Hirdetés
Hirdetés

Minden, amit tudni lehet a hazai májusi európai Bocuse döntőről

SZERZŐ: DiningGuide
2015. december 10.
A magyarországi Bocuse d’Or Akadémia már javában készül a jövő májusi európai döntőre. Hamvas Zoltántól, az akadémia elnökétől ma a Boscolo Hotel Puccini termében tartott zártkörű tájékoztatón az alábbi információkat hallhattuk: az egyik legégetőbb kérdés a fiatal tanoncok kiválasztása, akiket majd a csapatok mellé fognak rendelni. Ugyanis a szakmai tudáson kívül nagyon fontos, hogy nyelvet […]
Hirdetés

A magyarországi Bocuse d’Or Akadémia már javában készül a jövő májusi európai döntőre.
Hamvas Zoltántól, az akadémia elnökétől ma a Boscolo Hotel Puccini termében tartott zártkörű tájékoztatón az alábbi információkat hallhattuk:

  • az egyik legégetőbb kérdés a fiatal tanoncok kiválasztása, akiket majd a csapatok mellé fognak rendelni. Ugyanis a szakmai tudáson kívül nagyon fontos, hogy nyelvet is beszéljenek a jövő nemzedékének szakemberei.
  • ugyanilyen lényegesnek ítéli meg a tányérokat bemutató séfek kiválasztását, ahol azonban könnyebb helyzetben vannak. Igaz, míg Lyonban általában 2 Michelin-csillagos séfek végzik a versenyen ezt a munkát, amit még itthon nehéz reprodukálni, azért vannak kiemelkedően jó szakemberek a témában.
  • példaértékűnek tekinthető a verseny életében, hogy a szervező ország egyszerre két alapanyaggal vehet részt a megmérettetésen. Az akadémia már tudja mik is lesznek azok, de december 15-ig még nem hozzák nyilvánosságra.
  • az előkészületeken túl, a program forgatókönyve is már nagy részt összeállt. 2016. május 9-én legkésőbb 14 óráig megérkeznek a vendégek, akiket az EXPO Hotelben és a Sofitel Budapest Chain Bridgeben szállásolnak el. Majd 16 órakor elindul a hivatalos program.
  • 10-én reggel 8 órakor pedig kezdetét veszi a verseny, az első körben résztvevő csapatok kezdenek el főzni (a csapatok főzési napja 2016. februárban kerül kisorsolásra). Erre az időpontra már vélhetően megtelik a lelátó, ahol 1500-2000 ember tud helyet foglalni, hiszen a hír már elérkezett Magyarországra, hogy pl. a norvégok külön charter járatot indítanak hazánkba a rendezvény idején.
  • a záró gálavacsorára az Oroszlános Udvarban kerül sor, ahol éppúgy, ahogy a verseny teljes ideje alatt, a magyar termékeken lesz a hangsúly. A köszöntő mangalica, bárány, füstölt kecsege és magyar kaviár lesz, amit magyar borok fognak kísérni.
  • de nem csak a gálavacsorán, hanem az egész rendezvénysorozat alatt fontos hangsúlyt kapnak a magyar borok. A rendezvény stratégiai partnere a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség), így minden társétterem képviselni fogja magát a saját régióját bemutató étellel, valamint szintén a régióból választott borral.
  • mivel a Bocuse d’Or európai döntője egybeesik a Gourmet Fesztivállal, a verseny zárásaként – ami egy időben lesz a fesztivál első napjával – a magyar szervezők megvendégelik a verseny résztvevőit a fesztiválon egy nagyszabású reggelivel.
  • viszont erre az időszakra nem csak az EXPO és az akadémia készül teljes erőbedobással, hanem a főváros is éppúgy, ahogy az egész ország. A biztonsági intézkedéseket megtették a repülőtéren lévő taxik ellenőrzésétől a kirándulási lehetőségekig. Akik néhány napra érkeznek, éppúgy találnak maguknak Magyarországot bemutató programot a fővárosban és vidéken egyaránt, mint azok, akik egy hétre jönnek.
  • májusig viszont még rengeteg feladat áll a séfek előtt. December 13-a sorsdöntő nap lesz annak a 11 versenyzőnek, akiknek a pályamunkáját a zsűri méltónak találta arra, hogy részt vegyenek a selejtező elődöntőjében, s bekerüljenek annak az 5-6 helynek a valamelyikébe, ahonnan már egyenes út vezet – persze a február 18-ai hazai döntő után - a döntőbe, ahol képviselhetik hazánkat. A selejtezőre bárki ellátogathat a Metro GasztroAkadémiára, s megnézheti, mit és hogyan készítenek a szakácsok a négy kötelező elem felhasználásával, ami nem mást, mint a tokhal, szarvasborjú gerinc, sütőtök és kápia paprika.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram