Vannak éttermi értékelési rendszerek, amelyeket mindenki ismer. Na jó, egy ilyen van: a Michelin Guide, de persze ezzel kapcsolatban is sok a tévhit. És vannak további irányadó díjak és kalauzok, amelyek segítenek eligazodni egy nemzet vagy az egész világ éttermeiben. Sorozatunkban ezeket az értékelési rendszereket mutatjuk be, elmagyarázzuk, melyik mit jelent, kik kaphatják meg, mennyit érnek, és valójában mi a jelentése ezeknek a sokszor legendás díjaknak. Először az Amerikában csak a kulináris Oscarként emlegetett James Beard-díjat járjuk körül.

Ki áll a díj mögött? Nem más, mint a James Beard Alapítvány, egy New York-i székhelyű non-profit szervezet, amely elsősorban ösztöndíjakkal és vendégséfek által adott vacsorák szervezésével foglalkozik. Ezek mellett minden évben hatalmas ceremóniát tart, amelyen az amerikai vendéglátóipart és az ezzel foglalkozó médiumokat díjazza. A díj 1990 óta létezik.

James Beard, séf

Hogyan választják ki a győzteseket? 567 zsűritag van, akik online adják le voksukat. Közülük 300-an olyanok, akik korábban már díjazottak voltak, 250-en regionális “ügynökök”, 17-en pedig a Senior Bizottság tagjai.

Hányan kaphatják meg a díjat? Van 11 országos kategória, például legjobb új étterem, feltörekvő séf, kiváló cukrász, kiváló étteremtulajdonos és kiváló étterem. Ebben az óriási országban létezik külön “helyi” legjobb séf díj New Yorkban, a Nagy Tavaknál, a Közép-Atlanti részen, Közép-Nyugaton, Észek-Keleten, Dél-Keleten és Nyugaton. Általában minden kategóriában öt jelölt van, és egy nyertes.

Melyek a díj földrajzi határai? Minden étterem érintett, amely az Egyesült Államok területén található. Amelyek azonban nem ott vannak, de mondjuk amerikai a tulajdonosa, szóba se jöhetnek.

Milyen típusú éttermek kerülhetnek a díjazottak közé? Nincs “műfaji” megkötés. A győztesek között nagy számban szerepelnek európai hagyományokra építkező helyek, de az amerikai klasszikusok is helyet kapnak. Tavaly például Daniela Soto-Innes kapta a feltörekvő séfnek járó elismerést, egy mexikói étteremben nyújtott teljesítményéért. Szintén tavaly a legjobb új étteremnek járó díjat a Shaya söpörhette be, amely közel-keleti hagyományokra épít, de 2013-ban Danny Bowien lett a feltörekvő séf a Mission Chinese nevű kínai étteremből.

Mik a rendszer sajátosságai? Ami a legjobb séfnek járó díjat illeti, a Beards régiókban gondolkozik, nem nagyvárosokban. Nincs olyan, hogy San Francisco vagy Los Angeles legjobb séfje, csak olyan, hogy California, Nevada és Hawaii legjobbja. Egyedül New York a kivétel, neki van saját díjazottja (2016-ban Jonathan Waxman érdemelte ki a díjat, aki érdekes módon abban az évben élete legrosszabb kritikáit kapta a sajtóban).

Ez a rendszer nem feltétlen a legjobb, és nemcsak azért, mert kivételezik New Yorkkal, hanem mert a térségekben való gondolkodás azt eredményezi, hogy a győztesek általában a nagyvárosokból kerülnek ki, a kisebb helyek pedig esélytelenek maradnak.

Talán jobb lenne, ha külön díjaznák a legjobb dallasi, austini és houstoni séfet, ahelyett, hogy Texast egybeveszik Arizonával, Coloradóval, Oklahomával, Új-Mexikóval és Utah-val. És bár a Beards jóval nagyobb hangsúlyt fektet a nőkre, mint a World’s 50 Best (igaz, a Worlds’s 50 Bestnél mindenki nagyobb hangsúlyt fektet a nőkre), azért így is van még mit fejlődni. 2011 óta a nők átlagosan 8-11 jelölést kaptak, a díjat viszont maximum 2-3 kiemelkedő női szakember viheti haza évente.

Lehet csalni? Nagyon szigorúak a szabályok.

A zsűritagok sehol sem fogadhatnak el ingyen ételt, sőt, olyan helyre sem szavazhatnak, ahol valaha az életben ingyen ettek valamit.

A zsűri tagjai őrzik az anonimitásukat, de az a bizonyos 17 bizottsági tag nem titkos, az ő nevük szerepel a Beards weboldalán.

Használható a díjazottak listája utazáshoz? Nem igazán. Ez nem olyan guide, mint a Michelin, ami átlátható, és eladja magát. A díjazásnak olyan szigorú (és furcsa) kritériumai vannak, hogy igazából nem teszik hasznos kiadvánnyá a listát. Például ha egy séf tavaly nyert, akkor idén nem nyerhet. De a kiadványt évente kiadják…

A 2017-es díjazottak listája ITT található.

Forrás: eater.com