A sajt sarkalatos kérdés melegszendvics ügyben. Ki a kellemesen olvadt, ki a ropogósra pirult textúrához vonzódik jobban. A franciák számára ez igazán otthonos terep: ők a sajt mellé a besamel mártást is beemelték, amivel a sajtos-sonkás mezőnyben sikerült egy verhetetlen klasszist teremteniük. Természetesen csakis a croque monsieur-ről lehet szó – a francia úr párja pedig a tükörtojást „kalapként” viselő croque madame.

Kávéházi kezdetek

A szendvics létrejötte a 20. század eleji, virágzó francia kávéházi kultúrához köthető; étlapon legelőször 1910-ben szerepelt. A szendvics népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy néhány év elteltével már irodalmi babérokra tört: Marcel Proust francia író is említést tesz róla Az eltűnt idő nyomában című klasszikussá vált regényfolyamában. (Bár a szendvics korántsem vált olyan legendássá ennek köszönhetően, mint a regényben szereplő vajas sütemény, az ízével a gyermekkor elfeledettnek hitt emlékeit megidőző madeleine.)

nigellalawson / Instagram

A franciák az eredeti változathoz briósszerű fehérkenyeret (és semmiképpen sem sima toastkenyeret) használnak, amit előre megpirítanak, és jó francia módra minden oldalról alaposan megvajaznak. A két szelet kenyér közé főtt sonkaszeletek, fűszeres dijoni mustár, valamint sok-sok sajt kerül. A klasszikus verziókban a közepesen kemény, illetve kemény svájci sajtokat, mint például az Emmentálit vagy a Gruyère sajtot részesítik előnyben, de a francia eredetű Comté sajttal készülő változattal is találkozhatunk.

Olvasta már a Comté sajtról szóló cikkünket? Egy kiváló sajt, amit bátran merünk ajánlani a “vadabb” ízvilágú sajtokat nem kedvelők számára is!

youtube.com

És most következik a lényeg: a szendvicset sűrű besamel mártással borítják, majd további reszelt sajtot szórnak a tetjére, végül serpenyőben vagy sütőben aranybarnára sütik. Ha nem elég a jóból (és a kalóriából), tehetünk rá még tükörtojást, vagy akár buggyantott tojást is. A tükörtojás-kalapos verziót croque madame-nak, a könnyedebb (ha annak nevezhető), hús nélkül készült változatot pedig croque mademoiselle-nek nevezik.

Egy baconös újragondolás / youtube.com