Ha azt gondolnánk, hogy a szívószálkérdés súlytalan dolog, csak egyetlen adatba gondoljunk bele. Becslések szerint csak az USA-ban naponta (!) ötszázmillió szívószálat használnak és dobnak el. Ez a mennyiség – egymás után rakva a szívószálakat – két és félszer érné körbe a Földet.

A nap mint nap kitermelt ezerféle szemét közül az utóbbi időben az egyszer használatos műanyagszívószálak egyre nagyobb figyelmet kapnak. Több külföldi és hazai szívószálmentességet hirdető felhívással is találkozhattunk már.

A Felelős Gasztrohős például most augusztusra hirdetett szívószálmentes hónapot. A kezdeményezés lényege, hogy rájöjjünk, kedvenc italunk szívószál nélkül is ugyanolyan finom.

purelynaturalnz / Instagram

Különösen egy interneten keringő, szívszorító videó óta érdeklődnek többen a téma iránt. Ott egy szerencsétlenül járt tengeri teknős orrából kellett egy beszorult szívószálat eltávolítani. A nehezen újrahasznosítható, lassan lebomló műanyag szívószál rövid használati ideje után jóval több gondot okoz, mint gondolnánk. Kétségtelen, hogy a szívószál nem az emberiség legégetőbb problémája, de egy a sok közül.

Esetleg a jövőben le kell mondanunk a szívószál nyújtotta örömökről? Korántsem, főleg ha az eldobható műanyagverzió helyett tartósabb vagy fenntarthatóbb anyagból készült változatot választunk. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak!

buluhlove / Instagram

Szalma után szabadon

Elég kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a természetben keressük a műanyagszívószál alternatíváját, akárcsak elődeink. Ahogyan az angol ’straw’ vagy a német ’Strohhalm’ szavakból még jól látszik, korábban nemes egyszerűséggel szalmaszálat használtak szívószálként. Földrajzi elhelyezkedéstől, illetve ízléstől függően választhatunk bambuszból készült verziót is.

aardvarkstraws / Instagram

Egy félmegoldás: a papír

Az ötvenes évek Amerikájában egy habos milkshake elfogyasztása még elképzelhetetlen lett volna egy csíkos papírszívószál nélkül. Bár a papírból készült szívószálat a hatvanas évektől teljesen kiszorította a műanyag, manapság – a fotogén ételek, italok bűvöletében élve – mintha újból a reneszánszát élné. A papír szívószál kétségkívül sikkes megoldás, és jóval könnyebben lebomlik, mint a műanyag változat. Pontosabban, néha túlságosan is könnyen. Mielőtt az italunkat elfogyasztottuk volna.

simplystraws / Instagram

A fém és az üveg

Ha a stílus, a tartósság és a fenntarthatóság egyaránt fontos számunkra, válasszunk rozsdamentes acélból vagy üvegből készült szívószálat. Ezek a hosszú életű szívószálak könnyedén tisztíthatóak: vízsugár alá tartva, a hozzájuk járó vékony kefével, illetve mosogatógépben egyaránt. A fém változatot táskánkban akár magunkkal is vihetjük.

coolstuffgadgets / Instagram