Túlterheltség, stressz, önromboló menekülési módok a mindennapos feszültségből – egy friss felmérés eredményei Londonból.

Egy Angliában végzett, friss felmérés szerint a megkérdezett szakácsok több, mint kétharmada gondolja úgy, hogy a túl hosszú munkaidő és az állandó stressz jelentős negatívkihatással van a mentális és fizikális állapotukra.

A kutatásban 269 londoni szakács vett részt. Az anonim nyilatkozók 44%-ának 48 és 60 óra között alakul a heti munkaóráinak száma, 14%-uknak pedig 60 óra felett.

A séfek 69%-a érzi úgy, hogy a hosszú munkaidő árt az egészségének, és még ennél is több, 79%-uk állította, hogy a fáradtság miatt érte már őket baleset, vagy váltak munkaképtelenné. A megkérdezett szakácsok fele nyilatkozott úgy, hogy esett már depresszióba a túl sok munka miatt.

A szakácsok 29%-a vallotta be: megesik, hogy alkoholt iszik a munkaidő átvészelésére, míg a megkérdezettek 56%-ánál jelenik meg a fájdalomcsillapítók vagy más stimulánsok szedésének problémája.

A téma azután került napirendre, hogy tavaly ősszel egy séf, Daniel Patterson nyíltan kezdett beszélni a depresszióval való küzdelméről, és arról a taburól, ami a gasztronómián belül uralkodik a mentális problémák, betegségek kapcsán. Bár a felmérésben megkérdezett 269 szakács nyilvánvalóan nem reprezentálja az egész séftársadalmat, de talán érdemes volna odafigyelni a kutatás eredményeire.

Olvasta már másik cikkünket a témában? A séfszakma és a depresszió

A téma az utóbbi években többször is napvilágra került olyan tragikus események kapcsán, mint a három Michelin-csillagos séf, Benoit Violier  (l’Hôtel de Ville) tavalyi öngyilkossága Svájcban, vagy Nathan Laity, a londoni Tate Modern senior sous chefjének halála, 27 egymás után ledolgozott, 14 órás munkanap után.

Forrás.