Hirdetés
Hirdetés

Egy díjnyertes magyar granolát kóstoltunk: Viblance

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 15.
Mindenki képzeljen el egy jól sikerült házi müzlit, amit azután addig forgatnak meg minden földi jóban, az agavésziruptól az olívaolajon át a mogyoróig, míg sütőbe nem kerül. Az eredmény egy hihetetlenül ízletes, roppanós, elvileg reggeli étel – gyakorlatilag bármikor lehet alkalmat találni a falatozására. Mennyit hallottuk a 90-es években, hogy müzlit kell enni reggelire párizsis […]
Hirdetés

Mindenki képzeljen el egy jól sikerült házi müzlit, amit azután addig forgatnak meg minden földi jóban, az agavésziruptól az olívaolajon át a mogyoróig, míg sütőbe nem kerül. Az eredmény egy hihetetlenül ízletes, roppanós, elvileg reggeli étel – gyakorlatilag bármikor lehet alkalmat találni a falatozására.
Mennyit hallottuk a 90-es években, hogy müzlit kell enni reggelire párizsis zsömle helyett, mert az az egészséges, nem igaz? Aztán ahogy telik az idő, sorra húzzák le a keresztvizet az egykor szuperegészségesnek kikiáltott ételekről, amelyek egyszercsak ellenséggé válnak. A boltok polcain sorakozó kommersz müzlik pont így jártak. Érdemes elolvasni a címkéjüket: cukrok, szirupok, térfogatnövelők, állományjavítók, E-betűsök hada, na és az újabban mumusnak kikiáltott búza is egyre többeket tart távol tőlük.

A granolát szokás "az egészséges müzlinek" is nevezni – nem is alaptalanul. Elkészíthető finomított cukor nélkül (hiszen annyi izgalmas édesítővariáns áll rendelkezésre!), sőt gluténmentesen is. Az eredmény egy tápláló, vitamindús, "jó", azaz összetett szénhidrátokat tartalmazó étel, aminek egy picit sem kell unalmas, jellegtelen ízűnek lennie. Miért is kellene? Remekül illenek hozzá a fűszerek a vaníliától a fahéjig, és sok olyan összetevővel lehet feldobni, amelyek különlegessé teszik. Ilyen a quinoa, a kókuszpehely, a pekándió, bármilyen aszalt gyümölcs, pehely, csokoládétöret...

Viblance készítői is ebben gondolkodnak: a granolájuk zabpehely alapú, az egyikben quinoa is kerül. Édesítésként természetes szirupokat használnak: juhar- és agavészirupot, valamint almasűrítményt. A granoláik ízvilága hangsúlyozottan fűszeresek, elsőre pedig talán különös ötletnek tűnhet, hogy még egy kis olívaolaj is kerül bele, de nagyon teljes vele az ízélmény.
A megsütött granola magas arányban tartalmaz magvakat, így roppanós, és persze tele van esszenciális olajokkal, vitaminokkal – összességében egy igazi, "tiszta energiát" adó étkezésnek felel meg. Az pedig ízlés dolga, hogy tehéntejjel, joghurttal, kefírrel vagy valamilyen magtejjel öntjük fel. Ha egyáltalán felöntjük.
Még egy éves sincs a kis budai üzem, de úgy döntöttek, hogy benevezik a termékeiket a brit székhelyű Great Taste Awards versenyre. A kóstolás vakteszttel zajlik, és mintegy 500 zsűritag végzi szerte a világból. A granolák közül a pekándiós-quinoás két csillagot érdemelt ki az 1-2-3 csillagos rendszerben. (És ezen a ponton el kell mondanunk, hogy a magyar Chocome idén első hazaiként 3 csillagot szerzett!) A Viblance granolákat közel negyven helyen, elsősorban bioboltokban, delikátüzletekben és termelői piacokon lehet beszerezni. Csak bírja a műhely!
Mi magunk is végigkóstoltuk a Viblance granoláit, amelyek önmagukban is annyira ízletesek, hogy egészséges nassolnivalóként is remek ropogtatnivaló, de most a zsűri szabatos véleménye következik.

Idézetek az idei Great Taste Awards zsűrivéleményeiből:

“Egy kifejezetten vonzó, aranybarna granola ideális darabossággal és szép nagy diókkal, magvakkal. A zsűrinek kiemelten tetszik a pirított zabpehely íze és ropogós állaga. Tejjel fogyasztva mégjobban átjön az enyhén édes íz. Remek termék akár önmagában, joghurttal, jégkrémmel és reggelire is.”

“Kimondottan kellemes szín, kiválóan ropogós állag és a magvak, diófélék és zabpehely jól eltalált aránya jellemzi. Önmagában szárazon és folyadékokkal is jól működik, micsoda kiváló termék!”

“Megjelenését tekintve egybesült darabokból áll, ami egy feldarabolt flapjackre emlékeztet, és a mi teáskanalainkkal nem is olyan egyszerű megenni. Remek benne a tökmag, pekándió, kókusz, napraforgómag és a quinoa összhatása. Nagyon ízletes, teljesértékű granola kiváló összetevőkből."
Képek forrása: Viblance weboldal és Facebook-oldal.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram