Hirdetés
Hirdetés

Naspolyában nassoltunk - Fokozni a fokozhatatlant

SZERZŐ: Tacskó Muki
2015. május 3.
Nyersvegán cukrászdák közül az első első: Naspolya Nassolda.
Hirdetés

Nyersvegán cukrászdák közül az első első: Naspolya Nassolda.

Fejkapkodás

Vegán fronton évek óta országos fronthatás van, az ember csak kapkodja szédülő fejét. Szerencsére azonban ez a fronthatás fokozatos enyhülést hoz a budapesti reformevők életébe. Pár éve megabréking volt az első vegán, azaz semmilyen állati eredetű alapanyagot (tényleg? tejet se? ne már!) nem használó éttermek megnyitása, a meglepetés fokozásaként pedig elindultak az első vegán cukrászdák is. Megugorhatatlannak tűnő fejleményként nemsokára az első nyersvegán étkezdék is kisarjadtak a földből. E fejleményeket mi is percről-percre követtük.
A tavaly decemberben nyílt Naspolya Nassolda még ezekre a trendekre is rádob egy lapát karobbal. A helyszínen Bárányos Réka tulajdonossal beszélgettünk.

Nyers, élő, paleo, vegán, rawsome – A címkézés ártalmasságáról

A bulinegyedezni induló Király utca turisták tömege még idelátszik, de az ember nem bukik fel a romkocsmák kitelepült sáncain, az érdeklődőbbek azonban könnyen idetalálhatnak. Ebből a szempontból is tökéletes választás a VI. kerületi Káldy Gyula utca, ahova a Nassolda letelepedett. A cukrászda kirakata egyelőre nem jelzi a hely különlegességét, egyedül talán a „rawsome” (nyers) felirat ad támpontot az erre sétálóknak.


- Nem szerettünk volna a címkézés csapdájába beleesni, amikor a Nasolyát létrehoztuk. Azt szeretnénk, ha bárki, aki valamilyen finomságot szeretne enni, nassolni, vagy akár egy jó kávét meginni, térjen be hozzánk, a követett étrendtől, életmódtól függetlenül. Természetesen ettől függetlenül elmondható, hogy kínálatunk megfelel a nyersvegán, illetve a paleo étrend elveinek is – meséli el Bárányos Réka, aki évek óta maga is vegetáriánus illetve a nyers étkezés nagy rajongója.
Miközben elsőként fügekrémes körtés pitét kóstolok mandulatejes lattéval, Réka elmondja azt is, hogy ételeik nem csupán nyersek, hanem olyan eljárásokat is használnak, amelyek segítségével a tápanyagok a szervezet számára jobban hasznosíthatókká, az ételek pedig ezáltal „élőkké” válnak. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy a lattémba is kerülő mandulatej elkészítésekor a magvakat felhasználás előtt beáztatják, hogy enzimgátló tartalmuk elbomoljon (ezek védik a magot attól, hogy idő előtt kicsírázzon) és így értékes, éltető tápanyagaik felszabadulnak, fokozva az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását. További ilyen kímélő, az ételek beltartalmi értékét megőrző, az ízélményt ugyanakkor fokozó konyhatechnológiai eljárás - és a nyers étkezés egyik alapelve - a maximum 42 Celsius-fokon történő aszalás, amivel a Naspolyában a sós növényi chipseket, krékereket készítik. Ilyen eljárással készült termékük a népszerű „Kell! chips” is, amely fodros kel aszalásával készül és többek között chilis, édes-savanyú és "sajtos" (a sörélesztőpehelynek köszönhetően a megtévesztésig sajtra emlékeztető) ízesítésben kapható.

Minőségi vasárnap

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs


Második fogásként sós-karamellás cupcake-et kóstolok, amelyben a karamellaízről a Naspolya elveinek megfelelően cukor helyett egy gyümölcs, a datolya gondoskodik. Az élmény magáért beszél, de kellemetlen kérdéseket is fel kell tegyek Rékának termékeik árával kapcsolatban: egy szelet torta ugyanis 580-940 forint között mozog, tehát a „menjen a család vasárnap cukrászdába sütizni” terv sok ezresbe fájhat. Réka a felvetésemre elmondja: - Az áraink a környékbeli helyek szintjén vannak, és nálunk még csak nem is a csillogó dizájnt kell megfizetni: az itthon termő alapanyagainkat nem a nagybani piacról és nagykerekből, hanem közvetlenül a termelőktől szerezzük be, külön gondot fordítva az adott áru minőségére. Amiből csak tudunk, bio minősítésűt vásárolunk, illetve sok olyan különleges hozzávalót használunk, amelyek nem tömegtermékek lévén eleve magasabb áron szerezhetők be.
fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs


A nyersvegán íz-hullámvasúton újabb kanyar következik a zöldteás matcha-tortával, de sajnos ebbe sem feledkezhetek bele teljesen, mivel Réka máris további terveikről mesél: - Szeretnénk a közeljövőben reggeliző hely is lenni, ennek keretében különféle "wrap"-eket is tervezünk bevezetni a kínálatunkba, természetesen csupa zöldség alapanyagból, hús-, tojás-, liszt- és tejtermékmentesen.
A beszélgetés végén Réka homoktövis-itallal kínál, ezt szürcsölgetve csodálom meg a fehérre festett, dizájnos raklap-bútorokat és ha nem lennék szégyenlős, akkor a hely büszkeségét, a farönk hintát is kipróbálnám. Ennek hiányában is elégedetten tudom megállapítani, hogy a Naspolya Nassolda minden, saját maga által támasztott elvárásnak megfelel: fantasztikus, különleges ízeivel megadja a cukrászda-élményt, ugyanakkor a nyers, élő édességek elfogyasztása után az ember nem nehezül el, hanem energikusan szökell haza. Aki nem hiszi, járjon utána.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram