg egészségmániások, ide jöjjenek. Továbbá a kutyáik is, ugyanis hangsúlyozottan kutyabarát hely.
Kiknek nem ajánjuk? A nagyon tejes-tejszínes krémfagyik rajongóinak talán nem a legjobb választás.
Árak: Egy íz 320 forintba került. A fent leírt "heti spill" (két íz keveréke) 600 forint. Egy kenet 5 dkg-os. Elképzelhető, hogy a közeljövőben változtatni fognak az áron, egyelőre kicsit tesztüzemmódban működnek.
Teszt időpontja: 2017. május. 27. délután
Spillion Csepelen (XXI., Karácsony Sándor u. 10/a) és a belvárosban, a Nagymező u. 36. alatt működik.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram