“Ideális arra, hogy lecsendesítsék vele a gyerekeket” – állapítja meg az ázsiai lány a szilvás gombócunkról, egy másik kóstoló a Game of Thrones karaktereihez hasonlítja az ételneveinket. A Buzzfeed karácsonykor felkerült videójában külföldiekkel kóstoltatnak hagyományos magyar ételeket, és a hungry-Hungary poént sem úszhattuk meg.

A Matador Network saját bevallása szerint gyorsételen felnőtt, amerikai írója szerint mi nagyon komolyan vesszük az étkezéseket, nálunk az étel egyfajta vallás, nem csak úgy bekapunk valamit. Így legyen!

A madár teje és mákos ázott kenyér

Saját élményünk, hogy a madártejet, mint olyat, igen nehezen dolgozzák fel a külföldiek. Természetesen nem a gyomruk, hanem elsősorban a szemük: aki nincs ugyanis hozzászokva a sárga lé tetején úszó fehér tojáshabszigetek látványához, nem biztos, hogy rögtön megjön hozzá az étvágya. Azzal csak tetézhetjük a bizalmatlanságot, ha megpróbáljuk “birdmilk”-ként eladni kedvelt desszertünket.

Pontosan így járhatunk a jó kis mákos gubánkkal is. Nekünk teljesen természetes, hogy egy kenyérfélét – a kifli sem egyértelmű a legtöbb külföldinek – áztatunk tejbe, cukrozzuk, mákozzuk, aztán még sodóval is leöntjük. A külföldiek nagy eséllyel fogják gyanúsnak találni ezt az ételt, amit egyébként tényleg nehéz ízlésesen tálalni.

Előkerül élet is, halál is: pálinka

“Az élet vize.” “Ki fog nyírni!” – hangoznak a szélsőséges ajánlások a pálinkáról. És hát valljuk be, olykor még rajtunk is kifog becses hungarikumunk. Bennfentes külföldiek persze nem csak a fesztiválok és romkocsmák 4 centeseit kóstolták, hanem átestek a tűzkeresztségen a műanyagpalackos házi pálesszel is. Törzsi beavatás magyar módra.

Íme tehát, a BuzzFeed videója, amelyet egy hét alatt több mint 860 ezren (!!!)  láttak. Vicces fejek, bájos próbálkozások az ételnevek kiejtésére, hatalmas ováció a tejföl láttán, és csalódások, hogy a gombócok nem csokit, hanem szilvát rejtenek. Nagyon aranyos.