Hirdetés
Hirdetés

Mit mivel? A legjobb étel és tea párosítások

SZERZŐ: Lami Juli
2017. július 4.
Fine dining éttermekben egyre gyakrabban lehet azzal találkozni, hogy a séfek és sommelier-k bizonyos fogások mellé teát ajánlanak. Ez elsőre talán furcsának tűnhet, pedig a teának nagyon érdekes karakterjegyei tudnak lenni, és közülük több fajta is tannint tartalmaz, ami ugyebár a borban és a csokoládéban is megtalálható. Az étel-tea párosítások talán nem olyan kézenfekvőek, a […]
Hirdetés

Fine dining éttermekben egyre gyakrabban lehet azzal találkozni, hogy a séfek és sommelier-k bizonyos fogások mellé teát ajánlanak. Ez elsőre talán furcsának tűnhet, pedig a teának nagyon érdekes karakterjegyei tudnak lenni, és közülük több fajta is tannint tartalmaz, ami ugyebár a borban és a csokoládéban is megtalálható. Az étel-tea párosítások talán nem olyan kézenfekvőek, a Serenitea azonban összegyűjtötte a legütősebb duókat.
Fehér tea
A fehér teának nagyon lágy, selymes íze van. Nem érdemes hozzá túl erőteljes ízű ételt választani, mert az elnyomja a tea finom aromáját és természetes édességét. Nagyon illik az egyszerű zöldsalátákhoz, a visszafogottan fűszerezett tengeri halakhoz, a basmati rizshez és az uborkához.
Zöld tea
A zöld teának finom, zöldséges íze van, ezért nagyon jól megy a közepesen fűszerezett tengeri halakhoz és a csirkéhez. Fontos viszont nem elfelejteni, hogy a zöld teának három fő ízprofilja van: a zöldséges, a füstös és a gyümölcsös. A zöldséges füves ízéhez a tengeri ételek mennek legjobban. A füstös már egy jóval erősebb íz, ehhez jól illik a sült pulyka és a sült csirke is. Viszont az édességek, a péksütemények és a tengeri herkentyűk nem a legjobbak mellé. A gyümölcsös típusnak a csirke, a szendvicsek, a gyümölcssaláta, a sós péksütemények és a kenyérfélék állnak a legjobban.
Oolong tea
Az oolong tea összetett aromájához nagyon sokféle étel passzol. A "light" oolong teához azok az ételek illenek a leginkább, amelyek egyszerre édesek és sósak, a "dark" viszont az erőteljesebb húsokat, sülteket és a füstölt lazacot vonzza.
Fekete tea
Minden tea közül ennek a legerősebb az aromája, és a legjobb, ha olyan ételekkel fogyasztjuk, amelyek szintén intenzív ízvilággal bírnak. A gyümölcsös fekete teák az édességgel alkotnak nagyon jó párt, a föstös típus a vörös húsokkal és a tejcsokoládéval kiváló.
Earl Grey
Az earl grey citrusos jellegének köszönhetően kihozza az édesebb ízt a savanykásabb desszertekből. Éppezért a legjobb, ha citromos tortákkal és süteményekkel, vagy étcsokoládéval fogyasztjuk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram